Annonce
Ugeavisen Kolding

Det nye Koldinghus er klar til genåbning

Koldinghus står i flammer. Og gæsterne står lige i midten af det hele. Lysshowet i velkomstrummet er skabt i samarbejde med Milestone Event, der også står bag Kolding Light Festival og den meget populære lysoplevelse “Murenes minder” fra 2018, hvor slottets lange historie blev blæst op i storformat på Koldinghus’ ydermure under fejringen af slottets 750 års jubilæum. Foto: Søren Gylling
Alt er som før. Alt er som forandret. Sådan kan man opsummere et besøg på det nye Koldinghus, hvor Kongernes Samling er rykket indenfor. - Nu glæder vi os til igen at se gæster på slottet, siger direktør Thomas C. Thulstrup.

Kolding: Når man bygger om derhjemme, kan man godt tillade sig at gå lidt drastisk til værks. Man kan flytte en væg, bore ud til en ny dør, eller man kan give hele hytten en omgang frisk maling i en moderigtig farve.

Sådan arbejder man ikke, når man forandrer på et slot, der har flere hundrede år på bagen. Så bliver murene stående, som de er. Næsten alt er fredet og fremstår stadig, som da det blev opført i sin tid. Alligevel er det et ganske forvandlet Koldinghus, som tager imod sine gæster fra den 23. april efter en meget lang lukkeperiode, som coronakrisen blot har gjort sit til at forlænge.

Forandringen viser sig, straks du ankommer. Det gamle billetsalg er forsvundet. I stedet er det her, publikum træder indenfor og får sat stemningen for besøget. Endnu før man har betalt entré, begynder nemlig den første oplevelse at tone frem på de gamle mure. Levende og medrivende. I den gamle kamin begynder flammerne at slikke op ad murstenene, ganske som det skete den aften i 1808, hvor de spanske lejesoldater smed brænde på det bål, der udviklede sig til en lokal katastrofe, da Kæmpetårnet og store dele af slottet kollapsede. Publikum oplever at stå midt i infernoet, uden at yngre gæster bliver skræmt unødvendigt.

Annonce
Lige her begyndte den famøse storbrand i 1808. Direktør Thomas C. Thulstrup og Koldinghus har indrettet det gamle billetsalg til besøgets allerførste oplevelse, allerede inden gæsterne har betalt for deres billet. Foto: Søren Gylling

Filmen ruller i et par minutter, før man bevæger sig videre. Lige oppe ad trappen er billetsalget indrettet. Skranken er dekoreret med en kongekrone, som nu er slottets logo, og fra væggen byder dronning Margrethe velkommen. Hun er for så vidt dagens vært.

- Vi vil gerne markere for gæsterne, at nu er det Kongernes Samling, som har overtaget driften af Koldinghus. Det giver slottet en helt ny ramme, som er vigtig for os at signalere, siger Thomas C. Thulstrup.

Ventetiden er udnyttet

Thomas C. Thulstrup er direktør for Kongernes Samling, som hidtil har omfattet de to museer på Rosenborg og Amalienborg, men nu omfatter samlingen altså også Koldinghus. Kongernes Samling er knyttet tæt til det danske kongehus, og det har som formål at fortælle den danske historie belyst ud fra landets konger og dronninger. Derfor er det også en skarpsleben oplevelse, der venter de besøgende på Koldinghus. Alt indenfor vender sig mod slottets fortid som kongeslot og nutidens forbindelse til kongehuset.

- Mens corona har forlænget nedlukningen af slottet, har vi virkelig udnyttet tiden godt til at få gjort tingene færdige. Vi er lige præcis dér, hvor jeg havde håbet. Vi står ved et nyt kapitel for Koldinghus, og det er samtidig begyndelsen på Kongernes Samling i Jylland, siger direktøren.

Kongernes Samling Koldinghus

  • Med dronning Margrethes besøg den 23. april indvier man Kongernes Samling Koldinghus. Slottet indgår nu i en triangel med museerne på Amalienborg og Rosenborg.
  • Kongernes Samling er en samling af kulturskatte tilknyttet kongehuset, og det har som formål at fortælle den danske historie belyst ud fra landets konger og dronninger.
  • Mens Kongernes Samling har overtaget driften af Koldinghus, har man oprettet Museum Kolding, som hører til i Staldgården og får ansvaret for bl.a. indsamling og formidling af lokalhistorien samt den store sølvsamling, der tidligere holdt til på Koldinghus. Museum Kolding er under opbygning.
  • Se mere på www.koldinghus.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce