Annonce
Ugeavisen Kolding

Blandt verdens bedste: Janne fra Kolding er nykåret fransk mester og meget tæt på OL

Det meste af Janne Nielsens ungdom i Kolding var centreret omkring atletikbanerne på stadion. "Jeg føler en stor glæde ved at komme tilbage hertil, og det er sjovt at tænke på, at da jeg startede her, havde jeg ingen idé om, hvor det skulle føre mig hen, og at det ville blive så vildt," siger hun. Foto: Steffen Nielsen
Kolding Stadions atletikbane dannede rammen om det meste af Janne Nielsens barndom og ungdom. Nu er hun blandt verdens bedste trespringere og har kurs mod OL næste sommer.
Annonce

Kolding: - Det var her, vi hang ud, når vi var til træning. Og lige der plejede jeg altid at stille mine ting. Jeg havde min faste plads.

Janne Nielsen peger smilende på et hjørne af en af de gamle træbænke på Kolding Stadions gamle tribune. Få meter fra tribunen er den springgrav, hvor hun første gang prøvede kræfter med atletikdisciplinen trespring. En disciplin, som hun siden er blevet en af verdens bedste til, og som meget vel kan føre hende til OL næste sommer.

- Jeg havde slet ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg havde et potentiale, der kunne få mig op blandt de dygtigste internationalt, dengang jeg gik her, siger Janne, som faldt for atletikken ved et rent tilfælde, da hun var omkring 11 år gammel.

- Jeg husker, at jeg sad og så atletik i tv uden helt at vide, hvad det var, da min far spurgte mig, om jeg ikke ville gå til et eller andet. Jeg svarede, at det der, hvor de løber rundt på en rød bane, det ser meget sjovt ud.

I de første år dyrkede Janne også både svømning og gik til spejder, men stille og roligt blev det atletikken, der vandt.

- Jeg har altid været både hurtigere og stærkere end drengene, og det gjorde, at jeg syntes, det var sjovt, fordi jeg var god til det, husker hun.

Janne Nielsen

Trespringeren Janne Nielsen er født og opvokset i Kolding, hvor hendes familie stadig bor.

Hun er 27 år og bor i Aarhus, hvor hun træner med atletikklubben Aarhus 1900 under træner Lars Nielsen, der også er landstræner i spring. Samtidig studerer hun uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet.

Janne Nielsen er i øjeblikket indehaver af den danske rekord i trespring på 13,99 meter, ligesom hun kan kalde sig fransk mester for sin franske klub Bordeaux.

Man kan følge hendes vej mod OL på facebooksiden "Janne Nielsen - Atlet".

Hos Kolding KFUM Atletik & Motion prøvede Janne Nielsen kræfter med en række forskellige discipliner inden for atletikken.

- De lange løb var ikke lige mig, men sådan noget som diskos var jeg faktisk også meget god til, griner hun.


Jeg husker, at jeg sad og så atletik i tv uden helt at vide, hvad det var, da min far spurgte mig, om jeg ikke ville gå til et eller andet. Jeg svarede, at det der, hvor de løber rundt på en rød bane, det ser meget sjovt ud.


Da Janne var 13 år, begyndte hun så at fokusere på trespring. Men selvom hun var bedre end de fleste, så var det ikke de store ambitioner, der drev hende.

- Jeg tror egentlig ikke, at jeg var så bevidst om det. Det var bare det, jeg syntes var sjovt, og så fortsatte jeg med det.

Annonce

Satse eller stoppe?

Som teenager begyndte den almindelige træning i atletikklubben dog at blive for lidt for Janne, så hun fik sin egen nøgle, så hun også kunne træne for sig selv. Og som 15-årig tog hun endeligt afsked med Kolding KFUM Atletik & Motion.

- Min løbetræner sagde til mig, at han ikke længere havde kompetencerne til at træne mig ordentligt, så han opfordrede mig til at søge videre. Så som 15-årig begyndte jeg at træne i Vejle, hvor faciliteterne var bedre.


Jeg kunne knap nok løbe 40 meter uden at få ondt i ryggen, så de første par år gik med genoptræning, inden jeg som 22-årig kvalificerede mig til mit første ungdomsmesterskab. Der har været mange udfordringer med at finde den rigtige balance, og det har taget mig mange års træning og frustrationer at lære at holde mig skadesfri.


