Annonce
Ugeavisen Kolding

Brændenælde – en fantastisk nytteplante

Brændenælder vokser stort set alle steder i Danmark og kan bruges til en lang række ting i køkkenet. Man kan eksempelvis både lave te og salt ud af den brændende plante. Privatfoto
Sommeren over vil naturvejleder Hanne Sofie Schmidt fortælle om nogle af de lækkerier, du kan finde ude i naturen netop nu. I dette afsnit får du inspiration til, hvad du kan bruge brændenælde til.

Brændenælde, eller stor nælde, vokser stort set alle steder i Danmark. Brændenælden finder man især der, hvor jorden er meget næringsrig. Den kræver store mængder af kvælstof og fosfor. Har man en god gammel kompost, vil der helt sikkert vokse brændenælder.

Brændenælden kan egentlig samles hele sommeren. Topskuddene er de bedste, helst uden blomst. Har man et brændenældebed i haven, kan man jævnligt klippe det ned. Planten vil hurtigt vokse op igen med nye friske skud.

Brændenælden er på mange måder en nyttig plante. Den er rig på både A- og C-vitaminer og indeholder mineraler som kalium, fosfor og jern. Helt fra gammel tid har den været brugt i madlavningen til supper, stuvninger brød og te. Man har i gamle dage brugt brændenælden til tøjproduktion. Brændenælden er fuld af lange fibre, som man brugte til at spinde og væve grove stoffer af. I H.C. Andersens eventyr ”De vilde svaner” laver søsteren skjorter af brændenælder for at ophæve fortryllelsen.

Annonce

Brændenælden har også været brugt som lægeplante, og den skulle være vanddrivende. Hvis man har muskelsmerter eller begyndende gigt, er det godt dagligt at drikke en kop brændenældete.

Hvis man gerne vil have mange sommerfugle i sin have, er det også godt at anlægge et brændenældebed. Flere af vores smukkeste sommerfugle – nældens takvinge, dagpåfugleøje og admiral - lægger nemlig deres æg på brændenældens blade. Da brændenældeblade er noget af det mest næringsrige, er det rene slaraffenland for larverne.

Brændenælder brænder, og der er derfor heller ikke ret mange, som bryder sig om at plukke dem. Man kan dog bare bruge almindelige havehandsker, dem kan nælden ikke brænde igennem. Det kan faktisk også godt lade sig gøre at plukke brændenældeblade uden handsker, uden at brænde sig. Det er de små hår, som sidder på bladet, der knækker, når vi rører ved bladene. De indeholder en saft/gift, der svider og giver små blæner på vores hud. Stryger man bladet med hårene, brænder man sig ikke.

Brændenældesuppe til 4 pers.

1 l suppe fra kanin eller høne.

2 dl fløde.

4 store håndfulde skyllede brændenældeblade.

4 mellemstore kartofler i tern.

150 g bacon i tern.

Suppen bringes i kog, kartofler og brændenælder tilsættes.

Koger i ca. 20 min. Purer suppen groft.

Fløde tilsættes, og suppen smages til med salt og peber.

Imens steges bacontern, som tilsættes.

Topping: Creme fraiche.

Brændenældesalt

200 g meget groft salt.

2 store håndfulde brændenældeblade.

Skyl bladene og dup dem tørre med et viskestykke.

Kom salt og brændenælder i en blender og blend det groft.

Spred saltet ud på en bageplade med bagepapir og lad det tørre i ovnen ved 50 grader i 1 til 2 timer.

Når saltet er afkølet kommes det i et glas, hvor låget slutter tæt.

Brændenælde foccacia

25 g gær.

4 dl lunkent vand.

2 æg.

1 spsk. salt.

1 tsk. rørsukker.

2 store håndfulde brændenældeblade skoldet og hakket.

2 dl øko pizzamel.

2 dl øko durum fuldkornshvedemel.

Ca. 450 g øko hvedemel.

Formning af brød:

2½ dl. olivenolie.

4 fed hvidløg finthakket.

1 god håndfuld skoldet hakket brændenældeblad.

1 lille spsk. salt.

Form dejen til en bolle lidt større end en bordtennisbold. Form brødene flade i oliemassen, læg dem på en bageplade, og prik dem let med en gaffel. Bages ved 190 grader varmluft i ca. 20 minutter.

Brændenældete

Brændenælder (helst topskud) skylles og duppes tørre med et viskestykke. Tørres i tørremaskine eller ovn ved 40-50 grader i 1-2 timer.

Brændenældete er ganske nemt at lave. Det kræver blot, at man får plukket brændenælde og tørrer det i en ovn eller en tørremaskine i et par timer. Privatfoto
Foccaciaerne her er bagt med finthakket hvidløg, pizzamel og naturligvis masser af brændenælder. Privatfoto
Brændenældesalt, som på billedet her, er ganske let at lave selv. Det kræver blot, at man har en ovn og blender, og naturligvis at man har brændenælder, man kan plukke et sted i nærheden. Privatfoto
Brændenældesuppen her er lavet med kartofler, bacon i tern, fløde og naturligvis også brændenælder. Man kan eventuelt også vælge at toppe suppen med en skefuld creme fraiche. Privatfoto
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Veninder står bag ny festival i Kolding: Det er lidt en fordom, at klassisk musik er noget højkulturelt

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Planter med dyrenavne - Hestemynte

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Akseltorv var stedet, hvor varer blev solgt fra vogn

Ugeavisen Kolding

Hotel mangler personale og må sige nej til arrangementer: I juni mistede vi omsætning for en kvart million

Ugeavisen Kolding

Restaurant mangler personale og har valgt at tage konsekvensen: Nu holder vi lukket to dage om ugen

Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Ugeavisen Kolding

Madvogn fik sur smiley

Ugeavisen Kolding

Brændkjærhallen får en ny måltavle

Ugeavisen Kolding

Graffitibølle risikerer fængselsstraf: Tiltalt for hærværk på byggematadors ejendom

Ugeavisen Kolding

18-årige Emma åbner sin egen blomsterbutik i Kolding

Ugeavisen Kolding

Lav isskulpturer på Skamlingsbanken

Ugeavisen Kolding

Så er programmet for Stella Polaris klar

Ugeavisen Kolding

Fritidsjobbere i Kolding havde for lange vagter

Ugeavisen Kolding

Danmarks tredjestørste vingård blev sat til salg i Kolding: Nu har den fået nye ejere

Ugeavisen Kolding

Kunstmarked kommer til Koldinghus

Ugeavisen Kolding

De resterende p-pladser i Borchs Gård åbner

Ugeavisen Kolding

Martin Hein fra Kolding bliver dansk landechef

Ugeavisen Kolding

Tilskuerne får lov at komme til DM i ridebanespringning

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De sjove plantenavne - Sommerfuglebusk

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Østergade var Koldings første gågade

Ugeavisen Kolding

De modne og umodne bær

Annonce