Annonce
KLUMME

Mai & Rådhuset: Næsager satser stort på det grønne

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

De røde partier er de mest grønne og miljøvenlige. Sådan har status set ud i mange år, men det skal være slut nu. Den konservative leder på Københavns Rådhus, Jakob Næsager, har vendt tingene på hovedet og præsenterer nu en borgerlig grøn profil som på afgørende punkter lægger afstand til Venstre.

Med 10 grønne bud – ikke på en stentavle – men præsenteret i Politiken for nylig, slår de konservative til lyd for, at den grønne udvikling i København skal drives af borgernes konkrete ønsker og ikke påtvinges fra rådhuset.

Byen skal derfor kun have flere el-standere til opladning af biler, hvis borgerne ønsker det, og ikke fordi et flertal på rådhuset ønsker at sætte dem op i et håb om, at det får flere til at skifte den gamle øse ud med noget mere miljørigtigt.

Det interessante spørgsmål til Jakob Næsager og de konservative er selvfølgelig, om partiet er indstillet på at den nye grønne profil må koste borgere og virksomheder noget. Svaret er overraskende, nemlig at partiet ikke sigter efter et nulsums-spil - altså at det er helt udgiftsneutralt.

Det er nye toner fra det højborgerlige parti. Til gengæld har Jakob Næsager en strategi for at nedbringe udgifterne for borgerne. Hver gang der udvikles ny miljøteknologi som kan løse et problem behøver Københavns Kommune ikke at indføre teknologien som den absolut første kommune. På den måde får vi nemlig tit de opstartsudgifter og børnesygdomme der følger med helt ny teknologi.

Til gengæld mener de konservative, at København skal være den første til at overtage den grønne miljøteknologi, når den har bevist sit værd. Men uanset denne model er der tale om mere end et stilskifte hos de konservative nemlig en politisk kursændring som er i harmoni med en meget stor del af vælgerkorpset.

De mange borgere i byen, som har miljøet øverst på deres dagsorden, skal derfor vænne sig til, at ikke kun partierne til venstre for midten har bud på, hvordan byen bliver grønnere. De konservative har nu også valgt deres udgave af en markant miljøpolitik.

For partiet har den nye politik den fordel, at den lægger massivt afstand til Venstre i København, hvor vælgerne endnu har til gode i detaljer at høre om deres grønne prioriteringer.


De mange borgere i byen, som har miljøet øverst på deres dagsorden, skal derfor vænne sig til, at ikke kun partierne til venstre for midten har bud på, hvordan byen bliver grønnere.

Carsten Mai


Ved indgangen til valgåret er partierne i gang med at måle på deres popularitet. Den seneste måling viser, at ganske vist er Venstre i København lidt større end de konservative, men forskellen er ikke større, end at Jakob Næsager kan indhente den. Det er her den grønne profil kommer ind i billedet.

Målingerne viser i øvrigt store forskydninger i vælgerbilledet, primært fordi en række stemmer, som sidst gik til Alternativet, er på vej andre steder hen. Ser vi isoleret på blå blok, hvor Venstre og de konservative er de to store partier, er der faktisk godt nyt til begge. Den seneste måling viser nemlig 16 blå mandater og derfor en mulighed for en borgmesterpost til både Venstre og de konservative.

Intet er dog sikkert, så de konservatives udspil skal nogle blive fulgt op af konkurrenterne.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Så lukker Øbro-Hallen igen igen

Annonce