Det blev dog hurtigt tydeligt for det spirende talent, at hun havde brug for endnu bedre træning, end nabobyen kunne tilbyde.

- Det blev sværere og sværere at blive ved med at være blandt de bedste på min årgang, så jeg stod i en situation, hvor jeg enten skulle satse alt på atletikken eller stoppe helt. Så jeg sagde til min mor, at jeg gerne ville flytte til Aarhus for at træne, og det syntes hun heldigvis var en god ide, husker Janne.

I lang tid var det discipliner som højdespring og diskos, som Janne Nielsen trænede på Kolding Stadion, inden hun en dag blev opfordret til at prøve kræfter med trespring. I dag er hun rangeret som nummer 11 i Europa og nummer 22 i verden, ligesom hun er både fransk mester og dansk rekordindehaver i trespring. Til august ser vi hende forhåbentligt som OL-deltager. Foto: Steffen Nielsen

Starten i Aarhus viste sig dog at blive alt andet end let for Janne. Hun døjede meget med ondt i benet, knæet og ryggen, og en scanning viste, at hun havde et brud på ryggen.

- Jeg kunne knap nok løbe 40 meter uden at få ondt i ryggen, så de første par år gik med genoptræning, inden jeg som 22-årig kvalificerede mig til mit første ungdomsmesterskab. Der har været mange udfordringer med at finde den rigtige balance, og det har taget mig mange års træning og frustrationer at lære at holde mig skadesfri, forklarer trespringeren, som først i midten af 20'erne for alvor fik styr på kroppen.

- De sidste tre år er jeg endelig der, hvor jeg kan holde til at træne det, der skal til for at blive en god trespringer.

Annonce

Den franske forbindelse

For fire-fem år siden fik Janne en henvendelse, som siden har vist sig at have afgørende betydning for hendes atletikkarriere. Den franske atletikklub Bordeaux kontaktede hende, fordi de manglede en dygtig trespringer, og siden har Janne repræsenteret den franske klub ved en række stævner.

Senest har hun endda i september vundet det franske mesterskab i trespring og i samme ombæring sat ny dansk rekord på 13,99 meter.

Tidligere i år var Janne Nielsen inviteret til at springe på Kolding Stadion i forbindelse med et arrangement, der markerede atletikklubbens afsked med de gamle atletikbaner, som snart er væk og erstattet af et nyt anlæg i Seest. Foto: Ludvig Dittmann

Og det franske eventyr slutter langt fra der. I forbindelse med sin tilknytning til Bordeaux har Janne nemlig fået kontakt med en af verdens bedste trænere, Teddy Tamgho, som har tilbudt hende at komme til Paris og træne med nogle af de bedste atleter i verden frem mod næste års OL.

- Han mener, at jeg har potentialet til at springe meget længere end det, jeg gør i dag, så det er en exceptionel mulighed for at lære endnu mere om trespring. Det svarer lidt til, at en fodboldspiller kommer ned og spiller for Barcelonas førstehold, forklarer Janne, som i øjeblikket arbejder på at finde finansiering til opholdet i Paris.

Annonce

Målet er OL

Opholdet i Frankrig skal først og fremmest være med til at bane vejen til OL for Janne. I øjeblikket ligger hun lige på grænsen til at kvalificere sig på baggrund af verdensranglisten, hvor hun lige nu er nummer 22, og kan hun forbedre sit spring med bare lidt over 30 centimeter, så er hun direkte kvalificeret, uanset hvordan hun er placeret på ranglisten.

- Jeg er så tæt på at kunne kvalificere mig til OL, og det har været min største drøm altid, så den gode form, jeg har været i i år kunne ikke komme på et bedre tidspunkt. Jeg er rimelig sikker på, at næste år bliver et godt sportsligt år for mig. Jeg ved, at jeg ikke har udnyttet mit potentiale fuldt ud endnu, og det giver mig en ro i maven. Jeg føler, at jeg er tæt på nu at have regnet ud, hvordan man springer rigtigt langt i trespring, smiler hun.

Janne Nielsen ved springgraven på Kolding Stadion. Foto: Steffen Nielsen


Jeg havde slet ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg havde et potentiale, der kunne få mig op blandt de dygtigste internationalt, dengang jeg gik her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Møbelfirma udvider

Annonce