Annonce
Ugeavisen Kolding

De elsker at sove under åben himmel: Naturen skaber nærvær og glæde

Birk og Eskild Tolstrup Philipsen elsker at være ude i naturen sammen med deres forældre Line Duch Philipsen og Andreas Tolstrup Laursen. Familien bor i Vester Nebel og dermed tæt på Ferup Sø, som er et favoritsted at holde fri. Denne sommer er der dømt cykelferie i Danmark, enten i lokalområdet eller rundt i det sydfynske øhav. Foto: Louise Lauritsen
Familien Tolstrup Philipsen er en rigtig friluftsfamilie, som elsker at være i naturen. Denne sommer skal de på cykelferie i Danmark, og det var planlagt inden coronakrisen ramte landet.
Annonce

Kolding: Et aktivt udendørsliv har altid været en del af både Line og Andreas' hverdag. De to lærte da også hinanden at kende som medarbejdere i en outdoorbutik i Odense. Siden blev de turmakkere og klatremakkere inden de også blev kærester, gift og forældre til Birk på seks år og Eskild på tre år.

Familielivet udfolder sig for en stor del i naturen, men begge har også naturen tæt inde i hverdagen i kraft af deres job. Line som produktudvikler i et outdoorfirma og Andreas med udvikling af redningsbåde.

- Jeg har været spejder, siden jeg var seks år, og nu hvor vi har fået børn, har det bare gjort vores ture endnu federe, for vi genoplever naturen og glæden ved de simple ting sammen med dem. Deres glæde ved fx at lave mad over bål er jo den samme som vores. At opleve børnenes umiddelbare glæde ved naturen er fantastisk, fortæller Andreas Tolstrup Laursen.

Deres ældste søn Birk var med på telttur første gang, da han blot var tre måneder.

- Børn og at være ude hænger rigtig godt sammen, og jo mindre de er, jo nemmere er det faktisk, siger Line Duch Philipsen.

Annonce

Børnene er friske på det

For hende og Andreas har det været en klar fordel, at de har været vant til at tage afsted, inden de fik børn.

- At være i naturen, det giver en masse nærvær og glæde ved det simple. Her er ingen tv eller andre skærme. I stedet bruger vi det, der er her, hvor vi kommer frem, og det giver en anden ro. Og børnene er friske på det. Det er faktisk tit forældrene, der er skeptiske. Men for os har det kun givet gode oplevelser, forklarer Line.

Hun er især begejstret over de mange naturoplevelser, som man kan få i omegnen af Kolding.

- Man finder skønheden i det lokale og mulighederne. Vi har boet i Vester Nebel i fem år, men her er utrolig mange muligheder for at komme ud og opleve noget nyt, og så er det gratis.

Ved Ferup Sø er der både grus og sand, man kan lege med. Der er også en svævebane. Her ses Line Duch Philipsen med sine sønner Birk og Eskild. I baggrunden kan man ane to af de i alt tre shelters. Foto: Louise Lauritsen

Familien komme ofte forbi Ferup Sø, fordi området ligger tæt på deres hjem og byder på så mange muligheder.

- Vi vil også gerne prøve det nye shelter ved Landbomuseet og Stallerup Sø, som kan udforskes på små weekendture, og så sover vi også i telt i haven derhjemme, smiler Line.

Familien har også prøvet friteltning i Paradisbugten ved Løverodde, hvilket også kan anbefales.

Annonce

På cykelferie

Line vurderer, at familien er afsted i naturen cirka 14 dage om året - og så er hun og Andreas også afsted på ture hver for sig.

Denne sommer tager hele familien på cykelferie, og det var planlagt, inden coronavirus satte forhindringer i vejen for at rejse udenlands. Birk var straks med på ideen og udbrød: Yes! da hans forældre fortalte om planerne for sommerferien.

Turen kommer til at tage en til to uger, og ruten er ikke helt fastlagt endnu.

- Det bliver i børnenes tempo med 10 til 15 km. på cykel hver dag, forklarer Line.

Destinationen er det Sydfynske øhav, så de kan kombinere cykelturen med en masse færgeoverfarter. Overnatning vil foregår i både shelters og medbragt telt.

- Vi er begyndt at kigge lidt på rute og vælge nogle shelterpladser, siger Line.

Birk glæder sig:

- Jeg kan bedst lide at se på dyr, men jeg kan også godt lide at sove i telt, lyder det fra den seksårige.

10 gode råd til friluftsturen

  1. Tag det i børnenes tempo, når I er i naturen.
  2. Tag en nat under åben himmel hjemme i haven, inden I booker jeres første overnatning i et shelter.
  3. Man kan også starte med nogle dagsture uden overnatning.
  4. Det er vigtigt, at de voksne er trygge ved situationen, inden de tager børnene med ud på sheltertur.
  5. Vælg de første overnatningssteder med omhu. Nogle shelters er lettere at køre til i bil end andre, og det kan betyde noget for, hvor meget man kan have med. Enkelte pladser har toilet og vand, mens andre kun tilbyder et bålsted. Man skal typisk selv sørge for brænde.
  6. Lån jer frem i forhold til grej. Man kan altid investere senere, hvis friluftslivet bider på.
  7. Tag mad og underholding med, fx en bog eller en lommelygte til leg i soveposen, når det bliver mørkt. Der er en masse leg i at gøre soveposen og pladsen klar til natten.
  8. Tag ekstra tøj og tæpper med til natten og morgenen, som ofte er kold her i landet.
  9. Husk tændstikker, myggespray, solcreme og vådservietter plus masser af vand og tålmodighed.
  10. Medbring en affaldspose, så I kan rydde op og efterlade stedet pænt til de næste, der kommer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce