Annonce
KLUMME

Din grønne puls: Gør Black Friday til Green Friday

Af coronahensyn har mange butikker valgt at sprede Black Friday ud over flere dage i år. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I sidste uge skrev jeg lidt om at gøre julen en smule grønnere. Jeg håber, at nogle af jer blev inspireret. Nogle blev sikkert også bare irriteret. For vi kender jo alle strofen: 'Rør blot ikke ved min gamle jul.

Denne uge, vil jeg se på om vi kan gøre Black Friday lidt grønnere. Jeg er spændt på om det er værre, end at ville røre ved julen.

Jeg er ikke vild med Black Friday. Og det er nok ikke en stor overraskelse. Forstå mig ret; er der noget man ved, man skal bruge, og længe har skullet købe, er det da smart at købe på Black Friday. Hvis altså prisen reelt er lavere end normalt, og man ikke går i shoppepanik og får købt noget, der ikke lige er det, man mangler.

Annonce

Når det så er sagt, er der ingen tvivl om at et fænomen som Black Friday er et vildt koncept, når nu man arbejder med genbrug, minimalisme, grønt og positivt bæredygtigt livssyn. Første gang jeg kan huske, jeg hørte om det, er vel for 15 år siden. Men det har sikkert været stort i Danmark længere.

Anyway, hvordan i alverden kan man gøre den sorte fredag til en grønnere fredag?

Køb kun de ting du på forhånd har planlagt længe, og ved du mangler. Køb ikke noget fordi det er billigt, nedsat eller springer i øjnene.

Køb kvalitet og brug tid på at researche, inden du eventuelt svinger købekortet.

Køb bæredygtige alternativer, eksempelvis tøj af bæredygtige materialer produceret under ordentlige forhold. Brug for eksempel GoGreenDanmarks guide. Køb miljømærkede varer. for eksempel GOTS-certificeret bomuld, svanemærkede møbler og legetøj, fairtrade-mærket tøj og ting med videre.

Køb gavekort til din lokale restaurant eller andre nødlidende steder du kender. Køb billet til et foredrag hos en af de mange selvstændige og freelancere, der bestemt også er udfordret på opgaver og dermed økonomi.


Køb kvalitet og brug tid på at researche, inden du eventuelt svinger købekortet.

Marie Daugaard


Vil du rigtig gerne være med på shoppebølgen, så tjek genbrugsbutikker ud. Er du kvinde og til smukt og måske lidt spektakulært tøj, kan du tjekke nogle af de gode vintagebutikker ud. Her finder du tøj, som ingen andre har.

Lav et coronasikkert byttemarked med dine naboer, din arbejdsplads, din nære omgangskreds. Måske kan I gøre det virtuelt. Man kan så meget andet på Teams og andre platforme, så hvorfor ikke et byttemarked?

I stedet for at købe mere, skal du måske gå den helt anden vej: Ryd ud og ryd op. Sæt overflødigt tøj og interiør til salg på en af de mange salgsplatforme der er. Det er så befriende. Tro mig.

Brug i stedet fredagen på at være sammen med dem du må være sammen med. Lav måske en hyggelig aktivitetsjulekalender for hele familien. På min facebookside, Mad & Miljø kommer meget snart ideer til alle 24 dage i december.

Marie Daugaard. PR-foto

Marie Daugaard

Marie Daugaard er hverdags miljø- og bæredygtighedsildsjæl. Uddannet Cand. scient. pol, mor til tvillinger, er 52 år, og arbejder med projektudvikling, holder foredrag og skriver om hverdagens grønne puls. Din grønne puls.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Pinseevent: Gratis blomsterfrø på fredag

Annonce