Annonce
KLUMME

Mai & Rådhuset: Knivene slibes, mens Amager Fælled-sagen ikke vil dø

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Sagen om Fælleden spøger stadig. Politikerne har for længst erkendt, at københavnerne er imod boliger på fælleden, uanset om de skal bygges på den ene eller den anden side af vejen.

Dansk Folkeparti har med Finn Rudaizky i spidsen placeret sig godt i den svære debat. Rudaizky har nemlig udtalt, at han ikke har noget imod en folkeafstemning om sagen, hvis de andre partier bag aftalen også går med.

Det kan godt være, at de andre forligspartier bliver irriterede oven på den udmelding, men de bør anerkende, at Dansk Folkeparti altid har været tilhængere af flere folkeafstemninger om konkrete sager. På den måde er Finn Rudaizky helt i tråd med sit parti.

Sagen udstiller det parlamentariske demokratis store udfordring. Skal vælgerne høres direkte i løbet af valgperioden, eller skal de kun have mulighed for at sætte et kryds hver fjerde år? Der er ingen tvivl om, at sagen om Amager Fælled er blevet en stærk symbolsag for mange københavnerne der som følge af Coronakrisen har erkendt, at adgang til natur er vigtigt for os bymennesker.

Danmarks Naturfredningsforening som er en privat forening der har det privilegie at kunne rejse fredningssager, er helt oppe på mærkerne i denne sag. Gennem meningsmålinger og direkte kontakt til politikerne forsøger de at få afgørelsen om Amager Fælled omstødt.

Ikke så få politikere er ved at være trætte af foreningens lobbyarbejde som efter deres mening nærmer sig et urimeligt pres. Men man må anerkende, at fælledsagen er blevet et skæringspunkt for, hvordan København skal udvikle sig.

Socialdemokraterne har rigtigt fremført, at byen har brug for flere billige boliger, og de understreger, at de nu engang skal bygges et sted. Derfor modarbejder miljøvennerne i virkeligheden ambitionen om at København skal være en by for alle ved at sige nej til nye billige boliger på fælleden – i hvert fald ifølge Socialdemokratiet.


Man må anerkende, at fælledsagen er blevet et skæringspunkt for, hvordan København skal udvikle sig.

Carsten Mai


Synspunktet er legitimt i den politiske debat, og udstiller konflikten mellem behovet for flere boliger og ønsket om at bevare de grønne åndehuller.

Sagen skærer sig også som en kniv ned mellem gamle politiske kampfæller. Mette Annelie Rasmussen fra de radikale har ovenpå et forsøg på at blive spidskandidat i sit parti og et ufrivilligt farvel til gruppeformandsposten markeret sig som tilhænger af en folkeafstemning om fælleden.

Men mange flere politikere følger næppe efter. SF’s omkostning ved at ryste på hånden i sagen er stor, og de andre partier gør nok fælles front og holder fast i deres aftale. Kun hvis endnu et parti markerer sig som tilhænger af en folkeafstemning, falder forliget på gulvet med et brag.

Tonen bliver hårdere mellem politikerne i disse dage, og det vil kun blive værre, når vi nærmer os valget. De første meningsmålinger viser markant fremgang til Enhedslisten men også, at Socialdemokratiet er bagud.

Amager Fælled-sagen bliver brugt til at vise, hvem der er venner og fjender og alle vogter på alle. Tilliden går nedad blandt politikerne, mens støjen stiger.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Så lukker Øbro-Hallen igen igen

Annonce