Annonce
Ugeavisen Kolding

Da Maja Rasmussen blev "Årets Kvinde" i Kolding

Sans Souci 1966 ? den første forestilling efter manden Marius Rasmussens død. Foto: Kolding Stadsarkiv

Nytårsdag 1967 kårede Jydske Tidende Maja Rasmussen fra Industrien som "Årets Kvinde". Det skete som en anerkendelse af, at hun havde videreført stedet med det populære Sans Souci show efter sin mands død. I anledning af Koldings 750 års jubilæum bringer Ugeavisen, i samarbejde med Kolding Stadsarkiv, en række fortællinger om nogle af de mennesker, der har været med til at forme Kolding. Denne gang altså Maja Rasmussen, årets kvinde i 1967.

Kolding: Der var næsten enstemmighed i dommerpanelet, da Jydske Tidende nytårsdag 1967 udpegede Maja Rasmussen (1915-2012) fra Industrien til "Årets Kvinde". Året før var hendes mand, Marius Rasmussen død, og hvad man kunne frygte ville blive enden på mange års succesrig drift af Koldings vigtigste møde- og underholdningssted, var effektivt gjort til skamme. Med sikker hånd havde 'Fru Maja' videreført både Industrien og det populære sommershow Sans Souci.

I en af begrundelserne hed det om Maja Rasmussen, at hun "med et kolossalt mod og en fin moral gik videre med Sans Souci. Og hun gjorde det ikke så meget for omsætningen, som for personalets skyld. Hjulene skulle rulle, forretningen holdes i gang." En anden påpegede, at "selv nu, da vi er ovre midten af 60'ernes frisindede ligeberettigelsestider, kræver det en større indsats af en kvinde at skabe respekt om sin person, når den befinder sig i en ledende position, end af en mand. Maja Rasmussen har i det forløbne år opnået denne respekt."

Hver aften i sommermånederne var Jernbanegade fyldt med busser, som fragtede gæster til fra nær og fjern. Især fjern, for til Majas skuffelse rynkede mange koldingensere på næsen ad løjerne.

Iværksætterne

Du kan læse mere om Maja Rasmussen og hendes betydning for Kolding i bogen Iværksætterne. Da Kolding blev moderne, der er skrevet af Helle Juhl og udgivet af Kolding Stadsarkiv i anledning af Koldings 750-års jubilæum.Publikationen er støttet af Kolding Kommunes jubilæumspulje, Jubilæumsfonden af 12.08.1973, Lisbeth Petersens Fond og Sparekassen Kolding's Fond. Bogen kan købes hos alle boghandlere i Kolding, Nicolai Kultur, Museet på Koldinghus og Kolding Kommunes netbutik.

Birthe Kjær som revyskuespiller på Sans Souci i 1972, hvor hun væltede salen med ?Jeg går aldrig til bal uden trusser?. Foto: Casper Jacobsen, Kolding Stadsarkiv

Revydronningen

I de næste mange år blev Maja Rasmussen Koldings ukronede revydronning, som for egen økonomisk risiko hyrede populære revykunstnere og artister til Sans Souci. På et tidspunkt, hvor sommervarietéer en masse bukkede under for fjernsynets underholdningsprogrammer, holdt hun Sans Souci i live. Hver aften i sommermånederne var Jernbanegade fyldt med busser, som fragtede gæster til fra nær og fjern. Især fjern, for til Majas skuffelse rynkede mange koldingensere på næsen ad løjerne. Sans Sousi overlevede på nordjyders, vestjyders og fynboers behov for en glad aften i byen.

Om vinteren drev hun Industrien som fest- og forsamlingssted. Det var her, Koldings foreninger holdt deres møder og juletræsfester, og hvor private fejrede mærkedage. Ingen kendte driften bedre end hende, for hun og Marius havde overtaget forpagtningen i 1949, og de sidste år af hans liv var det Maja, der holdt sammen på trådene. Han hang lidt for meget ud med stamgæsterne i restauranten.

Den gav hun i øvrigt et helt nyt ansigt. I 1967 smed hun de hvide duge ud og omdannede Industrirestauranten til Western Saloon, hvor man kunne indtage en plankebøf med pomfritter for en flad femmer. Det fik koldingenserne til at strømme til og resulterede i endnu en hæderspris: Koldings Salgs- og Reklameforenings initiativdiplom. Maja Rasmussen blev ved som direktør for Industrien og Sans Souci helt frem til 1980, hvor hun trak sig tilbage efter mere end 30 års travlt virke.

Hun levede helt til 2012 - de sidste år på plejecentret Drejershus - og dermed overlevede hun Sans Souci, som drejede nøglen i 1990, med mere end to årtier.

Maja Rasmussen (1915-1912) Koldings revydronning og restauratør. Foto: Niels Lisberg, Kolding Stadsarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce