Annonce
Ugeavisen Kolding

Brødrepar fra Kolding har succes med kunst-app: Vi skal være førende i verden

Den Spanske Trappe er et af de kunstværker, man kan læse mere om i appen Vizgu, som brødrene Esmir Juhl Ibricic og Mensur Ibricic står bag. Foto: Steffen Nielsen
På et kontor i Kolding midtby arbejder brødrene Mensur Ibricic og Esmir Juhl Ibricic dag og nat med deres store passion; appen Vizgu, som guider brugere på en række museer og i flere byer til historien bag kunstværker og arkitektur.
Annonce

Kolding: Væggene i den lille it-virksomhed Vizgu er plastret til med gule post-its og billeder af, hvordan næste version af firmaets app kommer til at se ud, og i et af de to kontorlokaler står en lille briks, hvor man kan tage sig en lur, når arbejdet har strakt sig for langt ind i natten. Det er her, brødrene Mensur Ibricic og Esmir Juhl Ibricic bruger langt de fleste af deres timer - når de altså ikke besøger museer og kommuner i hele landet.

Sammen har de nemlig de seneste tre-fire år arbejdet på en app, der kan guide brugeren til kunst- og kulturoplevelser. Appen Vizgu blev lanceret i 2018 og kan i dag bruges på en lang række museer, blandt andet Trapholt, Statens Museum for Kunst, ARoS og Skagens Museum, hvor man kan bruge den til at få oplysninger om det kunstværk, man står foran. Og nu kan man så også bruge det lille program ude i virkeligheden i blandt andet Kolding, hvor man kan blive klogere på byens kunst, design og arkitektur med telefonen i hånden.

Idéen til Vizgu fik Esmir for en lille håndfuld år siden, da han begyndte at interessere sig for billedgenkendelse på smartphones - altså hvordan man med en telefons kamera nemt og hurtigt kan få oplyst, hvad det er, man lige har taget et billede af. Han fik hurtigt sin lillebror Mensur med på ideen, og brødrene var helt enige om, at deres nye projekt skulle handle om formidling af kunst og kultur.

- Vi er fra Bosnien, og der er en del kunst og kulturarv, som vi har mistet, så vi har en naturlig interesse for emnet. Det skal være en måde at berige oplevelsen for dem, der gerne vil vide noget mere, forklarer Mensur.

Annonce

Førende i hele verden

Efter en række snakke med forskellige museer kom den første aftale i stand i 2018, hvor Vizgu indgik et samarbejde med Statens Museum for Kunst. Siden er det gået stærkt for Esmir og Mensur, som tidligt i forløbet også kunne ansætte to programmører til arbejdet med appen.


Når der er en flot bygning, en skulptur eller et maleri, så skal det være os, man bruger til at finde ud af, hvad det er

Esmir Ibricic


Også på Trapholt, ARoS, Skagens Museum og flere andre danske museer kan gæsterne i dag åbne Vizgu, pege på et værk og blive meget klogere - på ARoS og i Skagen bliver de nyeste udstillinger endda kun formidlet på Vizgu, mens de klassiske papirsfoldere er valgt fra. Og nu er flere kommuner så også kommet med på platformen.

– Det er nu, det er blevet rigtigt sjovt at være os, for nu begynder museerne selv at ringe til os, og vi har en masse faste samarbejdspartnere, smiler Mensur.

Esmir Juhl Ibricic viser, hvordan man kan blive klogere på statuen Abessinier oven for Den Spanske Trappe. I appen kan man blandt andet læse, at kunstneren Johannes C. Bjerg er født i Ødis, mens abessinieren er et menneske fra det nuværende Etiopien. Foto: Steffen Nielsen

Succesen har givet brødrene mod på meget mere.

- Vi vil være førende inden for kunst og kultur i hele verden, så når der er en flot bygning, en skulptur eller et maleri, så skal det være os, man bruger til at finde ud af, hvad det er, understreger Esmir, mens Mensur tilføjer:

- Vi regner med at være færdige med udrulningen i Danmark inden udgangen af i år, og så kører vi på i Norge, Sverige og Finland.

Samtidig arbejder Vizgu-folkene på flere nye udviklinger af deres teknologi - senest har de blandt andet lavet en tro, virtuel kopi af Anna Anchers atelier, som gæster på Statens Museum for Kunst kan gå på opdagelse i med telefonen. Det er nemlig vigtigt for Mensur og Esmir hele tiden at være på forkant med den teknologiske udvikling.

- Så snart du sover i timen på teknologi og udvikling, så har du tabt, og vi skal aldrig komme til at tænke ”hvorfor gjorde vi ikke det,” understreger Mensur.

Annonce

Kolding er perfekt

Mensur og Esmir er opvokset i Kolding, og det var derfor helt naturligt, at det var her, de skulle starte deres virksomhed. Siden har flere spurgt dem, hvorfor de ikke rykker til København med virksomheden i stedet, men det har brødrene ingen interesse i, understreger de.

På designruten i appen Vizgu kan man blandt andet læse om grafittitunellens forhistorie. På ruten er blandt andet også AL Passagen, Design City, biblioteket og IBA. Foto: Steffen Nielsen

- Trapholt har været en åben legeplads for os, og vi har jo alt her i Kolding med designskole og nogle af landets bedste museer, siger Esmir.

- Vi har valgt at blive i Kolding, fordi det er det perfekte sted for os. Kolding har lært os, at man ikke skal være bange for at spørge om hjælp, og vi har virkelig fået meget sparring rundt omkring i byen, supplerer Mensur.

Vizgu

Appen Vizgu er i brug på en række af landets museer. Den fungerer ved, at man peger med sin telefon på det, man ser, hvorefter man kan lytte til guides eller læse mere om værket på skærmen.

Senest er appen også taget i brug i Kolding Kommune og en række fynske kommuner, hvor man kan gå på opdagelse i områdets skulpturer og arkitektur.

Bag Vizgu står de to brøde Esmir Juhl Ibricic og Mensur Ibricic, begge fra Kolding.

Esmir er 36 år og har en master i it. Han har i flere år arbejdet som konsulent inden for it-analyse.

Mensur er 32 år og har tidligere arbejdet med forretningsudvikling, salg og marketing for flere store it-virksomheder.

Esmir og Mensur Ibricic, Vizgu.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Restauratør: - Folk er blevet mere bange for at gå ud at spise

Ugeavisen Kolding

Nogle ældre siger nej til mundbind: - Det er noget pjat

Ugeavisen Kolding

Hårdt tilbageslag for Tobbers: - Nu starter vi pludselig forfra igen

Ugeavisen Kolding

Flammen er presset af corona: Starter brunch og mad ud af huset i Kolding

Ugeavisen Kolding

Nicolai Cafe er blevet et stille sted: - Der kommer bare ikke ret mange gæster

Annonce