Annonce
Ugeavisen Kolding

Din midtby bygges om: Nu starter arbejdet med at forbedre og forskønne gågader og pladser

Der er store forandringer på vej i Kolding midtby. Arbejdet begynder i denne uge. Foto: Steffen Nielsen
Du kan lige så godt forberede dig på, at der bliver en del byggearbejde i gågaderne og på de centrale pladser i midtbyen i de kommende måneder, hvor arbejdet med at forskønne midtbyen foregår. Planen er, at det hele skal stå klar inden jul. Her får du et overblik over, hvad der kommer til at ske hvor.

Kolding: Det er et erklæret mål for byrådet, at Kolding midtby skal være mere hyggelig at besøge, og derfor har kommunen afsat 25 mio. kr. til at løfte gågaderne og de tilstødende pladser med grønne oaser, træer, legeområder og opholdspladser.

Det arbejde har været i støbeskeen siden foråret, og i denne uge går håndværkerne så endelig i gang med at lave ny belægning, sætte lysmaster op og bygge nyt inventar til gaderne.

Pengene til forvandlingen af bymidten har byrådet skaffet via en særlig coronapakke. I første omgang er det Tombolapladsen, Søndergade syd, Søndertorv og Vestertorv, der får et et markant ansigtsløft, og i starten af det nye år kommer turen så til Borchs Gård.

Annonce

Tombolapladsen - skoven vender tilbage

Tombolapladsen bliver igen en grøn oase, som byder velkommen til Kolding midtby. Den lille skov genetableres i tre store plantebed, og granitbuen her fjernes og erstattes af en stor plantekumme, man kan sidde langs. Cykelparkeringen får ligeledes en grøn afskærmning ud mod Bredgade, fortæller landskabsarkitekt Thomas Thinghuus. Foto: Louise Lauritsen

I denne uge starter arbejdet med at forvandle Tombolapladsen til et grønt mødested. Med inspiration fra den lille skov, som tidligere har været på pladsen, bliver der nu bygget tre store plantekummer med træer, buske og planter, som man kan sidde langs.

- Det bliver version to af den lille skov, som denne gang bliver lavet i permanente materialer og med udvalgt beplantning, fortæller landskabsarkitekt Thomas Thinghuus.

Samtidig bliver den nuværende granitbue med siddepladser fjernet, hvilket også gælder muren med cykelparkering. I stedet kommer der plantekummer op. Den ene kan man sidde langs, og langs den anden bliver der mulighed for at parkere sin cykel. Og der laves en rund bænk omkring det lille springvand på pladsen.

- Pladsen skal gerne blive et sted, hvor folk mødes og bliver lidt. Det bliver et oplagt sted at nyde byens liv, og vi har tænkt både mødested og ankomst til midtbyen ind i det nye design.

Foruden de nye planter og bænke på pladsen får den også helt ny belægning som den, man kan se i den østlige del af Jernbanegade.

Annonce

Søndergade syd - helt nyt design

Søndergade syd bliver delt i to, da der bygges et bredt plantebælte ned langs gadens midte. Til venstre bliver der lagt ny belægning, og til højre udstyres gaden med mobile plantekasser. Foto: Louise Lauritsen

Gaden bliver delt i to af et bredt plantebælte, hvor der bliver mulighed for at sidde ned, parkere sin cykel eller lege i den gynge, som kommer op. I den østlige side af gaden bliver der lagt ny belægning som den i Jernbanegade øst, og så får gaden nye træer med en høj slank krone, så man lettere kan skimte Koldinghus.

- Folk er klar til at se på noget grønt i midtbyen, det har de tydeligt givet udtryk for. Så det får de her i gaden, som gerne skal blive mere hyggelig, for vi vil gerne have flere besøgende i gaden, fortæller landskabsarkitekt Alexander Priesemann.

Samtidig bliver Søndergade forberedt til, at der med tiden kan komme boliger i stueetagen.

