Annonce
Ugeavisen Kolding

De Frivillige: Hasse giver svage og ældre vind i håret

Hasse Jespersen er frivillig i Cykling uden alder. Tre til fire gange om ugen begiver han sig ud på cykelture med svage og ældre borgere, der er tilknyttet plejehjem i Kolding. Foto: Benedikte C. Rasmussen.

I serien 'De Frivillige' møder Ugeavisen Kolding en række unge mennesker, der brænder for at gøre en forskel gennem deres frivillighed. Du kan her møde Hasse, der giver svage og ældre mulighed for at komme ud på cykeltur med vind i håret.

Kolding: Alle har ret til vind i håret. Sådan lyder sloganet hos den frivillige forening 'Cykling uden alder', som 25-årige Hasse Jespersen fra Kolding er aktiv i. Som frivillig cykelpilot træder Hasse til i pedalerne tre til fire gange om ugen, når svage og ældre borgere tilknyttet plejecentre i Kolding skal med på tur.

- Det var rent tilfældigt, at jeg for tre måneder siden faldt over et videoforedrag, hvor konceptet bag 'Cykling uden alder' blev forklaret. Jeg tænkte, at det måtte jeg bare blive en del af. Først bagefter fandt jeg ud af, at foreningen rent faktisk eksisterede i Kolding, og så meldte jeg mig straks, fortæller Hasse.

Ladcyklerne, der bliver brugt til turene, er tilknyttet 12 forskellige plejecentre rundt omkring i Kolding og omegn. De er udstyret med en motor, der letter benarbejdet op ad bakkerne, og de ældre sidder mageligt på puder og skind. Derfra kan de nyde udsigten over by og land, når turen går ud i det blå.

- Det handler om at få mennesker ud, som ikke kan klare det på egen hånd. Som cykelpiloter er vi med til at give de oplevelser, som personalet på plejecentrene ikke altid får tid til at give de ældre i hverdagen, fortæller Hasse.

Han husker tydeligt en af de første gange, han skulle ud som cykelpilot for at køre en tur med en ældre mand uden sprog. Manden begyndte pludselig at græde, og Hasse troede først, at det skyldtes, at manden ikke ville med.

- Men det var simpelthen bare fordi, at han var så glad for at få muligheden, fortalte personalet på plejecentret mig. Det var en fantastisk tur.

De her mennesker har om nogen levet livet. De har en hel masse at give og lære fra sig, hvis man bare giver sig tid til at lytte.

- Hasse Jespersen, frivillig i Cykling uden alder.

Hasse og foreningen

Hasse Jespersen er 25 år og bor i Kolding. Han læser til lærer på UCL i Jelling og arbejder derudover ind imellem som historieformidler på museer i Kolding og omegn. De seneste tre måneder har Hasse været frivilligt som cykelpilot i foreningen Cykling uden alder, hvor han tre-fire gange ugentlig cykler ture med svage og ældre borgere.

Cykling uden alder er en landsdækkende frivillig forening, der hverver frivillige cykelpiloter til at cykle ture på rickshaw-cykler med svage og ældre mennesker. Foreningen tæller nu over 5000 cykelpiloter i Danmark, der fordeler sig på 500 cykler i over 70 kommuner. I Kolding er 12 forskellige ældre- og plejecentre tilknyttet initiativet.

For Hasse Jespersen giver det ikke bare stor glæde at arbejde frivilligt. Han lærer også en hel masse af de lange samtaler og tætte bekendtskaber, han får på de ugentlige cykelture. Foto: Benedikte C. Rasmussen.

Cykelture med lærdom

Siden Hasse blev cykelpilot for tre måneder siden, er det blevet til mange ture med ladcyklen lastet med glade ældre, kaffe og madpakker. De mange ture og timer sammen på cyklen giver mange gode og ofte rørende snakke.

- De her mennesker har om nogen levet livet, og for mange af dem har det været barskt. Det sætter virkelig ens eget liv i perspektiv. De har en hel masse visdom at lære fra sig, hvis man bare giver sig tid til at lytte.

Man skaber nemlig et helt særligt bånd, når man lærer hinanden at kende gennem fysisk aktivitet såsom at hjule ud af landevejene, fortsætter han. Som dengang hvor en dement mand ville vise Hasse sit barndomshjem, og de to endte med at køre hele byen rundt og sidde en time og hyggesnakke ved Slotssøen, fordi manden havde glemt, hvor det præcist lå. Eller de gange hvor Hasse har fået et stort kram og et endnu større smil efter en endt cykeltur:

- Når vi cykler, lærer de ældre mig at kende, både når jeg knokler op af bakken, og når det hele kører glat derud af. Vi taler meget om gamle dage, og de spørger også meget ind til mit liv. Vi ser hinanden i mange forskellige situationer, og det skaber noget helt unikt.

Annonce

Alle bør gøre en forskel

Som cykelpilot føler Hasse, at det er nemt at gøre en stor forskel og samtidig få en hel masse igen. Derfor er det netop denne form for frivilligt arbejde, han har valgt at bruge sin fritid på.

- Som barn så jeg min egen oldemor sidde på et plejehjem og visne stille ind. Det ønsker jeg ikke for nogen. Derfor giver det ekstra mening for mig, at jeg kan hjælpe de ældre til at komme ud i den friske luft og få én på opleveren, fortæller han.

Hvis man kan, bør alle prøve at gøre en forskel, mener Hasse Jespersen.

- Det behøver ikke at være store ting. Man lærer virkelig meget af at gøre en forskel, også selvom den bare er lille, afslutter han.

Annonce
Ugeavisen Kolding

Landkøkken lukker til maj: Indehaveren savner at kunne holde fri i weekenderne

Annonce
Ugeavisen Kolding

Nyvalgt byrådsmedlem sygemeldt fra sit politiske arbejde: - Jeg har sagt ja til alt for meget

Annonce
Ugeavisen Kolding

Satirefiguren Pelle gæster Kolding Teater

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Lærer og snedker fik succes som kropar: Nu vil de skabe et spisested med smørrebrød og afslappet stemning lidt uden for Kolding

Ugeavisen Kolding

Aktivitetsbane i Vonsild bliver realitet efter donation fra Salling Fondene

Ugeavisen Kolding

Dansk crooner og svensk sangerinde giver koncert på Godset

Ugeavisen Kolding

I november vandt hun stor talentpris: Nu er Mekdes fra Kolding klar med sit første album

Ugeavisen Kolding

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Ugeavisen Kolding

Underviser fra specialskole i Vonsild kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer

Ugeavisen Kolding

Estisk jazzsangerinde giver koncert på Godset

Ugeavisen Kolding

Grev Dracula besøger Comwell Kolding Teater

Ugeavisen Kolding

To års aflysninger har ikke taget modet fra Streetfood Kolding: Nu er årets datoer klar

Ugeavisen Kolding

Madbloggeren Johan har anmeldt nogle af verdens bedste restauranter: - Det er blevet værd at gå ud i Kolding

Ugeavisen Kolding

Trods corona-restriktion og afstand: Kønssygdom stortrives i landsdelens største byer

Annonce