Annonce
Ugeavisen Kolding

De Frivillige: Hos Sarah er ADHD ikke et tabu

Der er anden gang, at Sarah Storebjerg Hansen er leder for et gruppeforløb i Pust. Forløbet varer 12 uger og slutter denne gang i december. Foto: Benedikte C. Rasmussen.

I serien 'De Frivillige' møder Ugeavisen Kolding en række unge mennesker, der brænder for at gøre en forskel gennem deres frivillighed. Denne uge kan du møde Sarah, der er leder i en hjælpegruppe for børn med ADHD.

Annonce

Kolding: Hver onsdag gennem 12 uger møder Sarah Storebjerg Hansen fra Kolding op i ét af lokalerne hos Kolding Selvhjælp, hvor hun ruller en stor hvid tavle frem. På denne skriver og tegner hun dagens tema, der kan handle om alt fra 'venskaber' til 'uroen indeni'. Sarah er som gruppeleder af projekt Pust i Kolding nemlig altid godt forberedt, før hendes Pust-gruppe ankommer. En gruppe bestående af børn, som går i 4. til 6. klasse og er ramt af ADHD.

- Pust er en hjælpegruppe for børn med ADHD, hvor vi gennem samtale og aktiviteter forsøger at gøre hverdagen nemmere for børnene. I Pust bliver børnene mødt med forståelse. Her er dét at have ADHD absolut ikke et tabu, fortæller hun.

Sarah starter altid eftermiddagen med børnene med et oplæg omkring dagens emne. Dernæst går samtalen lystigt, hvor børnene får mulighed for at komme ud med deres følelser og tanker om det givne emne. Der bliver også tid til andet end at sidde ned. Foruden dagens tema har Sarah nemlig forberedt en række lege, så både hjerne og krop bliver sat i sving.

- Vi danser for eksempel limbo, hvor der bliver grint og heppet. Som gruppeleder bliver man hele tiden bedre til at forstå, hvordan man bedst muligt hjælper børnene på vej. Nogle har meget uro i kroppen, og for andre sidder uroen i hovedet. Derfor handler det om at have fokus på begge ting, fortæller hun.

Mange af børnene er vant til at blive mødt af modstand og manglende forståelse fra omverdenen. Derfor er det rigtig vigtigt, at de har et sted som Pust, hvor de møder andre børn, der forstår dem.

- Sarah Storebjerg Hansen, frivillig gruppeleder i Pust

Sarah og Pust

Sarah Storebjerg Hansen er 28 år og arbejder som fast vikar på Marielundskolen. Hun bor i Kolding, hvor hun også er født og opvokset. I 2015 startede Sarah som frivillig i projekt Spotlight. Hun har siden hen fortsat sin frivillige indsats først i en sorggruppe og nu som gruppeleder i projektet Pust.

Pust er et projekt startet af FriSe og ADHD-foreningen, der arrangerer mestringsgrupper for børn med ADHD rundt omkring i landet. Formålet med Pust er at påvirke børnenes adfærd og trivsel i en positiv retning ved at gøre dem bedre til at håndtere de udfordringer, der er forbundet med at have ADHD. I Kolding er projektet startet af foreningen Kolding Selvhjælp, der har til huse på Banegårdspladsen. Et Pust forløb varer 12 uger, hvor børnene mødes med mindst to gruppeledere én gang ugentligt. Det er nu anden gang, at Pust-forløbet finder sted i Kolding.

Sarah har til hver mødegang forberedt et tema, som dagen kommer til at dreje sig om. I Pust er der plads til både samtaler og leg, så børnene får aktiveret hovedet såvel som kroppen. Privatfoto
Annonce

Børnene hjælper hinanden

Selvom Sarah lægger meget tid og passion i at være frivillig gruppeleder, er det ikke hende, der gør den største forskel for børnene i Pust. Det gør børnene nemlig selv ved at finde forståelse hos hinanden.

- Børnene kan sætte sig i hinandens sted, når de fortæller højt om de følelser, der er forbundet med at have ADHD. Mange af børnene er vant til at blive mødt af modstand og manglende forståelse fra omverdenen. Derfor er det rigtig vigtigt, at de har et sted som Pust, hvor de møder andre børn, der forstår dem.

Den største og mest udfordrende opgave for Sarah er at holde styr på dagens forløb og sørge for, at samtalerne og aktiviteterne foregår i et roligt tempo. Noget hun som gruppeleder hele tiden bliver bedre til.

- Under sidste forløb oplevede vi en hel del uro. Vi satte os så ned og fik talt om, hvad vi kunne gøre for, at de fik mest muligt ud af forløbet. Det hjalp mig til at tænke mere ud af boksen og sørge for at tilrettelægge møderne efter børnenes behov.

Annonce

Det var lige mig

Formålet med projekt Pust er på lang sigt at styrke selvværdet og gøre de ADHD-ramte børn bedre i stand til at håndtere de udfordringer, som deres ADHD giver dem. Som gruppeleder sætter Sarah rammerne for, at det kan lykkedes.

- Jeg har altid gerne villet hjælpe andre med deres problematikker. Da jeg hørte om Pust, vidste jeg bare, at det lige var mig. Som gruppeleder har jeg mulighed for at hjælpe børn, der føler sig udenfor, har svært ved at danne relationer eller noget helt tredje.

Det er anden gang, at Sarah leder et Pust-forløb. Begge gange har hun fået rigtig god respons på forløbet. Både fra børnenes forældre og fra børnene selv.

- Under sidste forløb var der blandt andet en forælder, der fortalte, at hendes søn havde sagt derhjemme: "Om jeg så har 100 grader i feber, så skal jeg i gruppe". Det er enormt dejligt at høre, at børnene kan lide at være med, og at man rent faktisk gør en forskel, afslutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Hvem tager ansvaret?

Annonce