Annonce
Ugeavisen Kolding

Det går godt i midtbyen: Antallet af ledige lokaler er markant lavere end tidligere år

Mette Schumacher har i sine år som citychef oplevet perioder med både op- og nedgang i antallet af tomme lejemål. Og det behøver ikke være en dårlig ting, når der i en periode er lidt flere ledige lokaler end tidligere, mener hun. "Folk kommer og går, og det gør også en by til noget spændende, at der sker noget nyt ind imellem. Det ville være kedeligt, hvis det altid var det samme," siger hun. Foto: Steffen Nielsen
Sammenlignet med optællinger i 2009 og 2018 er der i øjeblikket usædvanligt få ledige lokaler i det centrale Kolding. Citychefen taler ligefrem om et vendepunkt for midtbyen.

Kolding: Lørdag åbnede den seneste af en række nye butikker og spisesteder i Kolding midtby, da tøjbutikken Ruths Walk In slog dørene op i Søndergade.

De seneste par måneder er blandt andet cafeen North Folk, interiørbutikken Filurfifi og optikeren Nyt Syn åbnet, mens både en køkkenbutik og en frokostrestaurant har meldt deres ankomst senere på året.

Og i det hele taget er der rigtig stor interesse for at drive forretning i Kolding midtby i øjeblikket. Hvor man de seneste mange år har talt meget om tomme lokaler og butiksdød, så viser en optælling, som Ugeavisen har lavet, at antallet af tomme lokaler i Koldings gågadesystem i øjeblikket er markant lavere end for bare tre år siden.

Annonce

I 2018 var der således 21 tomme lokaler i gågaderne, mens det tilsvarende tal i øjeblikket er 14 - et niveau, som citychef Mette Schumacher ikke kan huske at have været nede på i rigtig lang tid.

- Det er dejligt. Det går den rigtige vej, og jeg fornemmer også, at der er god søgning på lokalerne i midtbyen. Jeg har også folk, der ringer til mig og venter på at finde det rigtige lokale. Så lejemålene får ikke lov at stå ret længe, før de er lejet ud igen, siger hun.

En ny slags forretninger

Samme oplevelse har indehaver af erhvervsmægleren Nordicals i Trekantområdet Jon Stafansen, som generelt har indtryk af, at Kolding midtby er eftertragtet, når man skal åbne butik eller spisested.

- Vi har hele tiden syntes, at der er god efterspørgsel, men det, vi oplever, som er nyt i forhold til tidligere, er, at det er en anden type butikker end før. Det er lidt mere cafeer og den slags, og det er små specialbutikker og oplevelser.

- Et godt eksempel er den tidligere tøjbutik Eddi i Jernbanegade, der lukkede, fordi man kunne spare nogle penge på at slå den sammen med butikken ved siden af, mens der nu i stedet åbner en restaurant i lokalet (Johansens, som åbner til december, red.), forklarer erhvervsmægleren, som særligt peger på området omkring Akseltorv, Østergade og Helligkorsgade som det mest eftertragtede.

Annonce

Positiv coronaeffekt

En af forklaringerne på det nuværende lave niveau af tomme butikslokaler i gågaderne kan være en overraskende positiv effekt af coronakrisen, mener citychef Mette Schumacher.

- Det går altid op og ned, men jeg synes, vi er kommet igennem corona med en positiv udgang. Det har været godt for noget, nemlig at byen er blevet moderniseret, mere hyggelig og med flere siddemiljøer. Og jeg har indtryk af, at corona også har gjort, at vi har fået flere mennesker i byen. Jeg tror, at nogen har fået øjnene op for midtbyen og det at komme ud under åben himmel, fordi vi rummer det hele, siger hun.

Sådan ser tallene ud

Ugeavisen har lavet en optælling af tomme butikslokaler i det centrale Kolding. Vi har talt i gaderne Søndergade, Søndertorv, Rendebanen, Helligkorsgade, Klostergade, Munkegade, Jernbanegade fra Buen til Akseltorv, Gråbrødregade, Slotsgade, Østergade, Torvegade, Akseltorv, Markdanersgade og Adelgade.

Udlejede lokaler, som endnu ikke er taget i brug, er ikke talt som tomme. Tallene i parantes er vores seneste optællinger i henholdsvis 2018 og 2009.

