Annonce
Kerteminde Ugeavis

Verena Junge er miljønørd: Grøntsager skal være friske, giftfrie og lokale

Verena Junge, Skovløkke Frilandsgrønt, vil helst sælge sine grøntsager og frugt lokalt. Men fordi kvaliteten af varerne er så høj, har hun ladet sig lokke til at sælge noget af det til gourmetrestauranter i København. Foto: Helle Nordström
Verena og Michael Junge driver Skovløkke Frilandsgrønt ved Birketved. For dem er det en selvfølge at dyrke høj kvalitet og sælge i lokalområdet, så lange, forurenende transporter undgås

Birketved: Verenas grøntsager strutter af sundhed. For Verena Junges ypperste mål med sit virke på gården Skovløkke er at avle sunde grøntsager, der aldrig har set så meget som skyggen af en giftsprøjte, for der bliver kun sprøjtet uden for vækstsæsonen. Og grøntsagerne skal helst heller ikke bliver transporteret mange kilometer på landevejen.

Det sidste er lige så vigtigt som det første, og derfor sælger Verena Junge og hendes mand Michael de fleste af deres frugt og grøntsager i vejboden på Birketvedvej.

- Kvaliteten af de grøntsager, vi producerer på Skovløkke er sådan, at jeg kunne sende det hele til København, men det vil jeg ikke. Jeg leverer lidt til nogle gourmetrestauranter, men ellers sælger jeg kun lokalt. For det er jo ikke meningen, at jeg skal dyrke sunde grøntsager, hvis der så skal bruges en masse brændstof på at fragte dem. Som den miljønørd jeg er, går jeg op i at undgå lange transporter, understreger hun.

- Jeg vil meget hellere sælge til mine venner i lokalsamfundet. Jeg tilbyder også hver morgen at levere friske varer til lokalområdets butikker, men det har jeg mindre succes med - desværre. Menu på Mågebakken i Odense aftager en del af mine grøntsager, men ellers vil de handlende åbenbart hellere have leveret grønt fra deres grossister.

Annonce

Hvidløgene er hjertensbarnet

Verena og Michael Junge har drevet Verenas fødegård siden 2015, og de har efterhånden taget mere og mere af jorden ud til grøntsagsavl, der omfatter blandt andet rabarber, friske hvidløg, kartofler, ærter, jordbær, rødbeder, porrer, løg og kål.

Det startede med kartofler og så hvidløgene, der er Verenes yndlingsafgrøde:

- Det er mit hjertensbarn, for jeg kan så godt lide dem, og sæsonen er så lang. Og mine hvidløg er friske fra i år, hvor dem, du køber i butikker, godt kan have været flere år undervejs.

Det med friskhed er en anden af Verena Junges kæpheste:

- Jeg har intet, der overvintrer på lager. Mine kunder skal have friske grøntsager og lære at spise det, der er i årstiden.

Og så er det håndarbejde: Jeg kan ikke konkurrere med dem, der har store maskiner, så derfor må jeg skille mig ud på kvalitet - og det får man af at lave arbejdet manuelt og have hænder på det hele.

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce