Annonce
København

Klumme: 92-årig spreder lys i mørkeramte København

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Sig navnet Carl-Einar Jørgensen og smilet kommer frem trods vintermørke og Corona. Den 92-årige Carl-Einar var nemlig en af de første, der glad tog imod en vaccine mod Corona-virussen.

Den slagfærdige Østerbro-profil er manden bag Nabo Østerbro, som ikke blot er et samlingspunkt for ældre i bydelen, men som på mange måder er model for det frivillige arbejde i København, som løfter så mange opgaver.

Da Carl-Einar Jørgensen blev spurgt om, hvordan han havde det, efter at nålen havde været i overarmen lød svaret: - Jeg er på toppen. Da tændte han et skinnende lys som vil lyse helt frem til, at de allersidste københavnere har fået vaccinen og endelig kan sænke skuldrene og igen tro på fremtiden.

Nu bruger vi i København ikke at udnævne æresborgere. Den eneste vi har er vist Bertel Thorvaldsen, men genindføres den gode skik, står Carl-Einar Jørgensen forrest i køen til hæderen. Han er nemlig gammel modstandsmand og dermed en af de københavnere som ikke bøjede sig for presset dengang byen sidst var udfordret.

Det gør han heller ikke denne gang. Tværtimod er han blevet symbolet på ærkekøbenhavneren, som godt kan tåle modgang og mørke og samtidigt have overskud til at være noget for andre.

Mens vi venter på vaccinen og sender en stille tak til vores sundhedspersonale, som heller ikke bøjer nakken, kan vi se frem mod nogle af de andre begivenheder i det nye år.

Arkitekturoprøret som har Jep Loft som flittig formand fortsætter arbejdet for bedre arkitektur i København. Oprøret indleder året med en frisk konkurrence på Facebook, hvor man bl.a. kan stemme på året værste og bedste byggeri.

Sidste år løb bygningen Østerport II lige ved Østerport Station med den tvivlsomme hænder som landets værste byggeri. Et diplom der næppe hænger på væggen hos KHR Arkitekter der står bag byggeriet.

Jep Loft er endnu en frivillig som ikke blot sætter sig tilbage i sofaen og beklager sig, men som tværtimod har startet en bevægelse med flot opbakning fra københavnerne. Og Arkitekturoprøret bliver hørt.

Politikerne på rådhuset har krævet bedre mulighed for at stille krav til nybyggerierne, og politikerne har for længst mistet troen på, at smukke arkitekttegninger med solskin og legende børn er et billede på virkeligheden, når det nye hus er bygget.

Politikerne lader sig ikke narre endnu engang af arkitekternes pastelfarver og stregtegninger af lykkelige familier. Nu kræver de vished for, at nybyggerierne tilpasses de lokalområder, de skal være en del af.


Han er blevet symbolet på ærkekøbenhavneren, som godt kan tåle modgang og mørke og samtidigt have overskud til at være noget for andre.

Carsten Mai


I den sammenhæng bliver det interessant at følge, hvem der bliver den nye på posten som teknik- og miljøborgmester. Pilen peger på Line Barfod som går efter posten for Enhedslisten.

Som folketingsmedlem have Line Barfod en markant profil, og kan hun sætte sig i borgmesterstolen efter valget, får hun brug for alle evner til at bakke op om den positive kursændring som forvaltningens nye direktion er slået ind på.

Carl-Einar Jørgensen har indtil da vist, at optimisme og gå på mod rækker langt.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Så lukker Øbro-Hallen igen igen

Annonce