Annonce
Kerteminde Ugeavis

Vupti! Skraldespandene blev fjernet - og nu er folk holdt op med at smide affald i naturen

Kerteminde Kommune har gode erfaringer med at fjerne skraldestativer fra strandene. Det har givet mindre affald i naturen. Foto: Helle Kryger
Et forsøg i Kerteminde Kommune har givet gode resultater. Færre skraldespande på strandene har givet mindre affald i omgivelserne.

Nordøstfyn: Det lyder lidt omvendt, at man kan løse et problem med affald i naturen ved at sætte færre skraldespande op.

Men det er ikke desto mindre den lære, Kerteminde Kommune har gjort sig siden efteråret satte ind i 2020, og stort set alle skraldestativer på strandene blev samlet sammen og kørt bag lås og slå på Materialegården i Kerteminde.

Johnny Banke Andersen er ansat ved vejservice i Kerteminde Kommune og har set resultatet med egne øjne:

- Nede på Nordstranden er 2/3 af stativerne væk, og på Bøgebjerg Strand står der kun ét tilbage. Der har måske været 25. De blev fjernet for et par måneder siden, og det er egentlig sjovt nok, for vi snakkede om, at der sikkert blev smidt en fandens masse husholdningsaffald, men der har ikke været noget siden. Og netop husholdningsaffald var mindst 80 procent af det, vi kørte rundt og fjernede førhen, fortæller Johnny Banke Andersen.

Annonce

Der kommer nok nogen og rydder op

Skraldespandene blev med andre ord brugt til usorteret affald fra køkkenet i sommerhuse og private boliger. Folk dumpede det af på vejen forbi, og hvis skraldespanden var fyldt, landede det i stedet i omgivelserne.

Så kunne Johnny Banke Andersen bruge en hel arbejdsdag på at sortere skraldet.


Det, at der står en skraldespand, kan jo godt opfordre folk til at stille deres skrald ved siden af, for så sender det jo et signal om, at der på et tidspunkt kommer nogen og tømmer den.

Lisbeth Carstensen Østergaard


Det er Lisbeth Carstensen Østergaard, der tiltrådte som leder af Park, Vej og Havne i Kerteminde Kommune i foråret 2020, der fik idéen:

- Vi gjorde det for at gøre os nogle erfaringer med det. Det er almindelig viden, at jo flere skraldespande, der er, jo mere affald genererer det, og særligt i naturområder skal man være varsom med det. Og vores erfaringer fra i år er meget positive, fortæller hun.

Det er bunker som dem her, kommunen har fået færre af, siden de fjernede en lang række skraldestativer. Privatfoto

Det er ren psykologi.

- Det, at der står en skraldespand, kan jo godt opfordre folk til at stille deres skrald ved siden af, for det sender jo et signal om, at der på et tidspunkt kommer nogen og tømmer den.

Nogle af skraldestativerne kommer dog op igen, når turistsæsonen går i gang til sommer.

Men der er også sorteringsskraldespande på vej til det offentlige rum, fortæller Lisbeth Carstensen Østergaard:

- Det er den næste øvelse, vi skal i gang med. I næste uge sætter vi et par sorteringsspande op i marinaen for at gøre os nogle erfaringer med det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Henning har grænseløst overskud til en masse frivilligt arbejde: - Jeg overkommer det hele, fordi jeg vælger at tage en dag af gangen

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Kerteminde Ugeavis

Kursen er sat: Med 228.500 kroner ekstra i bagagen er Ladbydragen snart klar til at tage på togt  - fra Munkebo Bakke

Kerteminde Ugeavis

Endelig - nu åbner det lille butikscenter:  - Kunderne kommer til at møde os med den røde løber ude og flagene hejst

Annonce