- Der kommer nok ikke flere butikker i gaden her, så vi har reserveret plads til små haver ud for boliger i stueplan langs den vestlige side af gaden. Den skal gerne udvikle sig til et fælles gårdrum for både boliger og butikker, forklarer Alexander Priesemann.

Derfor bliver den vestlige side af gaden indrettet med blandt andet flytbare plantekasser.

Annonce

Søndertorv - med plads til servering

Søndertorv bliver udstyret med en terrasse i flere niveauer på skråningen her, og bagest på pladsen bliver den  nuværende vandkunst erstattet med en legestation. Foto: Louise Lauritsen

Der bliver plads til mere udeservering på Søndertorv, som også kan se frem til ny belægning som den i Jernbanegade øst. For arkitekterne har det været vigtigt, at der efter renoveringen af torvet bliver offentlig adgang til terrassen ned mod åen, og samtidig bygges der en ny terrasse på skråningen fra broen ned til torvet. Her vil man fremover kunne sidde og slappe af, eller terrassen kan bruges til at optræde på.

Bagest på torvet sker der også forandringer.

- Vi skifter bænkene ud med nogle, som er bedre at sidde på, og så bliver vandkunsten sløjfet, fortæller Alexander Priesmann.

I stedet kommer der en legeskulptur op i det område.

Annonce

Vestertorv - en plads til leg

Vestertorv bliver bygget om til en legeplads for de 3 til 11-årige. Legepladsen bliver hævet cirka tre meter op, så det ser ud som om, den svæver, fortæller Stine Houborg, skov- og landskabsingeniør og legepladsinspektør ved Kolding Kommune. Foto: Louise Lauritsen

Det har længe været et ønske at bygge en større legeplads tæt på midtbyen, og det går nu i opfyldelse, når Vestertorv ved Nicolaj Kirke bliver forvandlet til et legeområde for de 3 til 11-årige.

- Her håber vi at skabe et mødested for børnefamilier, hvor de lige kan tage en pause, fortæller Stine Houborg, der er skov- og landskabsingeniør og legepladsinspektør ved Kolding Kommune.

De små granitskulpturer, der allerede er på pladsen, bliver stående. De får selskab af en stor legeinstallation, som har arbejdstitlen skyen, fordi den kommer til at svæve cirka tre meter over det gummiunderlag, som skal ligge under hele legeområdet.

- Det er en legeinstallation, som bliver designet specielt til den her plads. Det skal være en legeplads, man kravler op og bliver lidt væk i. Det eneste almindelige bliver en rutsjebane som udgang, fortæller Stine Houborg.

Der kommer også ny belægning på pladsen i form af nye betonsten, og så bliver pladsen omkranset af træer.

Annonce

Østergade - nye bænke og lamper

Østergade skal ikke igennem en stor forvandling, men der kommer nyt gadelys og nye bænke, da alle stålbænkene i midtbyen skiftes ud i forbindelse med forskønnelsen. Foto: Louise Lauritsen

Alle stålbænke i hele midtbyen forsvinder i forbindelse med renoveringen, også dem i Østergade.

- De bliver erstattet af forskellige løsninger. Nogle steder bliver det nogle lette bænke i træ, som er gode at sidde på. Andre steder sætter vi enkeltmands-stole op eller en integreret plantekasse og bænk. Det bliver individuelle løsninger, forklarer Thomas Thinghuus.

Han fortæller, at kommunen først og fremmest har tænkt i funktion, altså at de nye bænke skal være gode at sidde på og stå rigtigt i forhold til fx dagslyset, og dernæst på design.

Derudover får Østergade ny belysning i form af cirka fem master med to spots i hver.

- Der kommer fire til fem gange så meget lys, som der er i dag, og det vil være med til, at man kommer til at opleve Østergade som en helt ny gade, for lysmasterne er med til at give karakter, siger Alexander Priesmann.

