Annonce
Ugeavisen Kolding

De Frivillige: Sisse hjalp ensomme unge og faldt selv til i Kolding

Sisse Løjkner flyttede til centrum af Kolding for to år siden og blev samtidig frivillig i Ventilen. Foto: Benedikte C. Rasmussen

I serien 'De Frivillige' møder Ugeavisen Kolding en række unge mennesker, der brænder for at gøre en forskel gennem deres frivillighed. Læs her Sisse Løjkners historie om, hvordan hun ved at hjælpe ensomme unge i Kolding selv blev meget klogere på mennesker.

Annonce

Kolding: Netop denne uge bliver der sat fokus på Koldings frivillige kræfter, når den årlige Frivilliguge løber af stablen. Blandt de mange initiativer, foreninger og mødesteder, hvor frivilligheden blomstrer i Kolding, findes Ventilen. Et mødested for ensomme unge mellem 15 og 25, hvor en række frivillige hver uge gør en indsats for at skabe de rammer, der skal til, for at bekæmpe og forebygge ensomhed.

- Som frivillig i Ventilen Kolding er man der egentlig bare og sørger for, at tingene går sin gang. Vi hygger os sammen og arrangerer ofte aktiviteter, som de unge kan vælge at være med til, fortæller 25-årig Sisse Løjkner, der de sidste fem måneder har været formand i Ventilen Kolding. Sammen med syv andre frivillige åbner Sisse Løjkner hver mandag dørene for unge mennesker, der kæmper med en følelse af ensomhed i livet, i Ventilens lånte lokaler på Banegårdspladsen.

- Vi skaber plads til den enkelte unge, så de tør at være helt sig selv. Det er fedt at være med til at skabe et sted, hvor folk kan føle, at de hører til, fortæller Sisse med tydelig entusiasme i stemmen.

De fleste mennesker bærer rundt på langt mere, end hvad man umiddelbart tror.

- Sisse Løjkner, frivillig i Ventilen Kolding

Sisse Løjkner og Ventilen Kolding

Sisse Løjkner er 25 år, og flyttede for to år siden fra Vejle til centrum af Kolding. Hun har lige siden været frivillig i Ventilen Kolding, hvor hun de seneste fem måneder også har været formand. Sisse er uddannet handelsassistent og arbejder til dagligt som sælger i stålvirksomheden Lemvigh-Müller.Ventilen Kolding er et mødested for unge mellem 15 og 25 år, der føler sig ensomme i livet. I Ventilen bliver man som ung en del af et fællesskab, hvor der er plads til at være forskellige, og hvor alle bliver mødt med åbne arme. Ventilen findes i 20 forskellige byer rundt om i landet, og i Kolding er der tilknyttet otte frivillige, der hver bruger omkring 25 timer om måneden på det frivillige arbejde.

Til sidste års frivillighedsuge var Sisse Løjkner (tv.) med som repræsentant for Ventilen Kolding. Foto: Privat
Annonce

Faldt til i Kolding gennem frivillighed

Sisse Løjkner har de sidste to år været fast inventar i Ventilen Kolding, lige siden hun selv flyttede til byen fra Vejle. På det tidspunkt følte Sisse, at hun havde brug for at blive en del af et fællesskab i Kolding, for at falde ordentligt til som ny i byen. Og netop det blev frivilligheden hendes genvej til.

- Det var egentlig af egoistiske grunde, at jeg startede som frivillig, fordi jeg gerne ville etablere mig bedre i byen og få en større omgangskreds. Jeg så et opslag på Facebook om, at de manglede nye frivillige i Ventilen, og det lød bare mega spændende.

At være frivillig kom hurtigt til at fylde langt mere i Sisses hverdag, end hun umiddelbart havde troet, da hun for to år siden stiftede bekendtskab med Ventilen.

- Man kommer hurtigt meget tæt på de unge, der kommer i Ventilen. Man knytter nogle tætte bånd, selvom forholdet mellem de ensomme unge og os frivillige i princippet er anonymt. Vi må for eksempel ikke være venner på sociale medier, og vi må heller ikke hilse på de unge på gaden, før de hilser på os. Men det er en betingelse, som vi alle er indforståede med.

Ventilens otte frivillige er alle selv unge mellem 18 og 30 år, og netop det er ifølge Sisse helt afgørende for, at de ensomme unge tør åbne op for de frivillige.

- Hvis de frivillige i Ventilen var ældre, ville vi måske komme til at virke mere som en autoritet. Det er ikke meningen. Vi møder hinanden fuldstændig i øjenhøjde.

Ventilen Kolding er et mødested, hvor ensomme unge kan finde fællesskab og plads til at være sig selv. Foto: Privat
Annonce

Klogere på både andre og sig selv

For Sisse har frivilligheden ikke blot ført til nye venskaber og følelsen af at gøre en forskel. Igennem det frivillige arbejde i Ventilen er hun generelt blevet meget klogere på mennesker.

- Det er ofte svært at se på de unge mennesker, der kommer i Ventilen, at de har det svært. De er for det meste utroligt sociale og imødekommende. Men man finder hurtigt ud af, at førstehåndsindtrykket ikke altid er det gældende. De fleste mennesker bærer rundt på langt mere, end hvad man umiddelbart tror.

På trods af Sisse Løjkners store glæde og engagement i Ventilen, bliver det til september sidste gang, at de ensomme unge kan få en sludder med netop hende hver mandag i Ventilens åbningstid. Sisse har nemlig taget beslutningen om at stoppe som frivillig for denne gang, da hun starter nyt studie og derfor kommer til at blive presset på tid i hverdagen.

- Det gør super ondt at skulle stoppe, men jeg glæder mig over den gode tid, jeg har haft i Ventilen. Jeg tager rigtig meget med mig derfra, og jeg anbefaler alle andre at tage en tørn som frivillig. Man lærer så meget om andre og ikke mindst om sig selv, afslutter Sisse, der bestemt har tænkt sig at holde forbindelsen ved lige med de andre frivillige, så hun stadig kan følge med på sidelinjen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce