Annonce
Ugeavisen Kolding

Ditte Marie og Julia vil ændre vores toiletvaner

Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsted har de seneste år læst alt, hvad de har kunnet komme i nærheden af om toiletvaner. Det er der kommet et ergonomisk toilet kaldet Poosition ud af. De har desuden i samarbejde med børneafdelingen på Kolding Sygehus udviklet en børnebog, der kan bruges til at tale med børn om deres toiletvaner for på den måde at afhjælpe problemer med forstoppelse. Foto: Palle Peter Skov
To tidligere studerende fra Designskolen Kolding har netop fået et økonomisk skulderklap for deres arbejde med fremtidens toilet.
Annonce

Kolding: Det er fristende at finde de dårlige vittigheder frem og kalde Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsteds ide for skide god. Eller at kalde det problem, de forsøger at løse, for noget lort. Duoen, som denne sommer afsluttede deres uddannelse som industrielle designere på Designskolen Kolding, har nemlig genopfundet toilettet.

Men selvom sådan et projekt nok vil få mange til at trække en smule på smilebåndet, så er der faktisk en ganske alvorlig baggrund for det projekt, de to designere har kastet sig over. Hver femte dansker har nemlig problemer med forstoppelse i en eller anden grad, og begrebet toiletbørn - altså børn, som kommer på sygehuset med forstoppelse - er vokset eksplosivt de seneste år. Og en af synderne er toilettet.

- Hele toilettet er ergonomisk forkert designet. Vandlåsen er den nyeste konstruktion på toilettet, som det er i dag, og det er faktisk 244 år siden, den blev opfundet. Så lidt har det udviklet sig. Vi er ofte dem der er frontrunnere i Danmark, men her synes vi måske, vi har stået lidt stille, fortæller Ditte Marie Fog Ibsen, som sammen med sin veninde og medstuderende Julia Sand Skovsted i sommer afleverede et nydesignet toilet til deres afgangsprøve på Designskolen.

For nylig blev de to unge designere så hædret for deres ide med et økonomisk skulderklap på 40.000 kroner fra 15. Juni Fonden, som har hædret seks projekter inden for design og kunst, som er nytænkende og udfordrer samfundets tabuer.

- Det er en stor ære men også en indikation for, at vi har lavet noget rigtigt. En stor anerkendelse af, at vi har lavet noget vigtigt, og det giver os større gåpåmod, siger Ditte Marie.

Poosition

Det ergonomiske toilet er designet af de to tidligere studerende på Designskolen Kolding Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsted, som afleverede en prototype af toilettet til deres afgangsprøve denne sommer.

Sammen driver de i København designvirksomheden Pinkorange og er medejere af virksomheden Fivemoreminutes, der producerer bæredygtige tekstiler.

Ditte Marie Fog Ibsen er 28 år og stammer fra Vester Nebel.

Julia Sand Skovsted er 29 år og stammer fra Skive.

Annonce

Fik ideen på en vandretur

De to designere mødtes for første gang, da de begyndte på Designskolen Kolding. Allerede efter en uge havde de udviklet et venskab, og det var det venskab, der førte til wc-parløbet. For nogle år siden var de to veninder nemlig taget på tur sammen for at gå på Hærvejen, og her begyndte de at tale om toiletvaner.

- Det er ikke så let at finde et toilet, når man går Hærvejen, så man skal nogle gange ud i skovskiderstilling. Det gav os en undren over, at det faktisk var ret behageligt, og vi vidste også, at det var en helt normal stilling i blandt andet Asien, fortæller Ditte Marie Fog Ibsen.

Da de kom hjem fra turen begyndte Ditte Marie og Julia at læse op på verdens toiletvaner og siddestillinger, og resultatet af lang tids designarbejde blev et ergonomisk toilet med navnet "Poosition", hvor siddeområdet på toilettet buer på en måde, så kroppen kommer i en optimal stilling.

- Vi har forsøgt at løfte skovskiderstillingen op på toilettet, så man også sidder afslappet. Brystkassen kommer frem og knæene op, så du kommer i den rigtige position, forklarer Ditte Marie.

Annonce

Arbejder videre

Efter at de havde afsluttet deres uddannelse på designskolen i sommer, rykkede Ditte Marie og Julia til København med deres fælles designvirksomhed Pinkorange. Her fortsætter arbejdet med at få Poosition-toilettet, som fortsat kun findes i en prototype, i produktion.

- Vi sidder og snakker med forskellige interessante folk, som kan sætte os i forbindelse med mulige investorer, så vi slipper det ikke, fortæller Ditte Marie, som med sin makker også arbejder på at videreudvikle toilettet, så det får indbygget numseskyl.

- Der bliver fældet 27.000 træer om dagen til toiletruller. Det svarer til 15 procent af verdens afskovning. Så skylning bliver en stor del af vores produkt, men det giver også nogle tekniske udfordringer i forhold til el og vand, som vi arbejder på, forklarer Ditte Marie.

Ved siden af arbejdet med Poosition arbejder de to unge designere også med at arrangere designworkshops, udvikle brands for virksomheder og designe bæredygtige tekstiler i deres anden fælles virksomhed "Fivemoreminutes", som de ejer sammen med en tredjepart.

- Vi har begge en iværksætter i os, så det kommer meget naturligt til os at have mange bolde i luften. Vi er stadig unge og skal prøve kræfter med lidt af hvert, siger Ditte Marie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce