Annonce
Ugeavisen Kolding

Debat: Pesticider, afføring og andet i drikkevandet

René Aalling Jensen
Annonce

Læserbrev: Den 6. november 2018 var borgmester Jørn Pedersen gæstetaler ved Danmarks naturfredningsforenings årsmøde. Her spurgte jeg ham om tilstanden på Koldings drikkevand, og han udtalte "Jeg ryster ikke på hånden".

Da der i nogle dele af landet er fundet store overskridelser af grænseværdier, har jeg gennemgået Koldings vandværkers drikkevandsprøver for 2018. Her er et par vigtige fund:

Vandværket Forbundsværket i Lunderskov har to gange overskredet pesticidresten Desphenyl-Chloridazon grænseværdien på 0,1 ?g/l den 27. august og 24. maj, som var målt til 0,2 og 0,18 ?g/l. Professor i Miljømedicin Philippe Grandjean har tidligere udtalt "vi ved simpelthen ikke, om de her stoffer kan være hormonforstyrrende eller skade immun- eller nervesystemet".

Pesticid 1,2-dibromoethane fra insektmiddel målt til detektionsgrænsen 0,3 må være 0,1.

Trefor Vand, Østre Vandværk har den 9. august 2018 haft E-coli bakterier i drikkevandet. Det betyder, er det forurenet af afføring fra dyr eller mennesker. I samme prøve har der også været for mange coliforme bakterier, som findes i jord og forrådnede planter.

15 gange var der for meget nitrit i vandværkernes prøver. Nitrit er potentielt kræftfremkaldende, fordi nitritten kan omdannes til nitrosaminer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce