Annonce
Ugeavisen Kolding

De Frivillige: For Cindy Larsen er frivilligt arbejde en livsstil

25-årige Cindy Larsen har været frivillig i fem år, og for hende fylder frivilligheden en stor del af hverdagen. Foto: Benedikte C. Rasmussen

I serien 'De Frivillige' møder Ugeavisen Kolding en række unge mennesker, der brænder for at gøre en forskel gennem deres frivillighed. Læs her, hvordan Cindy Larsen har gjort frivilligheden til en stor del af sin identitet.

Annonce

Kolding: 25-årige Cindy Larsen fra Kolding får julelys i øjnene, når hun taler om det at være frivillig. For hende er det nemlig ikke blot noget, hun er for at pynte på samvittigheden eller på sit CV.

- Spørger man min mor om, hvad hendes datter egentlig går og laver, så siger hun som noget af det første, at 'Cindy er frivillig'. Det er virkelig blevet en stor del af min identitet, fortæller Cindy, der hver uge bruger omkring 15 timer som frivillig i det sociale værested Gademix. Her er Cindy blandt de 30 frivillige, der skaber rammerne om et fristed for børn og unge fra 10-16 år i Koldings sydvestkvarter.

- I Gademix er alle børn velkomne, men der er mange fra socialt udsatte familier. Det er meget de samme børn, der kommer, og de kan komme og gå som de vil i åbningstiden, fortæller Cindy.

I Gademix blander de frivillige sig ikke i, hvad de unge bruger tiden på. Det gør, at de frivillige er mere på bølgelængde med de unge, mener Cindy.

- Vi frivillige står bare for at skabe nogle trygge rammer og 'lege med'. Jeg bliver altid mødt med et stort smil af de unge, og de betror sig til mig. At være frivillig fylder ekstremt meget i mit liv, og jeg er altid fuldstændig høj på energi, når jeg går herfra.

At være frivillig fylder ekstremt meget i mit liv. Jeg er altid fuldstændig høj på energi, når jeg går herfra.

- Cindy Larsen, frivillig i Gademix.

Cindy og Gademix

Cindy Larsen er 25 år og bor i Kolding, hvor hun også er født og opvokset. Hun er uddannet butiksmedhjælper og vil nu starte på uddannelsen som socialpædagog. Hun har de seneste fem år arbejdet som frivillig i værestedet Gademix og er derudover også frivillig ved kulturelle arrangementer afholdt af Event C, ved koncerten Rock Under Broen i Middelfart og tidligere frivillig hos Muskelsvindsfonden.Gademix er et socialt værested for børn og unge fra 10-16 år beliggende i Koldings sydvestkvarter. Formålet med Gademix er, at områdets børn og unge har et fristed, de føler er deres. I værestedet er der plads til forskellighed, og til at de unge kan danne nye, sunde relationer på kryds og tværs. Der er tilknyttet mere end 30 frivillige. Gademix er åbent fra mandag til torsdag eftermiddag mellem 14.30 og 17.00 og om aftenen mellem 18.30 og 21.30.

Gademix er et socialt værested for børn mellem 10 og 16 år, der holder til på Junghansvej i Kolding. Foto: Benedikte C. Rasmussen.
Annonce

Overskud til de unge

I Gademix kræver det ingen uddannelse eller pædagogisk baggrund at være frivillig. Det kræver blot, at man har tid til at være til stede og til rådighed for de børn og unge, der kommer i værestedet.

- Mange af de unge kommer fra en baggrund, hvor forældrene måske ikke altid har haft det største overskud. Bare dét at der er voksne, som har tid til at sætte sig ned og tale med de unge om dét, der interesserer dem, betyder meget.

At være en af dem som de unge betror sig til med stort og småt er dog ikke altid lige let. Cindy har flere gange oplevet at have samtaler med de unge, der var svære ikke at tage med sig hjem.

- Jeg talte med en syrisk dreng, der havde taget flugten til Danmark med sin familie. Han havde oplevet frygtelige ting såsom bomber, der blev smidt på en mark foran hans hjem i Syrien. Man finder for alvor ud af, at man ikke skal dømme de unges opførsel, før man kender deres historie. Alle har en baggrund og en årsag til at agere, som de gør.

Cindy Larsen nyder samværet med børnene tre gange om ugen som frivillig i Gademix. Privatfoto.
Annonce

Fra genert pige til ansvarsfuld kvinde

Det er nu fem år siden, at Cindy for første gang stiftede bekendtskab med værestedet Gademix. Hun er den første på pletten, når børnene udfordrer hende i et spil pool, og hun siger aldrig nej til en tur på skateboard eller til en dyst i brætspillet Partners. Men sådan har det ikke altid været.

- I starten var jeg ekstremt genert og tilbageholdende. Jeg syntes, at det hele var meget overvældende, for de unge virkede meget sprælske, og sproget var ikke så pænt. Alligevel var de unge gode til at tage imod mig, og det endte med, at de knyttede sig meget hurtigt til én.

At gå ind i frivilligheden med et åbent sind har for Cindy betydet en enorm personlig udvikling. En udvikling, hun aldrig ville være foruden.

- Jeg er blevet meget mere åben og selvstændig af at arbejde frivilligt. Jeg kan godt lide at have et ansvar på mine skuldre, og jeg har fundet ud af, at jeg virkelig brænder for at gøre en forskel for børn og unge. Derfor skal jeg nu i gang med uddannelsen som socialpædagog, hvilket Gademix har inspireret mig til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce