Annonce
Ugeavisen Kolding

Efter forsøg: Gratis parkering i midtbyen er kommet for at blive

Parkeringspladsen på Riberdyb er en af de pladser, der er blevet forandret fra betalt til tidsbegrænset parkering. Foto: Steffen Nielsen
En forsøgsordning med flere gratis parkeringspladser i Kolding midtby er blevet gjort permanent. Ordningen kan være med til at gøre det mere attraktivt at benytte midtbyen, mener udvalgsformand Jakob Ville.

Kolding: Det skal fortsat være gratis at parkere de fleste steder i Kolding midtby.

Det er konklusionen, efter at Kolding kommune har evalueret den parkeringsstruktur, som blev indført i foråret 2019, og som i første omgang var en forsøgsordning frem til i år. I den nye struktur blev yderligere 330 p-pladser gjort gratis i tre timer, mens der blot er betaling på pladserne Borchs Gård, Hyrdestræde, Låsbybanke og Ny Vestergade. Og sådan skal det altså blive ved med at være, har kommunens teknik- og klimaudvalg besluttet.

- Jeg synes, vi har fået en rigtig god balance mellem at have noget langtidsparkering, gratisparkering og nogle betalingsparkeringer, hvor vi kan sikre et flow, siger formand Jakob Ville (V).

Vigtigt for byens liv

De mange flere gratis parkeringspladser betyder, at Kolding Kommune har mistet en del indtægter fra parkering. Helt nøjagtigt er den årlige indtjening faldet fra 5,2 mio. kr. til 4,4 mio. kr., selvom prisen for at parkere på de tilbageværende betalte parkeringspladser er steget fra 10 til 15 kroner i timen.

Det er dog en pris, som Jakob Ville godt kan acceptere.

- Selvfølgelig betyder det altid noget, at det koster noget, men vi har også en ide om, at vi vil gøre det rigtige. Det vi tit hører er, at man ikke handler nede i byen, fordi det koster penge at parkere, så hvis det her kan skabe noget mere handel dernede og koster os lidt, så er det okay, siger udvalgsformanden, som dog ikke tør spå om, hvor stor forskel den gratis parkering har gjort.

- Men jeg tror, at hvis vi tager flere ting i betragtning, blandt andet den store renovering af midtbyen, vi nu er gået i gang med, så kan vi gøre det nemmere og sjovere og mere attraktivt at komme ned i midtbyen. Så jeg tror, at det er et skridt i den rigtige retning.

Annonce

Nemmere at forholde sig til

Samtidig håber Jakob Ville, at byens turister også kan mærke en positiv forskel med den nye ordning.

- Vi ved, at der tidligere har været forvirring blandt turisterne over, at der var mange forskellige regler  forskellige steder. Nu er der kun tre modeller at forholde sig til på de kommunale pladser, så det er relativt nemt at forholde sig til, siger han.

Beslutningen om at gøre ordningen permanent blev truffet af et enigt udvalg med undtagelse af SF's Hans Holmer, som i følge mødereferatet "ønsker at genindføre betalingsparkering på de parkeringspladser, hvor der er 3-timers gratis parkering i dag, for at oparbejde kapital til nye forbedrede p-forhold, og for at adfærdsregulere."

Parkering i midtbyen

Den nye parkeringsstruktur har haft betydning for ni af de kommunale parkeringspladser i midtbyen - enten i form af højere takster eller overgang fra betalt til tidsbegrænset parkering.

  • Behrensvej: Gratis og tidsbegrænset i tre timer - 42 båse
  • Borchs Gård: Betalt - 101 båse
  • Hyrdestræde: Betalt - 37 båse
  • Lysbåbanke: Betalt - 24 båse
  • Ny Vestergade: Betalt - 33 båse
  • Riberdyb: Gratis og tidsbegrænset i tre timer - 180 båse
  • Slotsallé/Sneglen: Gratis og tidsbegrænset i tre timer - 58 båse
  • Slotssøen/Ejlersvej: Gratis og tidsbegrænset i tre timer på de forreste to rækker, fri parkering på resten - 43 + 105 båse
  • OK-Klubben: Gratis og tidsbegrænset i tre timer - 30 båse

I alt findes der cirka 2300 p-pladser med tre timers gratis parkering i Kolding midtby.


Jeg tror, at hvis vi tager flere ting i betragtning, blandt andet den store renovering af midtbyen, vi nu er gået i gang med, så kan vi gøre det nemmere og sjovere og mere attraktivt at komme ned i midtbyen.

Jakob Ville (V), udvalgsformand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce