Annonce
Ugeavisen Kolding

Covid-19 i perspektiv: Hvor stor bliver prisen for nedlukningen af Danmark?

Annonce

Mange gode danske virksomheder kommer til at miste livet på grund af Covid-19 - hele verden er nulstillet - omsætninger og indtjeningsgrundlag er forsvundet fra den ene dag til den anden, og ingen ved, hvornår vi får det hele tilbage.

Krisen kommer til at gå hårdt ud over dansk erhvervsliv, hvor antallet af konkurser måske vil stige med omkring 50 pct., idet økonomien formentlig vil strækkes 5-10 pct. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der årligt i gennemsnit var 2.400 aktive virksomheder, som gik konkurs i perioden 2016 til 2019. Og det er desværre meget usikkert, hvordan verden ser ud om 2-3 år, når Covid-19 forhåbentlig er inddæmmet, og der er fundet en vaccine.

Man tvivler dog på, hvornår vi får lyst til at bruge penge på de rejser, vi ikke kom afsted på eller de restaurant besøg, vi blev afskåret fra? Hvor lang tid går der mon, inden forbruger- og erhvervstilliden er genoprettet? Man må forvente, at de globale forsyningslinjer ændres radikalt forstået på den måde, at en kæde aldrig er stærkere end det svageste led.

Derfor kommer der meget mere fokus på forsyningssikkerhed og sammensætningen af vores efterspørgsel vil komme i flere tempi. Covid-19 krisen er en øjenåbner, som vil lede os til at ændre forbrugsmønster. Forbruget bliver nok ikke mindre, når først asken har lagt sig og økonomierne igen har fået fodfæste. Men vi vil sandsynligvis prioritere meget anderledes, især rejsebranchen som nok bliver sidstepladsen - modsat rengøringsbranchen som kan forvente at opleve stigende efterspørgsel, når det økonomiske chok endelig har lagt sig.

Annonce

Statsministeren har det for nemt

Udfordringen bliver især, hvordan vi afvikler de 100 pct. dækkende hjælpepakker og erstatter dem med tilpasningspakker? Det bliver en udfordring og kan resultere i, at mange kommer til at miste det job, de holder så meget af, og må arbejde med noget helt andet. Jobvæksten bliver indenfor lagerpersonale, rengøring og IT, men desværre færre jobs til piloter, stewardesser, rejseguider, hotel og underholdningsindustrien.

Usikkerhed og historiske erfaringer viser, at omstilling ikke er danskerens spidskompetence, derfor vil vi gå ind i en periode med forlænget ledighed, men før eller siden vil økonomierne rette sig, og vi vil være tilbage på topniveau før Covid-19.

På den anden side af Øresund har opskriften været mere tillid og færre restriktioner til befolkningen. Det har indtil videre betydet relativt flere dødsfald ”med Corona”, men ifølge helt nye foreløbige BNP-tal for første kvartal kun et økonomisk tab på 0,3 pct. af BNP – dvs. under en tiendedel af nedgangen i eurozonen.

Men den danske erfaring under Covid-19 krisen viser desværre også, at statsminister Mette Frederiksen hastigt har erobret sort bælte i topstyring via grænselukninger, tomme hospitalssenge og Corona-afdelinger, som lukkes ned. Statsministeren er simpelthen lykkedes med at skræmme befolkningen massivt under alt for lidt rum til reel og åben diskussion. Som gennembrændt socialdemokrat har hun dygtigt udnyttet Covid-19 krisen til at maksimere sin partistøtte, men det værste er faktisk, at de andre partier har givet hende lov: Hun har det for nemt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce