Annonce
Klumme

Kan julen ikke blive hvid, kan vi i hvert fald gøre den grøn

Julemaden skal bestemt ikke mangle, men vi kan sagtens gøre det, så vi ikke smider så meget ud bagefter, skriver Marie Daugaard i denne uges grønne klumme. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Indrømmet; jeg er ikke det største julemenneske. Og så alligevel, når først hele hurlumhejet er der, er det jo meget hyggeligt. Mange går allerede nu rundt og planlægger pakkekalendere, juledekorationer, pakkelege osv. Så det er jo nu at alle de julebegejstrede skal have min venlige fif til en skøn og lidt grønnere jul!

For som skrevet tidligere, så er det der med det bæredygtige ikke lig med gråt i gråt og kedelige afsavn. Vi inspirerer hinanden og gør det så godt vi nu kan. Vi kan alle gøre lidt. Nogen meget. Og alle bidrag er gode og gavner miljøet! I det store såvel som i de små.

Vi elsker julemad. Og vi elsker meget julemad. Og vi elsker når julefrokostbordet bugner af rødkål, salater, frikadeller, rejer, æg, sild osv. Og vi skal bestemt ikke mangle! Men vi kan sagtens gøre det, så vi ikke smider så meget ud bagefter.

Annonce

Simple råd er: Mindre fade - så ser mindre mængder og overdådige ud, lidt ind på det julede bord ad gangen, og giv endelig gæster rester med hjem, som værten ikke selv kan spise.

Er der sammenskudsgilde, som vi danskere nok er verdensmestre i, så oplys gæsterne om hvor mange der kommer og evt. hvad de andre har med. Så kan man bedre vurdere den mængde man selv skal medbringe.

Og husk så at restemad er lækker mad. En rest flæskesteg er skøn i friske forårsruller med sprød rødkål og andre grøntsager. Frikadelleburger med rødkål og andet surt er skønt, dagen derpå. Risalamande bliver til de skønneste klatkager. Brødet bliver til skønne brødchips, når du skærer dem i tynde skiver, og smider dem en tur i ovnen med lidt olie og favoritkrydderier.

Mange familier og sociale kredse har traditioner med pakkekalender og pakkelege. Det er da hyggeligt! Og det kan ovenikøbet gøres både nogenlunde budget- og miljøvenligt. Man kan nemlig gå genbrugsvejen. Så smut forbi et lokalt loppemarked, en genbrugsbutik eller byttehylderne på genbrugsstationen. Der kan du finde både anvendelige og finurlige ting, som skaber grin og og glæde.

Indpakningen kan sagtens være gamle farverige magasiner, Anders And blade osv. Eller måske din lokale avis med flotte billeder? Og bånd: det er da noget vi gemmer ligesom mormor gjorde, ikke?


Det kan ovenikøbet gøres både nogenlunde budget- og miljøvenligt. Man kan nemlig gå genbrugsvejen.

Marie Daugaard


De sidste år har jeg selv ændret den daglige pakkekalender til at være en simpel hyggelig aktivitetskalender. Så bag de 24 'låger' gemmer der sig fælles aktiviteter, såsom at bage æbleskiver, pynte op til jul, spille et brætspil, gå i skoven og hente pynt, se en julefilm sammen. Det er simpelthen så hyggeligt! Det skal tilrettes den enkelte familie så det er overskueligt, og indeholde aktiviteter man alligevel kunne finde på. Men rammen er så fin.

Hvert år tager vi enten i skoven eller et nærliggende grønt område og henter mos, flotte blade, kogler, en flot pind med mos, lidt finurlige grene osv. Til juledekorationerne og pynt i øvrigt. De koster lige præcist ingen ting. De er godt for miljøet, for samværet og for dit juleplagede hævekort.

Og må vi så bede om en hvid jul også, så kælkene kan blive støvet af og vi kan få røde kinder og våde rumpetter!

Marie Daugaard

Marie Daugaard

Marie Daugaard er hverdags miljø- og bæredygtighedsildsjæl. Uddannet Cand. scient. pol, mor til tvillinger, er 52 år, og arbejder med projektudvikling, holder foredrag og skriver om hverdagens grønne puls. Din grønne puls.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Pinseevent: Gratis blomsterfrø på fredag

Annonce