Annonce
KLUMME

Mai & Rådhuset: SF er i hård storm på rådhuset

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

SF med sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling i spidsen kan se de politiske problemer tårne sig op. Efter at SF stemte for boligerne på Amager Fælled og samtidigt sagde, at man var imod boligerne, har partiet tabt politisk troværdighed i forhold til de to nærmeste og vigtige kampfæller nemlig Enhedslisten og Alternativet.

De to partier er blevet tøvende overfor at indgå i et valgforbund med SF op til kommunalvalget i november. Det kan betyde, at SF ikke får hjælp af de andre partiers stemmer til at sikre sig SF-mandater.

Men mere alvorligt for SF kan det blive, hvis Enhedslisten og Alternativet takker nej til at konstituere sig sammen med SF efter valget. En SF-borgmesterpost i det nye år er derfor ingen selvfølge med mindre partiet snart finder melodien.

Baggrunden er den alvorlige, at de to andre venstrefløjspartier spørger sig selv, om de kan stole på det SF der stemte for boliger på Fælleden og sagde ja til Lynetteholmen med en ø i havneløbet og dertil en havnetunnel? Sager som både Enhedslisten og Alternativet klart og tydeligt har kæmpet imod fra dag ét.

Også på andre områder er Sisse Marie Welling rendt ind i problemer. Borgmesteren har lagt sig ud med Sydvest efter sagen om Stejlepladsen, og på Nørrebro er hun heller ikke populær med sit forslag om at bygge nyt i Den Gamle By.

SF er derfor bagud på point i tre væsentlige bydele: Amager, Sydvest og Nørrebro for slet ikke at nævne blandt de politiske kollegaer på rådhuset.

Der bliver nok kontant afregning med SF, når partierne i slutningen af marts skal forhandle om, hvordan de ubrugte midler i kommunen skal anvendes. Ingen står på spring for at hjælpe SF til en sejr i de forhandlinger.


En SF-borgmesterpost i det nye år er derfor ingen selvfølge med mindre partiet snart finder melodien.

Carsten Mai


Men SF’s problemer stopper ikke der. På et kommende møde blandt partiernes gruppeformænd vil Sisse Marie Welling få kritik for at blande sig i andre borgmestres områder. Ikke mindst Teknik- og Miljøforvaltningen føler sig gået for nær efter sundhedsborgmesterens udspil om brændeovne og ren luft.

Imens kaster coronaen lange skygger over København. Ikke mindst på byens plejehjem hvor de ældre trods to vaccinationer fortsat ikke har en normal hverdag.

De konservatives Jakob Næsager er bekymret for beboernes helbred og tab af sprog, og en enig Borgerrepræsentation bakker op om et forslag fra de borgerlige partier der går på, at i det øjeblik regeringen giver lov til at løsne grebet om plejehjemmene, skal kommunen have en plan klar for genåbningen.

Andre politikere er også stærkt bekymrede for coronaens konsekvenser på lang sigt. Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard har fokus på butikkernes enorme udfordringer.

Venstres borgmester frygter simpelthen omfattende butiksdød og taler for en genåbning af butikkerne der tager udgangspunkt i hvilken grad af beskyttelse mod coronaen, de kan gennemføre.

Der er derfor udfordringer nok at tage fat på. Både bag rådhusets mure og ude i byen.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fri os for granitfliser

Debat

Formand: Pas på foreningslivet, Tårnby

Debat

Når de røde kommer

Annonce