Annonce
Ugeavisen Kolding

Dronningen udstiller på Koldinghus i 2021: - Vi er meget glade for denne mulighed

Næste år kan man på Koldinghus se, hvad majestæten har fremstillet i broderi. Udstillingen har været undervejs længe, og er derfor et samarbejde mellem Kongernes Samling og Museet på Koldinghus, som skifter adresse og navn til Museum Kolding efter årsskiftet. - Jeg er rigtig glad for at vi kan samarbejde om realiseringen af udstillingen og gøre brug af de stærke kompetencer de to institutioner mellem, siger Thomas C. Thulstrup. Dronningen har også selv deltaget med stort engagement i et kurateret samarbejde mellem hofinventarinspektør mag.art. Elisabeth von Buchwald og udstillingskurator Anni Nørskov Mørch.Pressefoto: Leif Tuxen
For første gang udstiller dronningen et stort udvalg private broderier. Det sker på Koldinghus, som efter årsskiftet drives af Kongernes Samling sammen med de to museer på Rosenborg og Amalienborg.

Udstilling: I 2017 var prins Henrik på Koldinghus for at åbne sin store samling af jade-kunst, og knap halvandet år senere dukkede dronningen op sammen med sine søstre til åbningen af udstillingen "Magtens smykker", som samtidig markerede slottets 750 års jubilæum.

Der er med andre ord gode og tætte forbindelser mellem kongehuset og Koldinghus, der har prinsesse Benedikte som protektor. Også hendes 75 års fødselsdag blev fejret med en stor udstilling på slottet i Kolding. Og til foråret bindes nok en sløjfe på båndet mellem Koldinghus og kongehuset.

Fra 25. marts til 30. december 2021 vises nemlig 100 af dronningens private broderier for første gang i en udstilling, som bliver indrettet i slottets hvide bibliotekssal.

Det er det nuværende Museet på Koldinghus, som har taget initiativet til udstillingen. Og den bliver en anledning for mange til at besøge et forandret Koldinghus, når slottet fra årsskiftet overgår til at blive drevet af Kongernes Samling, der i forvejen driver museerne på både Rosenborg og Amalienborg.

- Vi er meget glade for denne mulighed på et et tidspunkt, hvor vi åbner den tredje afdeling af Kongernes Samling. Udstillingen afspejler, at hos Kongernes Samling har vi et meget skarpt fokus på fortællingen om både det historiske og det nuværende monarki, siger Thomas C. Thulstrup, som er direktør for Kongernes Samling.

Annonce

Aldrig set før

For mange er det velkendt, at dronningen er en særdeles aktiv kunstner inden for en række genrer: maleri, decoupage, teaterscenografi og broderi, som kan ses i de danske kirker på bispekåber og alterduge.

Men færre ved, at dronningens enorme virkelyst også har resulteret i en stor produktion af private broderier, der aldrig før er set i offentligheden. Det billede kommer den nye udstilling til at ændre på. Og Thomas C. Thulstrup har et håb om, at majestæten selv kommer til Kolding for at åbne udstillingen.

- Udstillingen kommer til at vise en mere privat side af dronningen, og jeg vil tro, at hvis det er muligt, så vil dronningen gøre meget for at kunne komme og åbne udstillingen, siger han.

Annonce

Kongen kommer først

Den kommende udstilling bliver særudstilling nummer to, som åbner, når Koldinghus fra næste år overgår til Kongernes Samling.

Allerede den 13. februar åbner "Magt og mod - Christian 5.s verden", som siden efterårsferien og frem til den aktuelle nedlukning i København har været vist på Rosenborg.

Udstillingen skildrer kong Christian 5.s liv gennem kunst, våben og krigsdragter, og den fortæller historien om en verden af magt og pragt. Med åbningen af den udstilling tager Koldinghus - og dermed også Kolding - hul på et helt nyt kapitel i slottets historie som et gammelt kongeslot.

Denne broderede pude plejer at være en del af inventaret på kongeskibet Dannebrog. Næste år kan den ses på udstillingen på Koldinghus. Pressefoto: Koldinghus

Nyt Koldinghus i 2021

  • Fra årsskiftet lukker det hidtidige Museet på Koldinghus. Det betyder, at de tusindvis af effekter i museets lokalhistoriske samling samt den store sølvsamling flytter på Staldgården, der ligger for foden af slottet. Her er det ambitionen at indrette et moderne besøgscenter under navnet Museum Kolding.
  • Slottet derimod skal drives videre som Kongernes Samling Koldinghus. I forvejen råder Kongernes Samling over de to museer på Rosenborg og Amalienborg.
  • Det tidligere kongeslot Koldinghus i Jylland bliver dermed Kongernes Samlings tredje afdeling og vil fremover bidrage markant til, at historien om de danske konger og dronninger og baggrunden for vores nuværende monarki formidles til alle danskere.
  • Se mere på www.koldinghus.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Annonce