Annonce
København

Mai & Rådhuset: Sundhedsborgmester sikrer de ældre valgmuligheder

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Københavnerne er ikke ens. Tværtimod består byen af 632.000 individer med hver deres interesser og ønsker til livet. Mens vi er friske, kan vi selv bestemme, hvad fritiden skal bruges til. Men en dag bliver vi gamle, og andre skal hjælpe os. Før i tiden risikerede man, at den service man fik var ligesom stangtøj: Pæn og ordentligt men ikke tilpasset den enkelte.

Det skal være slut nu. Byens sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) har fremlagt et forslag om, at et af kommunens plejehjem skal rette sig mod beboere med særlig interesse for naturen.

I forvejen har kommunen en række såkaldte profilplejehjem som kan gøre gavn for borgere med interesser indenfor f.eks. leg og sport eller kunst og kultur.

Nu håber Sisse Marie Welling at et niende plejehjem er på vej, hvor der er plads til eksempelvis vild natur, bistader og insekthoteller, og hvor beboerne har mulighed for at lave aktiviteter, der tager udgangspunkt i et rigt naturliv.

Tanken er progressiv og modsvarer flot københavnernes stigende ønsker om at blive behandlet som individuelle mennesker – også når kræfterne svigter, og der er brug for pleje og omsorg i hverdagen.

Den gamle systemtænkning er heldigvis på vej ud. Den gik på, at alle er ens og derfor skal behandles ens. Men den går ikke længere. Københavnerne, også de ældre, stiller krav og det er naturligt, at kommunen kan imødekomme disse krav også i den enkelte borgers sidste år.

København har 44 plejehjem og ni af dem er om kort tid profilplejehjem. En flot procentdel der viser, at både sundhedsborgmester og udvalg forstår, at tiderne skifter, og at individuelle mennesker skal behandles forskelligt.

Politikerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget bakker derfor op om borgmesterens forslag, og efter en taløvelse vil forslaget sandsynligvis blive finansieret gennem det der på rådhuset kaldes overførselssagen.

Det er ganske enkelt en pose ubrugte penge, som politikerne gennem en aftale kan fordele til gode projekter.

Sisse Marie Welling har i øvrigt foreslået, at personalet på plejehjemmene selv får mulighed for at foretage lyntest for at forebygge smitte med corona. Næste skridt kan være, at også pårørende får mulighed for at teste sig selv.


Med sit seneste initiativ har Sisse Marie Welling vist, at hun er lydhør overfor, hvordan københavnerne helst vil tilbringe deres alderdom.

Carsten Mai


Indsatsen er vigtigt, fordi det især er de ældre som er udsatte, hvis coronaen rammer. Det er dog ikke kommunen der står for teststrategien, den er statens ansvar. Men social- og ældreminister Astrid Krag (S) har lovet at tage borgmesterens forslag med til sundhedsmyndighederne.

Ældreområdet er sammen med skole- og børneområdet kommunens største serviceområder. Her møder kommunen den enkelte borger, og borgeren kan direkte aflæse niveauet for den kommunale service.

Med sit seneste initiativ har Sisse Marie Welling vist, at hun er lydhør overfor, hvordan københavnerne helst vil tilbringe deres alderdom. Der er dog flere penge i puljen, så de andre borgmestre er velkomne til at komme på banen med lignende forslag.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Så lukker Øbro-Hallen igen igen

Annonce