Annonce
Ugeavisen Kolding

Det vidste du ikke om Kolding Byråd: Mød de folkevalgte bag facaden

Alle 25 medlemmer af Kolding Byråd er blevet portrætteret i Ugeavisen i løbet af i år. Deres forskellige historier viser, at Koldings byråd består af mennesker med mange forskellige facetter, men også en del fælles træk.

Kolding: Ethvert menneske har en historie at fortælle. Også selvom de ikke må tale om det, der optager dem mest. Nogenlunde sådan lød præmissen for den portrætserie af medlemmerne af Kolding Byråd, som Ugeavisens redaktion besluttede sig for at lave for cirka et år siden. Vores idé var at vise jer læsere, hvem byrødderne er, når de ikke må tale om politik.

Langt overvejende blev vi mødt med stor velvilje, fortælleiver og ærlighed, når vi bankede på døren hjemme hos lokalpolitikerne. Vi ville nemlig gerne møde dem på hjemmebane, og derfor er langt størstedelen af interviewene netop foregået i byrådsmedlemmernes hjem, så de kunne føle sig trygge, og så vi kunne få et indtryk af, hvem de i privaten. Det har været interessant at lære dem lidt bedre at kende - og hvad har vi så rent faktisk lært?

Tre på barsel

Næsten alle Koldings byrådsmedlemmer har børn, og 16 af dem har faktisk hjemmeboende børn, som stadig går i grundskole. Derfor fylder børn og familie også meget hos de folkevalgte. Birgitte Kragh var på barsel først på året og er som mor til Ida på knap et år det byrådsmedlem, som har det yngste barn. Hun har da også valgt at gå på deltid af hensyn til familien.

- Jeg har selv set værdien i at have tid med familien, og det vil jeg også gerne give mine børn. Det dyrebareste er tid, og derfor har jeg syntes, at det er vigtigt at bruge tid med børnene, fortalte hun i juni.

Tanya Buchreitz Løwenstein har også brugt en del af dette år på barsel med sin søn Ludvig, og det samme gælder Kristina Jørgensen, der ligeledes er småbørnsmor til en datter på to et halvt år og en søn på godt et år.

Du kan klikke dig rundt mellem alle byrådsportrætterne herunder - hvis billedet bliver for småt, kan du åbne det i fuld skærm her.

Annonce

Tiden er knap

Netop tiden er en af de faktorer, som mange byrådsmedlemmer ønsker sig mere af. For vi har hørt igen og igen, at politik tager tid - og meget af den. Flere byrådsmedlemmer beskriver, hvordan omfanget af byrådsarbejdet kom bag på dem i en sådan grad, at de efterfølgende har valgt at skifte job for at finde den fornødne tid til byrådsarbejdet.

- Jeg kunne ikke få Team Ravning til at gå op med byrådsarbejdet, det blev simpelthen for hårdt. Det vidste jeg ikke, da jeg stillet op i politik, fortalte Trille Nikolajsen i september.

Også Benny Dall lagde arbejdslivet markant om, efter han kom i byrådet. Han lukkede sin rådgivningsvirksomhed for at få plads i kalenderen til at passe sine mange politiske udvalg.

- Så jeg nedlagde virksomheden og blev arbejdsløs. Byrådet tog rigtig meget tid, og det kom bag på mig - virkelig, sagde han til Ugeavisen lidt tidligere på måneden.

Annonce

Politik på fuld tid

I det hele taget kan det være et puslespil at få et almindeligt job til at gå op med byrådets mødekalender. I hvert fald er det kun halvdelen af medlemmerne, som passer et almindeligt job ved siden af, hvor seks er privatansatte og seks er offentligt ansatte. Tre har lederjob, som måske giver lidt mere fleksibilitet i kalenderen, og det samme gælder for byrådets fire selvstændigt erhvervsdrivende, som selv kan tilrettelægge deres arbejde. De sidste seks byrådsmedlemmer, herunder borgmesteren, beskæftiger sig udelukkende med politik.

- Muligheden for at leve af politik bød sig, og når den ikke er der mere, finder jeg et job igen, fortalte Søren Rasmussen i oktober.

Han arbejder med politik på fuld tid. De fire øvrige "fuldtidspolitikere" er alle gået på pension.

