Annonce
BYLIV

Gode opskrifter til din weekend: Ceviche, chili con carne og dadelfudge

Lyssej ceviche med Tommys signatursalat. PR-foto: Søren Gammelmark
I samarbejde med stadeholdere fra Torvehallerne bringer vi her tre opskrifter til lækker weekendmad.
Annonce

Weekenden kalder igen, og november har for alvor lagt sig over byen med sit mørke og sin kulde. Så hvad kan være bedre end mad, der smager og dufter af lysere og varmere himmelstrøg? Det gør ceviche, chili con carne og dadelfudge, hvis man spørger en række stadeholdere i Torvehallerne.

HAV, Slagter Lund og MOSH by Faiza i Torvehallerne byder her ind med tre lækre retter til din weekend. Chili con carne kræver tid – det gør cevichen også, så du kan roligt gå i gang med
forberedelserne i dag.

Annonce

Lyssej ceviche med Tommys signatursalat

Opskrift udviklet af HAV

4 personer

  • 400 g lyssej-loin
  • 1 formodnet avocado
  • 1 ps pinjekerner
  • 1 æble
  • Citron
  • Sukker
  • Salt
  • Bredbladet persille
  • Olivenolie

Fisken lægges i et fad og drysses med salt, sukker og overhældes med citronsaft. Det skal ca. rimme i 12 timer. Persillen skylles og bladene plukkes fra. Pinjekernerne ristes på panden. Avocadoen skæres ud i små tern og vendes med strimler af æble og lidt citronsaft for at undgå, at begge dele oxiderer. Det hele vendes forsigtigt med lidt god olivenolie. Fisken tørres af og skæres i tynde skiver.

Annonce

Chili Con Carne

Chili Con Carne. PR-foto: Slagter Lund

Opskrift udviklet af Slagter Lund

Til 6 personer

  • 300 g tørrede bønner (gerne flere slags, fx røde kidneybeans og store hvide butterbeans)
  • 1 kg oksetykkam skåret i klodser
  • 250 g løg
  • Olie
  • 500 g hakkede tomater
  • 1 rød peberfrugt i tern
  • 200 g blegselleri i tern
  • 50 g mørk chokolade
  • Salt, peber
  • Marinade til kødet:
  • 1 hakket rød chili
  • 25 g ketchup
  • 20 g brun farin
  • 15 g salt
  • 1 tsk. tabasco
  • 2 fed hakket hvidløg
  • 1 spsk. hakket koriander
  • 1 spsk. hakket timian
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. knust peber
  • 1 porter (Limefjords-porter er god!)
  • 1 kop stærk kaffe eller 1 dobbelt espresso
  • 60 g tomatpuré

Dagen før:

Udblød bønnerne – hver type for sig – i rigeligt vand fra den ene dag til den næste. Bland alle ingredienser til marinaden, læg kødet i og lad trække til dagen efter.

På dagen:

Hæld udblødningsvandet fra bønnerne, kom rigeligt frisk vand på og sæt bønnerne over. Tilsæt ikke salt! Kogetiden er afhængig af bønnetype, så tjek anvisningen på emballagen og tjek bønnernes konsistens under kogning. Hæld vandet fra, når bønnerne er møre, men stadig med et let bid – al dente, som kokkene kalder det ...

Skær løgene i tern og sautér i lidt olie. Tilsæt tomater, det marinerede kød og marinaden og lad simre ca. 1½ time. Smag på retten undervejs og giv evt. lidt længere tid, hvis kødet ikke er meget mørt. Hold øje med, at kødet ikke koger tørt og tilsæt evt. lidt vand undervejs.

Vend de afdryppede, kogte bønner i kødet sammen med rød peber og blegselleri samt chokoladen, der lige afrunder smagen. Lad simre et par minutter, så grøntsagerne ikke er helt rå, men stadig sprøde. Smag til med salt og peber.

Smager dejligt med crème fraîche og en frisk salat samt et godt landbrød.

Annonce

Dadelfudge med passion, pistacie og hvid chokolade

Dadel-fudge. PR-foto: MOSH by Faiza

Opskrift udviklet af MOSH by Faiza

Til 8 personer

  • 400 g udstenede dadler
  • 1 spsk. smagsneutral olie
  • 1 tsk. vaniljesukker eller vaniljekorn
  • 20 g passionspulver
  • 50 g pistacienødder (vi har brugt nødder, men du kan også bruge tørret frugt)
  • 100 g hvid chokolade
  • Vi har brugt passionspulver, pistacienødder og hvid chokolade, men du kan vælge dine egne favoritter!

Fremgangsmåde:

Afvej 400 g udstenede dadler. Brug iranske dadler, hvis du ønsker en blød fudge, eller tunesiske dadler, hvis du foretrækker en lidt sejere fudge.

Opvarm langsomt olien i en non-stick pande.

Kom de udstenede dadler og vaniljesukkeret på panden. Det er vigtigt, at massen varmes langsomt op, så den ikke brænder på. Når massen begynder at bliver varm, tager du en dejskraber og folder massen ind i hinanden. Fortsæt med at folde i ca. 7-12 minutter, indtil du har en smuk, ensartet masse.

Tilføj passionspulveret og pistacienødderne og bliv ved med at folde massen, indtil de tilsatte ingredienser er jævnt fordelt.

Klargør den ønskede form ved at tilføje husholdningsfilm i bunden og op ad siderne. Kom den færdige masse i formen og sæt den på køl.

Smelt chokoladen, overtræk fudgen og stil den tilbage på køl, gerne i 1-2 timer, indtil den har sat sig. Tag efterfølgende en kniv og kom den under den varme hane, tør den fri for vand og skær fudgen i de ønskede stykker.

Så er Faizas dadelfudge klar til at blive spist.

Fudgen skal opbevares på køl i en lufttæt beholder, hvor den kan holde sig i en uges tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

De københavnske familier betaler

Frederiksberg

En tester af planlægning

Lokalavisen Nordsjælland

Arrangør af Gåtur langs Kysten holder ved: Der er mange, der føler sig ensomme i en mørk tid - at gå åbner sindet

Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Annonce