Annonce
Ugeavisen Kolding

Bare tag for dig: Udendørs fælleskøleskab skal mindske madspild

En lille gruppe af de frivillige, der den seneste tid har arbejdet på at gøre FællesSkabet til virkelighed i Kolding. De to køleskabe vil være tilgængelige døgnet rundt, og arealerne rundt om dem ved Riberdyb 10 vil også kunne bruges til sociale arrangementer. Foto: Steffen Nielsen
To køleskabe er netop blev sat op ved Riberdyb 10, hvor man fra 10. juni kvit og frit kan tage for sig af overskudsmad fra blandt andet supermarkeder og fødevarevirksomheder.

Kolding: Snart bliver det endnu nemmere at få fingrene i overskudsmad i Kolding.

Fra 10. juni er der nemlig fri adgang døgnet rundt til to store køleskabe, som er blevet sat op i baghaven ved Riberdyb 10. Køleskabene vil jævnligt blive fyldt op med mad, som ellers ville være blevet kasseret, for eksempel fra supermarkeder eller fødevarevirksomheder, og privatpersoner har også mulighed for at donere madvarer til samlingen.

Konceptet hedder FællesSkabet Kolding, og det er et tilbud til alle, uanset om det kniber med madbudgettet sidst på måneden, eller man bare gerne vil gøre en lille indsats i kampen mod madspild. Det forklarer Iben Østergaard Fog fra organisationen Food Reformers, der i samarbejde med Riberdyb10 har taget initiativ til at sætte køleskabene op.

Annonce

- Vi håber, at alle vil bruge det. Det kan både være folk, der ikke har råd til mad, folk, der tænker på miljøet, eller dem, der bare lige har lyst til en appelsin, når de kommer forbi her, siger hun.

Et eksperiment

Idéen til FællesSkabet stammer fra lignende koncepter i blandt andet Aarhus og København, hvor man de seneste år også har kunnet hente overskudsmad døgnet rundt. Nu skal idéen så tilpasses behovet i Kolding.

- Fra starten ser vi det lidt som et eksperiment, hvor vi finder ud af, om det fungerer, og om det skal udvides eller laves helt om, siger Iben Østergaard Fog.

"Det er ikke en løsning på madspildsproblemet, men det er en fysisk manifestation på, at der er en overproduktion," siger Iben Østergaard Fog fra Food Reformers, der har taget initiativ til at sætte de to køleskabe op. Foto: Steffen Nielsen

Hun er flere gange blevet spurgt, om man med den frie adgang ikke risikerer, at køleskabene vil blive ribbet for fødevarer af nogle få personer. Det forventer hun dog ikke vil ske.

- Det er noget, vi har snakket om, men vi kan se, at det ikke er noget stort problem i hverken Aarhus eller København, understreger hun og tilføjer, at det selvfølgelig også er håber, at alle varerne i køleskabet bliver brugt, så de ikke skal kasseres.

Annonce

Stort fokus på hygiejne

De seneste uger har en større gruppe frivillige arbejdet på at gøre FællesSkabet til virkelighed i Kolding, og det er også frivillige kræfter, der får til opgave hele tiden at sikre, at alt fungerer efter reglerne.

- Hygiejnen er meget vigtig for os, så vi får selvfølgelig også en glad smiley, understreger Iben Østergaard Fog.

Ud over løbende rengøring af køleskabene skal der også holdes styr på, hvor alt, der kan afhentes i køleskabet, stammer fra. Det gør man ved at notere alle varer i et digitalt dokument, som man også skal udfylde, hvis man som privatperson donerer noget til køleskabene.

FællesSkabet har allerede indgået samarbejder med blandt andre SuperBrugsen Tøndervej, Easyfood og Kolding Madhjælp, og Iben Østergaard Fogh forventer, at der snart vil komme flere samarbejdspartnere og frivillige til.

Det nye tilbud åbner officielt 10. juni i forbindelse med et event på Riberdyb 10 med kunst, musik, workshop og fællesspisning af overskudsmad. Arrangementet begynder klokken 15, mens fællesspisningen starter klokken 17.


Vi håber, at alle vil bruge det. Det kan både være folk, der ikke har råd til mad, folk, der tænker på miljøet, eller dem, der bare lige har lyst til en appelsin, når de kommer forbi her.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Webshop fik sur smiley for ikke at lave risikoanalyse

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Klumme: Når byen dør ud

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

En læser spørger - kan man bade i Kolding Å? Her er svaret

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Årets grønneste tømmermænd

Ugeavisen Kolding

Vinder af Alene i vildmarken: Året efter sejren i Norge har været fyldt med frustrationer

Ugeavisen Kolding

Ekstremløber står bag ny og anderledes halvmaraton i Kolding

Ugeavisen Kolding

Torben fra Tobbers: Jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne klare alting selv

Ugeavisen Kolding

Strandhåndbold, tennis, padel og beachvolley: Stor idrætsbydel på vej ved Vonsild

Ugeavisen Kolding

Indehaver af hudplejevirksomhed: Jeg kommer til at holde mere fri i de kommende år

Ugeavisen Kolding

Asfaltarbejde på Højvangen og rundkørsel på Vejlevej

Ugeavisen Kolding

Leo takker af efter 44 hos Danske Bank

Ugeavisen Kolding

Ugeavisen gik live på Kolding Egnsteater

Ugeavisen Kolding

Indisk takeaway fik sur smiley for anden gang i streg

Ugeavisen Kolding

Erhvervsklub vil dele tusindvis af kroner ud for at skabe mere liv i midtbyen: Du kan få del i pengene

Ugeavisen Kolding

Lokale haver åbner havelågen

Ugeavisen Kolding

Kolding Flisepudser Laug har fået to nye flisepudsere

Ugeavisen Kolding

37 år gammel rekord blev slået

Ugeavisen Kolding

Lastbilchauffører lavede bål af paller

Ugeavisen Kolding

Kolding IF får penge til at arbejde videre med ambitiøse stadionplaner

Ugeavisen Kolding

Borgerne får flere ønsker opfyldt: Penge til fire mindre vejprojekter

Ugeavisen Kolding

Landbomuseet Kolding holder åbent hele uge 26

Ugeavisen Kolding

Kolding Egnsteater har kæmpe program klar til den kommende sæson

Ugeavisen Kolding

Teaterskole åbner for rekordstort sommerprogram

Annonce