Byrådet

Den gennemsnitlige byrådspolitiker er:


  • En mand. Cirka 48 år gammel.

  • Bor et sted i Koldingområdet med en ægtefælle og tre børn.

  • Er på arbejdsmarkedet og har sideløbende været aktiv i politik i små 19 år.

  • Har siddet i byrådet i knap ni år og er medlem af tre til fire politiske udvalg.

  • Er gået ind i politik for at gøre en forskel og savner tid til at balancere mellem job, politik og familieliv.

  • Kan lide at dyrke motion og være sammen med familie og venner i fritiden.
Annonce

Drømme blev forladt

Der er kun et par af Koldings byrådsmedlemmer, som fra barnsben har drømt om at blive politikere. Andre har drømt om at stå på en scene af en slags. For eksempel byens tidligere borgmester Per Bødker Andersen, der havde en ungdomsdrøm om at blive skuespiller, eller Jesper Elkjær, der overvejede at gå musikervejen.

- Jeg har aldrig haft en drøm om musikerlivet i folkeskolen, men på seminariet var der da lige en snært af en drøm, om det kunne drives til noget, huskede han i sommer.

Både Hans Holmer og Tobias Jørgensen drømte begge om at blive politibetjente. I dag arbejder Tobias som kloakmester, mens Hans er ved Gældsstyrelsen.

- Jeg har altid dyrket meget sport, især håndbold. Og drømmen var at komme ind til politiet, fortalte Hans Holmer i marts. Det var en alvorlig motorcykelulykke, som satte et stopper for hans politidrøm.

To af byrådsmedlemmerne deler en fortid i forsvaret, det er Ole Alsted, som var sergent og Jakob Ville, der via en ihærdig indsats fik plads hos Livgarden.

- Jeg har altid fået at vide som barn, at jeg var sådan en høj, flot dreng, så jeg skulle være garder, har han fortalt i februar.

Annonce

Kom ind via en sag

Byrådsarbejde er borgerligt ombud. Det vil sige, at er man først valgt, skal man enten flytte fra kommunen eller have andre meget alvorlige grunde til at blive løst fra sin opgave. I år har Christian Haugk forladt byrådet, fordi han fik et nyt lederjob i Haderslev Kommune. Som hans afløser fik Elvis Comic sæde i byrådet, og han er yngste medlem med sine blot 22 år, mens Per Bødker Andersen er alderspræsidenten på 72 år.

Uanset alder, så tager byrådsmedlemmerne deres forpligtigelser over for demokratiet alvorligt, for de er vilde med politik. Nogle på grund af magten og indflydelsen, mens andre har mere fokus på at få tingene til at fungere for fællesskabets bedste. Fælles for dem alle er, at de er engagerede mennesker, som ofte er havnet i politik, fordi de startede med at kæmpe for en bestemt sag. Flere har taget vejen via skolebestyrelser, sportsklubber og lokalråd for at ende på stemmesedlen.

For Hanne Dam var det en fortid som misbruger og det efterfølgende arbejde med misbrugere, som fik hende valgt.

- Jeg er jo faktisk valgt på, at jeg er hende, der kom ud af stofferne, fortalte hun i maj.

Annonce

By kontra land

Mens Hanne Dam som det eneste byrådsmedlem bor i en lejlighed i centrum af Kolding og kan holde øje med livet i gågaderne, så bor alle øvrige byrådsmedlemmer i hus.

Og for næsten halvdelen af dem har det hus adresse uden for Kolding by og nærmeste omegn. 11 af vores lokale politikere har nemlig bopæl i det, vi kalder Koldings opland. De kommer fra Stepping, Vester Nebel, Jordrup, Hejls, Skanderup, Lunderskov, Vamdrup og Viuf.

- Jeg har boet det meste af mit liv i små lokalsamfund og været en ildsjæl. Her er vi nødt til at gøre noget selv, for der er ingen andre, som gør det, fortalte Ole Alsted i sommer.

Selvom politikerne fra de små samfund ofte er valgt ind på baggrund af solid lokal støtte, så får de hurtigt blik for, at det er hele Kolding Kommune og ikke kun deres eget nærområde, de skal tilgodese i byrådsarbejdet.