Annonce

Jernbanegade - fleksibel indretning

Jernbanegade får ny belysning og nyt inventar i form af mobile plantekasser, en legestation og bænke. Det er landskabsarkitekterne Thomas Thinghuus og Alexander Priesemann (t.h.) og skov- og landskabsingeniør Stine Houborg, som har siddet med planlægningen af de enkelte projekter i midtbyen. Foto: Louise Lauritsen

Her kan man også se frem til nyt gadelys, en legestation og nyt gadeudstyr med planter og bænke, men i modsætning til de andre gader bliver nogle af de nye elementer i Jernbanegade mobile, så de kan flyttes.

- Hvis man vil holde et større event i gaden, eller hvis gaden på et tidspunkt skal bruges til andre formål end gågade, så er det vigtigt, at vi kan flytte udstyret, forklarer Thomas Thinghuus.

Heller ikke her i Jenbanegade undgår man besøg af gravemaskinen, da der skal cirka 11 nye lysmaster op, men arbejdet i gaden bliver langt fra så omfattende som andre steder i midtbyen.

Tidsplan

Tombolapladsen: Bygges om fra 14. september til 4. december.

Vestertorv: Bygges om fra 21. september til 11. december.

Søndertorv: Bygges om fra 28. september til 22. december.

Søndergade: Bygges om fra 28. september til 22. december.

Bænke, træer, legestationer og tilgængelighed: Etableres fra 28. september til 27. november.

Borchs Gård: Bygges om fra forår til 1. juni 2021.

Søndertorv er en af de pladser, som får helt ny belægning og nyt udstyr. Her kommer nye bænke og en ekstra terrasse op. Bagest på pladsen bliver den nuværende vandkunst erstattet af en legestation. Det er landskabsarkitekt ved Kolding Kommune, Alexander Priesemann (t.v.), som styrer projektet på Søndertorv og i Søndergade syd igennem. Her ses han med sin kollega Thomas Thinghuus, der også er landskabsarkitekt og involveret i forvandlingen af midtbyen. Foto: Louise Lauritsen
Søndertorv får et ansigtsløft af de store, når der kommer helt ny belægning, bænkene fjernes og vandkunsten her erstattes af en legeinstallation. Foto: Louise Lauritsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Fire råd: Sådan forebygger du indbrud i dit hjem

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Plantenavne fra dyreriget: Gedeblad

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Ny barber er åbnet i midtbyen

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Koldings ældste hus er bevaret i Helligkorsgade

Ugeavisen Kolding

Nu går arbejdet i gang: Et af Koldings farligste kryds bliver mere sikkert

Ugeavisen Kolding

Lokal tøjvirksomhed har fart på: Forventer at tredoble omsætningen i år

Ugeavisen Kolding

Dansk medaljehåb fra Kolding blev syver på OL-enkeltstarten i cykling

Ugeavisen Kolding

Barndomsvenner starter egen hvidevareforretning: Det er en vild følelse

Ugeavisen Kolding

Kolding-grossist uddeler sommerposer til indlagte børn

Ugeavisen Kolding

Kolding Roklub inviterer atter til årets firmadyst

Ugeavisen Kolding

Tyvene har fået travlt igen: Tusindvis af koldingensere forebygger indbrud sammen

Ugeavisen Kolding

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Ugeavisen Kolding

Landbomuseet Kolding præsenterer veteranudstilling og kræmmermarked

Ugeavisen Kolding

Travl sommer med lave indtægter: Kolding Storcenter håber på normalt efterår

Ugeavisen Kolding

Fornyet KB-trup med masser af nye spillere

Ugeavisen Kolding

Bydelsplan forsinket et halvt år: Færre boliger på Riberdyb end først antaget

Ugeavisen Kolding

Oplev Bremer/McCoy i Marielundskoven

Ugeavisen Kolding

Bazar politianmeldt efter tre sure smileyer på fire måneder

Ugeavisen Kolding

15 års jubilæum: Jeg kan godt lide at gøre en forskel for vores elever

Ugeavisen Kolding

Succes har givet hattemanden blod på tanden: Har åbnet permanent butik i Søndergade

Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Ugeavisen Kolding

Så lukkes Borchs Gård endnu engang: Nu skal pladsen gøres helt færdig

Annonce