Annonce
Ugeavisen Kolding

Alba Christensen-Dalsgaard (1878-1950): Pioner ved et tilfælde

Alba Burcharth fotograferet i 1896, før hun giftede sig med Egeris Christensen-Dalsgaard og skiftede efternavn. Arkivfoto: Kolding Stadsarkiv, fotograf: A. Hoffgaard.
I en serie i Ugeavisen Kolding sætter Kolding Stadsarkiv fokus på nogle af de kvinder, som i historien har været pionerer i Kolding. I andet afsnit kan man blive klogere på Alba Christensen-Dalsgaard.

Kolding: Kolding fik sit første kvindelige byrådsmedlem i 1909, da Alba (Albertine) Christensen-Dalsgaard blev valgt ind for Venstre. Det var det første kommunalvalg, hvor kvinder kunne stille op og stemme. Det var tilsyneladende lidt en tilfældighed, at Alba stillede op. Faktisk virkede det, som om hun var overrasket over, at hun blev valgt, da hun ved et interview i 1948, sagde at: ”Jeg havde slet ikke haft Ambitioner i saa Henseende. Det hele kom så uventet; men pludselig var jeg altsaa indvalgt.

Det lå da heller ikke i kortene, at hun skulle blive valgt ind i byrådet for Venstre, som datter af fabrikant A. D. Burcharth, der tilhørte byens bedre og oftest konservative borgerskab. Men i marts 1899 giftede den 20-årige Alba sig med Egeris Christensen-Dalsgaard – en bondesøn fra Silkeborg-egnen, der var glødende venstremand. Måske fik Alba sin tilknytning til Venstre fra ham. Egeris Christensen-Dalsgaard havde i 1890 overtaget Kolding Realskole, som frem til 2015 blev drevet af familien Christensen-Dalsgaard. Alba blev efter brylluppet ansat som lærer på skolen, hvor bestyrerparret blev tiltalt ”Moster” og ”Gamle”. Den slags kælenavne var højst usædvanlige for tiden.

I byrådet blev Alba medlem af udvalget for populære foredrag, legatudvalget, forskønnelsesudvalget og fattigudvalget. Karrieren i byrådet blev dog kort. Hun måtte forlade det i 1911, da parret flyttede til Harte-Bramdrup Kommune.

Alba så ikke sig selv som den pioner, hun faktisk var. I interviewet i 1948 sagde hun følgende om kvindesagen: ”Jeg erkender Kvindesagens Betydning, tror at dens intellektuelle Pionerer har haft stor Betydning; men jeg har altid syntes, at Kvindens fornemste Plads er hos Børnene i Hjemmet. […] De udadvendte selverhvervende Kvinder og dem i Organisationerne staar i Fare for at miste deres kvindelige Præg. Det skal de vide. Mister de det, bliver de fattigere, menneskeligt”. Opvæksten i et konservativt hjem havde måske alligevel, trods ægteskabet til venstremanden, haft indflydelse på hendes overbevisning.

De to afgangshold ved Kolding Realskole i 1938. Forrest midtfor sidder bestyrerparret Alba og Egeris Christensen-Dalsgaard (med sixpence) – kaldet ”Moster” og ”Gamle”. To år senere – i 1940 - overtog Egeris’ bror Lau ledelsen af skolen. Realskolen lå i hele Alba og Egeris’ tid som bestyrerpar i Langelinie 2-4. Den flyttede først senere til sin nuværende placering. Arkivfoto: Kolding Stadsarkiv, fotograf: E. Clausen.


De udadvendte selverhvervende Kvinder og dem i Organisationerne staar i Fare for at miste deres kvindelige Præg. Det skal de vide. Mister de det, bliver de fattigere, menneskeligt.

Alba Christensen-Dalsgaard


Alba Christensen-Dalsgaard fotograferet i 1909. Arkivfoto: Kolding Stadsarkiv, fotograf: Ukendt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Vores fremtid i fokus

Annonce