Annonce

En flittig headhunter

At oplandet er så godt repræsenteret i Koldings byråd handler selvfølgelig også om, at Venstre indtager 13 af pladserne. Det skyldes ikke mindst borgmester Jørn Pedersens mange personlige stemmer, men samtidig har han vist sig som en effektiv headhunter af lokalpolitikere. Således er minimum fem af Venstregruppens medlemmer stillet op til byrådsvalget på direkte opfordring af Jørn Pedersen, her i blandt de to helt nyvalgte Pernille Øhlenschlæger Pedersen og Michael Krogh.

- Så en dag spurgte Jørn mig, om jeg ville stille op i politik. Mit umiddelbare svar var nej, men vi tog en snak, husker Michael Krog, som snart kan fejre sit første år som byrådsmedlem. Han var i avisen i januar.

Annonce

En kulørt flok

Og som om alt det her ikke skulle være nok, så gemmer mange af vores byrådsmedlemmer på sjove og skøre historier. Vidste du for eksempel, at Poul Erik Jensen har været stik-i-rend-dreng for Simon Spies i sine unge dage? At Yrsa Mastrup i 1996 var indehaver af verdens flotteste Sankt Bernhards hund? At Michael Krogh kunne have valgt at blive fuldtidsprofessionel fodboldspiller? Eller at Merete Due Paarup som ung lagde en virksomhedsplan for sit liv, og har fulgt den?

Man siger, at befolkningen har de politikere, den fortjener. Vi vil lade det være op til jer læsere at vurdere, hvordan I føler jer tjent med Kolding Byråd. Til næste kommunalvalg i november 2021 har I i hvert fald chancen for at give jeres mening til kende.

Vi kan bare sig så meget, at byrødderne er en flok med meget bred erfaring og de bedste intentioner - og så elsker de at sidde i Kolding Byråd.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Fire folkeskolelærere fra Kolding hædret for unik historie-undervisning: vinder stor pris og 75.000 kroner

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

SF kæmper for kortere skoledage

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Kolding IF fyrer Rune Nautrup efter fodboldfusion: Tidligere KIF-anfører fritstilles for at spare penge

Ugeavisen Kolding

Forestil dig at gå ned langs…

Ugeavisen Kolding

Jazzen i Trekantområdet får tre millioner ekstra

Ugeavisen Kolding

Har været lukket ned i fem måneder på grund af forurening: Nu er galleri i midtbyen klar til at genåbne

Ugeavisen Kolding

Nyrenoveret hundesalon er klar til åbning

Ugeavisen Kolding

Lokal tømmerhandel har på fire måneder samlet over 50.000 kroner ind til kampen mod kræft: Det betyder noget at gøre en forskel

Ugeavisen Kolding

Kommunen har købt nedslidt butikscenter i ghettoområde for 8,1 millioner kroner: Nu skal der udvikles

Ugeavisen Kolding

Smykkeudstilling skal pirre og inspirere

Ugeavisen Kolding

Her er læsernes hyldest til dem, der tabte og dem, der stadig kæmper mod kræften

Ugeavisen Kolding

Stammefolk uden tænder og det simple liv i naturen: Læs lokal families beretning fra storslået rejse i Afrika

Ugeavisen Kolding

Ingeniøruddannelser til Kolding

Ugeavisen Kolding

Åbent svar til Mogens Andersen!

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Plantetid for hæk

Ugeavisen Kolding

Mette siger snart farvel til byrådet: Her er dilemmaet, der gjorde størst indtryk

Ugeavisen Kolding

Midt i en Coronatid

Ugeavisen Kolding

Niels Jørgen overtog forældrenes gård: Men kærligheden til kunsten gjorde ham til butiksejer

Ugeavisen Kolding

Guld på vinreolen: Se hvad 60 år gammel vin bliver vurderet til af eksperten

Ugeavisen Kolding

Camilla fortæller åbent om sin fødselsdepression: Jeg håber, at andre også får lyst til at tale om det

Ugeavisen Kolding

Fleksibel pasningsordning i hele kommunen

Ugeavisen Kolding

Tryghed til de ældste borgere

Ugeavisen Kolding

Padelbane får tilskud fra fond

Annonce