  • Søndergade/Søndertorv: 2 ledige lokaler (2018: 5, 2009: 3)
  • Rendebanen/Helligkorsgade/Klostergade: 2 ledige lokaler (2018: 6, 2009:3)
  • Munkegade: 1 ledigt lokale (2018: 0, 2009: 2)
  • Jernbanegade fra Buen til Akseltorv: 4 ledige lokaler (2018: 3, 2009: 6)
  • Akseltorv/Torvegade/Markdanersgade: 1 ledigt lokale (2018: 2, 2009: 0)
  • Adelgade: 1 ledigt lokale (2018: 2, 2009: 0)
  • Østergade: 3 ledige lokaler (2018: 2, 2009: 4)
  • Gråbrødregade/Slotsgade: 0 ledige lokaler (2018: 1, 2009: 2)

  • I alt var der 14 ledige lokaler i området i oktober 2021. I 2018 var tallet 21, og i 2009 var der 20 ledige lokaler.

Under coronanedlukningen har virksomheder fået mulighed for at udskyde deres moms- og skattebetaling, og som det ser ud nu, skal tilbagebetalingen af de penge begynde 1. april næste år. Mette Schumacher er usikker på, hvilke konsekvenser det kommer til at få for byens butiksliv.

- Jeg håber ikke, at det kommer til at føre til en række lukninger. Som jeg fornemmer det, har mine medlemmer det okay, og de har hentet det forsømte forår ind. Men lige hvad de har på kistebunden, det er svært at sige. Det kan selvfølgelig godt bekymre mig lidt, men jeg fornemmer ikke, at det sker, siger hun.

Uanset hvad ser citychefen med optimisme på fremtiden.

- Det er sindssygt positive tal, og jeg tror, at vi kommer ind i en god periode, og at tingene vender nu, blandt andet på grund af det forarbejde man har gjort med investeringer i byen og butikkerne rundt omkring.

Nogle af de tidligere ledige lokaler bliver fyldt op med et stigende antal spisesteder. Det gælder for eksempel også her i Jernbanegade, hvor tøjbutikken Eddi tidligere har holdt til ved indgangen til AL Passagen, og hvor restauranten Johansens åbner senere på året.

Jeg synes, vi er kommet igennem corona med en positiv udgang. Det har været godt for noget, nemlig at byen er blevet moderniseret, mere hyggelig og med flere siddemiljøer. Og jeg har indtryk af, at corona også har gjort, at vi har fået flere mennesker i byen.

Mette Schumacher, Citychef
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Svar til Villy Søvndal

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Post Nord tilbyder sen indlevering af pakker

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Stor julebutik åbner snart

Ugeavisen Kolding

Geografisk Have fylder efterårsferien med aktiviteter

Ugeavisen Kolding

Mikkel repræsenterer regionen ved DM

Ugeavisen Kolding

Ung mand sigtet for at narre kreditkort fra tre ældre kvinder i Kolding ved at udgive sig for at være fra banken

Ugeavisen Kolding

Vi kan både skabe velfærd nu og planlægge for fremtiden

Ugeavisen Kolding

En havnepark er en god start

Ugeavisen Kolding

Grønne varmekilder til landsbyer i Kolding Kommune

Ugeavisen Kolding

Flere cykler i Kolding giver plus på bundlinjen

Ugeavisen Kolding

Kolding skal være studieby nr. 1

Ugeavisen Kolding

Cirkus, insektsmagning og masser af teater: Her er ti lokale aktiviteter til børnefamilierne i efterårsferien

Ugeavisen Kolding

Ligevægt for børn

Ugeavisen Kolding

Nyt sundhedscenter åbner til november i Kolding midtby

Ugeavisen Kolding

Når virksomheder investerer i kommunen, kan bjerge flyttes

Ugeavisen Kolding

Nicolai byder på broderi, bajere og bandeord

Ugeavisen Kolding

Nicolai for Børn bliver et musikmekka i efterårsferien

Ugeavisen Kolding

Naturinstitutionen Bøgebladet bliver naturcertificeret

Ugeavisen Kolding

Efterårsferien skal vise Skamlingsbankens natur

Ugeavisen Kolding

Kolding droppede at veje skoleelever: Nu kræver myndighederne, at de igen skal vejes

Ugeavisen Kolding

Lysfestival får mere end fordoblet sit tilskud: Skal være endnu mere spektakulær

Ugeavisen Kolding

Folkeskolen

Ugeavisen Kolding

Lokalt bryggeri inviterer til åben bryggeri

Annonce