Annonce
Ugeavisen Kolding

Besparelser er også en mulighed

Annonce

I den seneste tid har der været stort fokus på besparelser i Kolding kommune og hvordan rigtigt mange mener, at det er et kæmpeproblem, som vil gøre, vi mister en masse godt.

Vores politikere er blevet skældt ud for at lade det gå ud over mange mennesker, fra børn til medarbejdere og udsatte grupper. Foreninger vil blive presset, og landsbysamfund vil gå i stå. Hanne Dam meldte sig ligefrem ud af socialdemokratiet, da hun ikke mener at kunne stå inde for besparelserne, som vil blive så forfærdelige. Det er desværre lidt et udtryk for en gængs misforståelse, som siger, at forandring er noget skidt, hvilket det sjældent er, når man ser tilbage.

Jeg ved ikke, hvor alle har fået den ide fra, at besparelser altid er af det onde, og at det ligefrem ødelægger noget. At skulle klare sig med mindre eller omprioritere er en af livets præmisser. Vi går fra et job til et andet mindre vellønnet, bliver skilt eller flytter i et større hus, så vi har mindre at gøre godt med i dagligdagen. Alt sammen noget der gør, at vi skal prioritere vores penge, og over tid skal vi helt sikkert have indtægter og udgifter til at balancere, så vi ikke ender i luksusfælden. Så det at spare eller prioritere gør vi selv hver eneste dag. Så hvorfor er det pludseligt så galt, når det er kommunen, der skal spare. Den kan jo ikke bruge mere, end vi borgere indbetaler uden at opføre sig uansvarligt. Hvilket netop er det, vi alle vil undgå i vores private liv og ofte beskylder politikere for at være.

Vil en forening gå til grunde pga. et lidt lavere tilskud, eller vil skolerne gå i stå, hvis de har færre penge? Det tror jeg næppe. Med de mange ansvarlige og engagerede mennesker, der findes rundt i kommunen, foreningerne og på vores kulturinstitutioner, så skal de nok finde løsninger. De skal nok blive motiveret af den meget klassiske motivationsfaktor, som hedder nødvendighed. Nød lærer som sagt nøgen kvinde at spinde. Lige nu er det nødvendigt at finde nye billigere løsninger, og besparelserne vil helt sikkert motivere ganske meget rundt i systemet. Det er bestemt ikke noget skidt at sætte fokus på innovationsmotoren og kaste sig ud i nye spændende løsninger, som giver både bedre skoler, foreninger, ældrepleje, kultur og drift i Kolding Kommune i al almindelig.

Annonce

Også i det private

I det private erhvervsliv skal vi spare og optimere ca. 3% om året, for at kunne betale stigende lønninger og omkostninger, hvis vi kontinuerligt vil skabe det samme overskud og gøre det lidt bedre end året før. Optimere og spare gør tusindvis af private danske virksomheder hvert eneste år, og der er ingen af dem, som på nogen måde ser det som unaturligt eller som et ekstraordinært problem.

Kommunens økonomi må ikke blive ædt op af drift, så der ikke er plads til at sikre infrastruktur og udvikling af vores by. Kolding skal kunne tiltrække dygtige borgere og virksomheder, som kan levere fremtidens skattebetalinger, for ellers har vi først et problem.

Selvfølgelig skal vi sætte tæring efter næring, og selvfølgelig skal vores by udvikle sig. Besparelserne vil helt sikkert betyde noget forskelligt fra område til område, og alt efter vores sympatier vil det variere, om vi syntes, om det er skoler, ældreområdet, vores foreninger eller kulturen, der er vigtigst. Den prioritering vil jeg lade vores hårdtarbejdende politikere om i denne omgang, og heldigvis er menneskers innovationskraft langt større end de selv ved, så det skal nu nok gå alt sammen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce