Annonce
Ugeavisen Kolding

Efter fem ufrivillige aborter på fem år: I juni blev Christina endelig mor til Malou

Den 9. juni 2019 kunne Christina Rifbjerg endelig kalde sig for mor, efter hun i fem år har kæmpet for at holde på en graviditet. Som 19-årig fik hun diagnosen polycystisk ovariesyndrom, som giver særligt mange udfordringer for hende både i forhold til at blive gravid, men også i hverdagen. Privatfoto
Siden 2015 har 29-årige Christina Rifbjerg sammen med sin mand Niels kæmpet for at blive gravid. De måtte igennem fem ufrivillige aborter, før de endelig i sommer kunne byde deres datter, Malou, velkommen til familien.
Annonce

Kolding: Det er efteråret 2015, og Christina Rifbjerg står på sit badeværelse med en graviditetstest mellem hænderne. Den er ikke specielt tydelig, men alligevel er hun ikke i tvivl.

Der er to streger. Endelig.

I mere end et år har hun sammen med sin mand Niels forsøgt at blive gravid, og det er en følelse af lykke, der strømmer igennem hende, da hun fortæller ham om det positive resultat af testen.

I de efterfølgende dage fik Christina en tid hos sin egen læge, som tog en blodprøve, der bekræftede, at Christina var gravid.

- Og vi tror selvfølgelig på det tidspunkt, at alt er fint, indtil jeg så efter cirka ti uger begynder at bløde, og jeg så desværre aborterer, siger Christina Rifbjerg og fortsætter:

- Selvfølgelig var vi kede af det, men vi fik samtidig at vide på sygehuset, at det var ret almindeligt, fordi op imod 25 procent af alle graviditeter ikke bliver til noget efter uge 12. Vi var sådan set bare glade for, at det var lykkedes for os at blive gravide efter så lang tid. Så ville vi egentlig bare gerne hurtigt i gang med at prøve igen, siger hun.

Annonce

Søsters betydning

I løbet af de næste fem år lykkedes det for Christina at blive gravid yderligere fire gange, men alle gange resulterede det i en spontan abort, inden der var gået 12 uger.

- Det var det samme hver gang. Jeg begyndte at bløde og kom så ind og blev undersøgt og scannet, hvor de så skulle tjekke, at fosteret var helt væk og alt var, som det skulle være i underlivet. For hver gang blev det bare hårdere og hårdere at skulle ringe til min mand og give ham den dårlige besked, at nu var det igen gået galt, siger Christina Rifbjerg.

Inden Christina og hendes mand gik i gang med at blive gravide, vidste hun godt, at det potentielt ville blive svært for hende. Allerede som 19-årige blev hun nemlig diagnosticeret med sygdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som betyder, at hendes niveau af testosteron er højere end hos andre kvinder, og at hun har små blærer på sine æggestokke.

- Jeg har eksempelvis også skægvækst på min hage, hvilket jeg virkelig brugte mange af mine teenageår på at være flov over og skjule. I dag kan jeg sagtens stå og barbere mig side om side med min mand, siger Christina Rifbjerg og begynder at grine, inden hun fortsætter:

- Jeg har så også altid haft en meget uregelmæssig menstruation. Der kunne godt gå flere måneder mellem, og da jeg så fik konstateret PCOS i de sene teenageår, fik jeg også at vide, at jeg gerne skulle begynde at få børn, før jeg fyldte 30, for ellers ville det virkelig blive svært for mig, siger Christina Rifbjerg.

Christina har på billedet her sin nyfødte datter oppe og ligge hos sig for anden gang. Hun forklarer selv, at hun hele vejen igennem processen har været meget ærlig over for sin familie, så de vidste, hvad hun gik igennem, og det har været en styrke for hende at tale om forløbet undervejs. Privatfoto

På daværende tidspunkt havde hun dog ingen planer om, at hun skulle have børn, men det fik et nyt familiemedlem pludselig vendt op og ned på.

- Jeg har en søster, som er mere end 20 år yngre end mig, og da hun kom til verdenen, skete der bare et eller andet med mig. Til glæde for Niels, som jeg har været sammen med, siden jeg var 16 år, for han ville rigtig gerne have børn, siger hun grinende.

Annonce

Mentale udfordringer

Efter den tredje abort blev Christina sendt til videre undersøgelse for at tjekke, om alt var, som det skulle være hos både hende og hendes mand. Undersøgelserne viste ikke, at der var noget usædvanligt, udover Christinas PCOS, så parret fik at vide, at de bare skulle blive ved med at prøve.

- Vi havde jo heldigvis også succes med at blive gravide, men på det tidspunkt havde jeg det allerede mentalt rigtig svært med at håndtere det hele. Jeg kunne ikke finde ud af, hvad jeg havde gjort forkert, og jeg følte, at det var min skyld, at jeg ikke kunne holde på det barn, selvom min mand og min familie var gode til at fortælle mig det modsatte, siger Christina Rifbjerg og holder en kort pause i sin sætning:

- Jeg var stresset, jeg var deprimeret, og jeg havde bare slet ikke noget overskud, siger hun.

Særligt den sidste af sine fem aborter var desuden hård for Christina rent fysisk, da hun allerede fra graviditetens start har det meget dårligt.

- Jeg er virkelig svimmel, jeg har kvalme, jeg kaster op, og jeg bløder faktisk i en hel måned, før jeg så bliver scannet, og de tror i første omgang, at det er nødvendigt at operere mig, men de finder så ud af, at hele fosteret er væk, siger Christina Rifbjerg og fortsætter:

- Og efter det var jeg bare.. Færdig. Hele mit liv handlede til sidst bare om at blive gravid, og jeg kunne ikke tænke på andet, og det gik selvfølgelig også ud over vores ægteskab. Selvom min mand og jeg har et godt forhold, så gik vi bare skævt af hinanden i den periode, så vi besluttede os faktisk for, at nu skulle vi holde fri, siger hun.

Christina ses her på sin terminsdag i sommer. Hun forklarer selv, at hun havde en god graviditet, selvom hun naturligt var meget nervøs undervejs, fordi hun forinden havde haft fem spontane aborter. Det var derfor også en stor lettelse for hende, da Malou endelig blev født. Privatfoto

Det betød blandt andet, at Christina begyndte at tage hånd om sig selv, tog kontakt til en diætist og tabte sig otte kilo.

- Samtidig mistede Niels sit arbejde, og han fandt et nyt, hvor arbejdstiderne var bedre, så han ikke var så stresset, og vi havde det faktisk bare rigtig godt i den periode. Vi brugte ikke prævention, men vi kom ligesom til den erkendelse, at vi godt kunne få et godt liv sammen, selvom vi ikke kunne få børn, siger Christina Rifbjerg:

- Men det blev der jo så vendt op og ned på, siger hun grinende.

Annonce

Mor til Malou

I september 2019 planlagde Christina og Niels at tage et smut i en af de lokale genbrugsbutikker, men på vej derud blev Christina pludselig meget dårlig.

- Godt nok har jeg tendens til at blive lidt køresyg, men det plejer nu ikke at være så voldsomt, så vi tænker, at vi hellere lige må få købt en graviditetstest på vej hjem, siger Christina Rifbjerg.

Hjemme på badeværelset kunne hun konstatere, at der endnu engang var to lettere utydelige streger på testen. Efter et par dage tog hun endnu en test for at være sikker, og så tog hun nok engang kontakt til sin læge.

- Jeg vidste jo, at det var rart at være i systemet, til når jeg uundgåeligt ville begynde at bløde igen. Det var vitterligt sådan, jeg tænkte på det tidspunkt. Det var slet ikke realistisk for mig, at det rent faktisk kunne ende med, at vi ville få et barn, siger Christina.

Ugerne gik, og Christina tog til scanning, og da lægen fik billedet frem på den lille skærm, kunne hun pludselig se noget, der blinkede.

- Altså, lægen når ikke engang at sige noget, før jeg selv udbryder "der er hjerteblink", og det måtte han jo så give mig ret i. Det var så surrealistisk. Ud af alle mine graviditeter havde jeg jo aldrig set min babys hjerte slå, siger hun smilende.

I starten af januar kunne Christina og Niels vise Malou, hvad sne er for noget, og det vakte stor begejstring. Malou er nu syv måneder gammel, og Christina fortæller, at der nok ikke går lang tid, før hun kan begynde at kravle. Privatfoto

Hun ringede med det samme til Niels, og kunne endelig give ham en positiv besked i telefonen og de blev hurtigt enige om at købe en privat scanning, så han kunne nå at se barnets hjerte slå, inden det var for sent.

- Det var sådan, vi tænkte. Vi var sikre på, at det heller ikke ville lykkes denne gang. Da vi tog til nakkefoldsscanning efter tre måneder, var jeg også sikker på, at barnet var dødt, selvom jeg havde alle tegn på, at jeg stadigvæk var gravid. Jeg var bare helt vildt bange for, at det ville gå galt, sige Christina Rifbjerg.

Til nakkefoldsscanningen fandt jordemoderen dog hurtigt barnets hjertelyd, og på skærmen kunne Christina begynde at se både arme og ben på, hvad der senere viste sig at være deres lille pige.

- Jeg så ingenting til resten af den scanning. Jeg hylede bare. Og vi fik billeder med hjem, så jeg kunne vise min mor hendes barnebarn. Det var bare fantastisk, siger Christina Rifbjerg.


Der er ikke noget, der er forkert eller flovt, selvom man har svært ved at få børn. Det er så vigtigt, at man snakker om det. For jeg er ikke kun mor til Malou, jeg er også mor til fem andre, og det skal ikke gemmes væk. Det er tværtimod sådan, vores familie er, og det har vi det godt med.

Christina Rifbjerg


Den 9. juni 2020 kunne Christina og Niels byde deres datter, Malou, velkommen til familien.

- Det var så uvirkeligt, da jeg fik hende op på brystet og ligge. Helt varm og klistret, siger hun grinende:

- Bagefter kom hun over og ligge til venstre for mig, og jeg kan bare huske, at hun ligger og kigger over på mig. Jeg ved godt, at hun intet kan se på det tidspunkt, men der lå hun så bare. Endelig, siger Christina Rifbjerg.

Annonce

Mor til to?

De efterfølgende måneder brugte Christina og Niels på at lære deres nye datter at kende, men for Christina sad forløbet med de mange aborter stadigvæk fast hos hende.

- Jeg fik en svær efterfødselsreaktion, og jeg kom helt derud, hvor jeg ikke kunne tage vare på mig selv, og jeg begyndte automatisk at tænke, at der ikke var nogen, der var tjent med mig som mor, forklarer hun.

Hun fik siden hjælp til at håndtere følelserne og har fundet ro i rollen som Malous mor. Til gengæld har hendes datter kvitteret med at sove igennem, stort set fra begyndelsen.

- Med alt det andet, vi har været igennem, så synes jeg faktisk, at vi har fortjent det, siger Christina Rifbjerg og begynder igen at grine:

- Og vi har bare den blideste, fineste, dygtigste pige, og hun har så mange omkring sig i vores familie, som elsker hende. Hun er lige ved at kunne begynde at kravle, så det hele er meget spændende lige nu, siger Christina Rifbjerg.

I december kunne Christina og Niels fejre den første jul sammen som en familie på tre. Privatfoto

Christina og Niels har da også allerede snakket om, at de godt kunne tænke sig at få flere børn, men det bliver ikke for enhver pris.

- Når vi skal i gang med at prøve igen, så skal vi have en klar aftale om, hvor mange gange vi kan holde til at miste. For jeg kan ikke håndtere, at det skal ske fem gange igen, siger Christina, som forklarer, at selvom de seneste år har været svære, så har hun også lært meget undervejs:

- Både Niels og jeg har fundet ud af, hvad der er vigtigt for os, for det var virkelig først, da vi fik ro på, og vi blev mindre stressede i vores liv, at det lykkedes for os. Samtidig har jeg lært mig selv rigtig godt at kende, og jeg ved, hvor mine grænser går i forhold til, hvad jeg mentalt kan holde til, siger hun og fortsætter efter en kort tænkepause:

- Og der er ikke noget, der er forkert eller flovt, selvom man har svært ved at få børn. Det er så vigtigt, at man snakker om det. For jeg er ikke kun mor til Malou, jeg er også mor til fem andre, og det skal ikke gemmes væk. Det er tværtimod sådan, vores familie er, og det har vi det godt med, siger Christina Rifbjerg.

Om PCOS

PCOS er en forkortelse for polycystisk ovariesyndrom og er en hormonel forstyrrelse, som ses hos 5-10 procent af kvinder i den fødedygtige alder.

Af symptomer på sygdommen kan nævnes uregelmæssige eller udeblevne menstruationer, cirka halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige med tendens til æblefacon, og der kan være øget hårvækst af mandlig type.

Kilde: Netdoktor.dk

Christina Rifbjerg er her 31 uger henne i sin graviditet. Privatfoto
Privatfoto
Malou, fem måneder gammel. Privatfoto
Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Vågn nu op

Annonce