Annonce
Ugeavisen Kolding

Christinas børn græd konstant af smerte - nu vil hun sætte fokus på deres sygdom

Christina Kuntz og sønnen Teo i hjemmet i Egholt nær Jordrup. Teo og søsteren Tilde har lidt voldsomt af refluks - en sygdom som Christina nu vil sætte større fokus på. Foto: Steffen Nielsen
Begge Christina Kuntz' børn har været hårdt ramt af sygdommen refluks, hvor deres mavesyre løber op i halsen og giver smerter. Børnenes sygdom har givet Christina flere angstanfald, og nu vil hun sætte fokus på refluks, og på det at være forældre med syge børn.
Annonce

Egholt: Når det var værst, vågnede Christina Kuntz' datter Tilde omkring 40 gange på en natten. Skrigende af smerte og stort set utrøstelig.

Tilde led helt fra fødslen af alvorlig refluks - det vil sige tilbagestrømning af maveindholdet til spiserøret - og hun havde store smerter, fordi mavesyren ætsede i halsen.

- De første to år oplevede vi ikke én nat, hvor hun ikke vågnede og græd voldsomt. Det var simpelthen så hårdt, husker Christina.

Christina og refluks

  • Christina Kuntz (29) bor i Egholt nær Jordrup med sin mand Lars (34) og børnene Tilde (4) og Teo (3).
  • Begge børn har lidt af svær refluks. Ordet refluks er en forenkling af gastroøsofagal refluks og betyder maveindhold, som strømmer tilbage til spiserøret og/eller munden.
  • Christina er med i bestyrelsen for Refluksforeningen.
Annonce

Ikke anerkendt

Christina og hendes mand Lars fik hurtigt mistanke om, at der var noget galt med deres datter, som græd stort set i døgndrift, og de kontaktede derfor flere forskellige dele af sundhedssystemet.

- Vi spurgte, om det virkelig kunne passe, at hun græder så meget, og at vi ikke kan få hende til at smile, men vi fik bare at vide, at børn græder jo, fortæller Christina.

I første omgang lod hun og Lars sig spise af med den besked.

- Vi var jo førstegangsforældre, og vi var bange for at blive stemplet som nogen, der ikke kan klare det.

En del kontakt frem og tilbage med både sygehus og kommune førte ikke rigtigt nogen vegne. Cirka 15 måneder efter, Tilde kom til verden, fødte Christina så en søn, Teo, og også han viste tydelige tegn på, at noget var galt.

- Han skreg hele tiden. Vi fik først at vide, at det nok var kolik, men jeg kunne se på ham, at han var forpint, så jeg ville ikke lade mig spise af med det, siger Christina, som derfor to gange blev indlagt i en uge til observation med sønnen, som bagefter kunne få medicin mod reflukssygdommen.

- Der gik ikke engang et døgn, så havde jeg en helt anden dreng, husker hun.

Tildes problemer fortsatte dog, og familien opsøgte derfor en læge på Sjælland, som er ekspert i refluks. Han ordinerede medicin til hende, og det hjalp en del.

Annonce

Angstanfald

Tilde var to et halvt år, da hun endelig fik hjælp, og det lange forløb tog hårdt på familien. Lars fik for eksempel hjertebanken på arbejde, når han hørte lyde, der mindede om babyalarmen derhjemme, og også Christina har oplevet en stor psykisk påvirkning.

- Jeg har haft tre angstanfald, hvor filmen er knækket helt for mig, og jeg simpelthen ikke kunne være i det, jeg har lidt af hjertebanken, og så har jeg gået rundt med en følelse af sorg, fordi jeg har følt mig lidt snydt i forhold til den forventning, man har, når man går på barsel.

- Jeg er begyndt at komme ovenpå igen, men jeg kan godt mærke, at der ikke skal så meget til, for at det kommer tilbage, hvis børnene for eksempel er almindeligt syge, forklarer hun.

Og sygdom er der stadig meget af i familien. Refluksen fører nemlig også andre problemer med sig, og begge børn har dræn i ørene og lider af astmatisk bronkitis.

- Der er gået fire år nu, og jeg er et andet sted, end jeg var før, men jeg føler stadig, at der er lang vej endnu, siger Christina.

Annonce

Hjælper andre

I dag er Tilde og Teos problemer med refluks ikke så store, og Christina har derfor overskud til at hjælpe andre i samme situation. Hun har derfor meldt sig ind i Refluksforeningen, hvor hun sidder i bestyrelsen og er med til at udbrede viden om lidelsen. Blandt andet ved 24. marts at arrangere et foredrag i Kolding med Psykolog Trine Veile, som fortæller om psykiske reaktioner hos forældre med et sygt barn.

- Jeg har oplevet, at der ikke har været nogen, der forstod, hvad vi gik igennem, og at det ikke blev anerkendt, hvad det gør ved børnene og forældrene.

- Jeg håber, at jeg kan være med til, at andre ikke skal igennem det forløb, vi har været igennem ved at sætte fokus på refluks, så børn får hurtigere og bedre hjælp. Og selvom børnene får hjælp, så er det stadig hårdt for forældrene, og det vil jeg gerne være med til at anerkende dem i, siger hun.

Foredrag

  • Søndag 24. marts arrangerer Refluksforeningen et foredrag med psykolog Trine Veile, der selv har børn med refluks og vil fortælle om de psykiske reaktioner på det at være forældre til et sygt barn.
  • Foredraget finder sted på Sundhedscenter Kolding klokken 11-13.30.
  • Læs mere på facebook.com/refluksboern.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce