Annonce
Ugeavisen Kolding

De modne og umodne bær

Selvom mirabellen ikke er helt moden endnu, kan man sagtens bruge den i køkkenet allerede, og så kan man da med fordel tage med familien ud for at plukke. Privatfoto
Sommeren over vil naturvejleder Hanne Sofie Schmidt fortælle om nogle af de lækkerier, du kan finde ude i naturen netop nu. I dette afsnit får du inspiration til, hvad du kan bruge mirabellen til.

I den her uge er det tid til at komme ud og sanke bær. Nogle er stadig umodne, andre er fuldt ud modne og klar til høst. Skovhindbær, vilde ribs (hænger altid i lange klaser) og fuglekirsebær er alle modne nu. Mirabellen er ikke moden, men kan sagtens bruges allerede nu.

Mirabellen vokser vildt rigtig mange steder i Danmark. Den vokser i skovbryn og som levende hegn.

Mirabellen er ikke oprindelig dansk. Den menes at stamme fra Mellemøsten og Sydvestasien. Gennem dyrkning har den bredt sig i store dele af Europa, og den er indført til Danmark for godt 1000 år siden, som en dyrket busk/træ. Den har siden forvildet sig ud i den danske natur, med god hjælp fra fuglene. Der findes flere forskellige sorter af mirabellen, og dens farve varierer fra gul, til orange og over i en rødlige farve.

Annonce

Mirabellen kan bruges på flere forskellige måder: Såsom saft, gele, marmelade, grød, mirabellesnaps og som nordiske oliven (syltede mirabeller).

Lige nu er det tid til at lave Nordisk oliven (syltede mirabeller), de skal helst være umodne, grønne og faste.

Det danske svar på oliven

1 kg umodne mirabeller

100 g. groft salt

1 l. vand

Olie

Chili

Hvidløg

Prik to huller i mirabellerne med en kødnål, og kom dem i et rent sylteglas.

Bring salt og vand i kog, så saltet opløses. Lad det køle af, og hæld det over bærrene.

Stil bærrene væk, et køligt og også gerne et mørkt sted, i ca. tre måneder. Vend gerne bærrene i glasset jævnligt.

Når de 3 måneder er gået, hældes saltvandet fra. Glasset rengøres, og bærrene kommes i igen. Hæld en lage af en neutral olie, hvidløg og chili over bærrene. Stil dem derefter igen et mørkt sted i et par måneder. Smag evt. på dem en gang imellem.

Om en til to uger, lige når mirabellen begynder at skifte farve, dog endnu ikke spiseklar, er det tid til at lave mirabellegele.

Mirabellegele

1 kg mirabeller.

Vand så det dækker mirabellerne.

Rørsukker 1:1 (liter/kg)

Kom mirabeller og vand i en gryde med låg, og bring det i kog. Lad dem koge til bærrene er blevet til en grødet masse. Det er ca. et kvarter og ikke længere, da man ellers kan komme til at dræbe pektinen.

Når massen har kølet i ca. 10 minutter, hældes den til afdrypning natten over. Det er vigtig at være tålmodig, så man får det sidste pektin med ud.

Dagen efter bringes saften i kog, og der tilsætte den tilsvarende mængde rørsukker.

Lad det simre i 5-10 minutter. Man kan fornemme, hvornår geleen er færdigkogt ved at dyppe en grydeske i saften. Når 3 til 4 dråber falder, skal dråben gerne være sej og falde tungt.

Kom geleen i rengjorte sylteglas (skoldet med kogende vand), lad dem køle af og luk glasset. Så det slutter tæt.

Fuglekirsebær er et skønt lille bær, som måske er lidt overset, men man kan faktisk lave en rigtig god kirsebærsnaps af dem.

De er meget lette at finde. De står rigtig mange steder i skovbryn og i levende hegn, og så er de modne lige nu!

Fuglekirsebær er heller ikke oprindeligt dansk. Planten er indført for ca. 1000 år siden og har ligesom mirabellen spredt sig vildt via fuglene.

Fuglekirsebær er et ret nyttig træ. Foruden spiseværdien har veddet en stor værdi som møbeltræ. Flere af delene bl.a. bladene kan bruges til farvning, og efter sigende også som naturmedicin (forebyggende mod gigt og som middel mod paradentose).

Kirsebærsnaps på fuglekirsebær

Fuglekirsebær plukkes og kommes i et sylteglas med tætsluttende låg. Hæld vodka i glasset til det dækker over bærrene. Tilsæt 2- 3 spsk. rørsukker.

Lad bærrene trække i alt fra 3 måneder til et år. Jo længere tid man lader dem trække, jo mere kommer snapsen til at smage af mandel og bitterstoffer fra stenene.

Efter tre måneder kan man begynde at smage på den, og når man når den rette smag (efter behag), fjernes bærrene, og kirsebærsnapsen hældes på flaske. Den tager ikke skade af at stå endnu et par måneder, efter at bærrene er taget fra!

I denne her omgang har jeg lavet en snaps af både de røde og de sorte fuglekirsebær.

God fornøjelse og skål.

Husk at bortskaffe kirsebærmassen sikkert. Så det ikke går for børn og dyr, som det gik Emil og Grisepjokket!

Syltede mirabeller kaldes også for det danske svar på oliven. De smager utroligt lækkert og er ganske nemme at lave selv, det kræver blot en smule tålmodighed. Privatfoto
Heldigvis er det ikke altid kun slid at sanke. Denne gang fik vi også fornøjelse af at opleve hende en rå, på temmelig tæt hold. Hun var vist lige så nysgerrig som os! Privatfoto
Mirabellen vokser vildt rigtig mange steder i Danmark. Den vokser i skovbryn og som levende hegn, så der skulle altså være rig mulighed for at komme til at plukke den i det fri. Privatfoto
Kirsebærsnaps af fuglekirsebær kan man naturligvis også laves selv. Her kræver det dog også, at man har en del tålmodighed, da snapsen skal stå og trække i ganske lang tid, før den er klar til at drikke, men så smager den til gengæld også fantastisk. Privatfoto
Privatfoto
Privatfoto
Privatfoto
Privatfoto
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Veninder står bag ny festival i Kolding: Det er lidt en fordom, at klassisk musik er noget højkulturelt

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Planter med dyrenavne - Hestemynte

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Akseltorv var stedet, hvor varer blev solgt fra vogn

Ugeavisen Kolding

Hotel mangler personale og må sige nej til arrangementer: I juni mistede vi omsætning for en kvart million

Ugeavisen Kolding

Restaurant mangler personale og har valgt at tage konsekvensen: Nu holder vi lukket to dage om ugen

Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Ugeavisen Kolding

Madvogn fik sur smiley

Ugeavisen Kolding

Brændkjærhallen får en ny måltavle

Ugeavisen Kolding

Graffitibølle risikerer fængselsstraf: Tiltalt for hærværk på byggematadors ejendom

Ugeavisen Kolding

18-årige Emma åbner sin egen blomsterbutik i Kolding

Ugeavisen Kolding

Lav isskulpturer på Skamlingsbanken

Ugeavisen Kolding

Så er programmet for Stella Polaris klar

Ugeavisen Kolding

Fritidsjobbere i Kolding havde for lange vagter

Ugeavisen Kolding

Danmarks tredjestørste vingård blev sat til salg i Kolding: Nu har den fået nye ejere

Ugeavisen Kolding

Kunstmarked kommer til Koldinghus

Ugeavisen Kolding

De resterende p-pladser i Borchs Gård åbner

Ugeavisen Kolding

Martin Hein fra Kolding bliver dansk landechef

Ugeavisen Kolding

Tilskuerne får lov at komme til DM i ridebanespringning

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De sjove plantenavne - Sommerfuglebusk

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Østergade var Koldings første gågade

Ugeavisen Kolding

De modne og umodne bær

Annonce