Annonce
Ugeavisen Kolding

Bliv klogere: Sådan får nye veje et navn, og sådan kan du få indflydelse

I et boligkvarter nær Lykkegårdskolen bærer flere veje navne efter kvinder, og der kan være flere på vej i det nye boligområde nær Kolding Å, når det står færdigt. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Mellem ti og femten nye veje bliver hvert år navngivet i Kolding Kommune, og det er langt fra tilfældigt, hvilke navne der ender på vejskiltene. For både lovgivning og lokale stemmer bliver taget med på råd.

Kolding: Når et nyt boligkvarter skyder op i Kolding, og veje, gader og stræder skal have nye navne, havner sagerne ofte på Jakob Revsbecks skrivebord. Han er byplanlægger og arkitekt i by- og udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune og er en af dem, som er en del af kommunens navneudvalg og er med til at undersøge, hvilke navne der passer bedst ind i de enkelte boligområder.

- Vi har ikke en decideret fast producere for, hvordan vi navngiver, men vi vil ofte kigge på det område, hvor vejen ligger. Så vil vi ofte tage kontakt til den lokale borgerforening og til lokalarkiver, for det kunne jo være, at der har ligget en gammel gård, en gravhøj eller et andet historisk pejlemærke, som kunne være oplagt at inddrage i navngivningen, forklarer Jakob Revsbeck.

Der er desuden en række af regler og lovgivning, der skal overholdes, når der navngives, og det er der gode grunde til.

- Det er ret vigtigt, at en vej ikke får et navn, der minder for meget om et, der allerede er i byen. Det er eksempelvis af hensyn til vores redningspersonale, hvor der helst ikke skal være en risiko for, at de kan komme til at køre forkert i forbindelse med en udrykning.

For eksempel var Dronning Dorotheas Plads med i opløbet, da der skulle findes et navn til den såkaldte tombolaplads på hjørnet af Søndergade og Helligkorsgade. Navnet måtte dog vælges fra, fordi der i forvejen findes en Dr. Dorotheas Vej i byen.

Annonce

Få indflydelse

Det er cirka mellem ti og femten veje, der bliver navngivet om året i Kolding Kommune, hvor der i de seneste år har været fart på udstykningen af nye boligkvarterer. Det tager cirka en måned eller to, før vejnavnet er endeligt, da der både bruges tid på research, på at kigge gamle kort over områderne og på at tjekke stavemåde og lignende i diverse systemer.

Jakob Revsbeck forklarer, at det er forskelligt fra kommune til kommune, hvorvidt navngivning af veje også kræver en politisk beslutning, men i Kolding er det udelukkende administrativt, hvordan navngivningen gennemføres.

- Derfor er vi også mange med forskellige baggrund i navneudvalget og i forvaltningen, så vi er sikre på, at vi kommer hele vejen rundt og får fundet de rette navne i de forskellige områder, siger Jakob Revsbeck og fortsætter:

- Men en politiker kan med lige fod med alle andre komme med input eller forslag til navngivning. Så hvis man gerne vil have indflydelse på det, kan jeg kun opfordre til, at man engagerer sig i sit lokalsamfund og melder sig ind i en borgerforening eller lignende. For de har en stor betydning, når vi skal finde nye navne, som igen betyder noget for den identitet, der er i et nyt boligområde, siger Jakob Revsbeck.

Kommunens navneudvalg

Ditte Pagh Sørensen, Strategisk Vækst, Kolding Kommune

Bente Barding, Byggesag, Kolding Kommune

Alexander Priesemann, landskabsarkitekt, Kolding Kommune

Jakob Revsbeck, arkitekt, Kolding Kommune


Det er ret vigtigt, at en vej ikke får et navn, der minder for meget om et, der allerede er i byen. Det er eksempelvis af hensyn til vores redningspersonale, hvor der helst ikke skal være en risiko for, at de kan komme til at køre forkert i forbindelse med en udrykning.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Vores fremtid i fokus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Annonce