Annonce
Debat

Bydelsmødre og Baba er en kæmpe succes for integrationen og for demokratiet

Rosa Lund (EL) på Christiansborg Slotsplads i København, tirsdag den 15. september 2020. Foto: Emil Helms/Ritzau/scanpix
Annonce

Læserbrev: I de igangværende finanslovsforhandlingerne kæmper Enhedslisten for at styrke det boligsociale arbejde i udsatte områder i København og i resten af landet. Her spiller Bydelsmødre og Baba en vanvittig vigtig rolle. Det er organisationer der opbygger positive lokale fællesskaber, styrker demokratiet og integrationen. Efter vores bedste overbevisning er det organisationer, der sikrer at udsatte boligområder ikke ender på den hårde ghettoliste.

Men mens også den nuværende regering fokuserer på straf og stigmatisering, rører det på sig i de udsatte boligområder. For det foreningsliv vi i Danmark bryster os af, har for alvor fået luft under vingerne i nogle af landets udsatte boligområder. Særligt har de to foreninger Bydelsmødre og Baba fået stor tilslutning, og med god grund, de møder nemlig beboerne i øjenhøjde og skaber nye fællesskaber og forbilleder.

En indsats der virker

Projektet Bydelsmødre startede som et pilot-integrationsprojekt for etniske minoritetskvinder i 2008 i landets største byer, med tre afdelinger i København. Projektet tog udgangspunkt i, hvilke ressourcer og erfaringer kvinderne havde med sig. Den tilgang har vist sig ekstremt frugtbar, og i dag har Bydelsmødre 16 grupper i København og 40 bydelsmødregrupper fordelt over hele landet med over 900 frivillige bydelsmødre.


med et projekt som Bydelsmødre får kvinderne netop mulighed for at blive en del af et meningsfuldt fællesskab, og bruge deres evner til at hjælpe nytilkomne, udsatte og isolerede familier og kvinder med alt fra samarbejdet med skole- og daginstitutioner og jobcenter til hvordan borgerservice og NemID fungerer.

Rosa Lund (EL) og Victoria Velásquez (EL)


Den slags initiativer giver mening, og i Enhedslisten vil vi derfor kæmpe for flere ressourcer til projekter, der styrker fællesskaber med udgangspunkt i brugenes ressourcer. For i stedet for at sætte ind, når problemerne har vokset sig store, er det både billigere og smartere at støtte fællesskabsopbyggende og kriminalitetsforebyggende indsatser i udsatte boligområder.

Og med et projekt som Bydelsmødre får kvinderne netop mulighed for at blive en del af et meningsfuldt fællesskab, og bruge deres evner til at hjælpe nytilkomne, udsatte og isolerede familier og kvinder med alt fra samarbejdet med skole- og daginstitutioner og jobcenter til hvordan borgerservice og NemID fungerer.

Rollemodeller er vejen frem

Succesen med Bydelsmødre er heldigvis ikke gået under radaren, siden 2016 har projektet vundet talrige priser for deres nytænkende og vellykkede arbejde med at løfte og styrke minoritetskvinder. I 2014 kom også projektet Baba til. Et projekt der har til formål at styrke fædres deltagelse i børns liv, der ligesom Bydelsmødre, har fokus på at skabe fællesskaber og rollemodeller med kampagner og kommunikation, der møder brugerne i øjenhøjde.


meget af den viden de har brug for, har de allerede, de taler nemlig flere sprog, har en kulturel viden og har selv erfaringer med at være nye i Danmark.

Rosa Lund (EL) og Victoria Velásquez (EL)


Helt konkret gennemgår Bydelsmødrene et kursus, der klæder dem på til at støtte andre kvinder på den bedste måde. Men meget af den viden de har brug for, har de allerede, de taler nemlig flere sprog, har en kulturel viden og har selv erfaringer med at være nye i Danmark. Det gør, at de har en unik indgang til at invitere kvinder og familier, der har svært ved at falde til i deres nye hjemland, til at være en del af et fællesskab.

Og meget tyder på, at Bydelsmødres opsøgende arbejde virker. Succeshistorierne er mange, i København har de 16 bydelsmødregrupper blandt andet sørget for at videreformidle corona-retningslinjer og skabe tryghed og på Frederiksberg har pilotprojektet 'Kvinder i job' hjulpet deltagerne med at få foden inden for på arbejdsmarkedet, og i flere tilfælde har det ledt til et job.

Men bydelsmødre er en landsdækkende succes. Ved sidste folketingsvalg, stemte Bydelsmødrene dørklokker i nogle af Århus’ udsatte boligområder for at få flere til at stemme. Det var medvirkende til, at stemmeprocenten i Gellerup og Toveshøj steg med over 7 procentpoint. Det er integration der virker.

Bydelsmødre og Baba har gjort mere for integrationen end nogen ghettoliste nogensinde kommer til. Her er nemlig tale om to organisationer der med stor succes arbejde med udfordringer regeringen elsker at tordne i mod. Men i stedet for at løse problemerne, lader det altså til at regeringen hellere vil skælde ud på borgere i udsatte boligområder. Det vil Enhedslisten ikke, derfor kæmper vi i Enhedslisten for at sikre flere ressourcer i finansloven til Bydelsmødre og Baba, der skaber rollemodeller og fællesskaber i udsatte boligområder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aveny-T mister milliontilskud

Sundhed

Nyt: Hudklinik på Østerbrogade

Annonce