Annonce
Ugeavisen Kolding

Elisa giver julegaver fra genbrug: - Du skal opveje penge med omtanke

Elisa Theil Jochumsen er lidt af en haj til at finde genbrugsguld. I sidste uge fandt hun alle de her ting på genbrugspladsen på Bronzevej i løbet af en enkelt dag, og måske ender noget af det som adventsgaver eller pakker under årets juletræ. Foto: Louise Lauritsen
Der er masser af gode julegaver at finde i genbrugsbutikkerne eller på genbrugspladsen, men inden du kaster dig ud i at give genbrugsjulegaver, er det en god idé at aftale det med familien først, råder Elisa Theil Jochumsen, som har givet genbrugsgaver i årevis.
Annonce

Kolding: Til daglig arbejder Elisa Theil Jochumsen som formidler hos Kolding Kommunes afdeling for affald og genbrug. Formidlingstjenesten Relab holder til i det store genbrugscenter på Bronzevej, og her får Elisa ofte besøg af skoleklasser og andre grupper, som skal høre om kommunens arbejde med genbrug.

Men det er ikke kun i arbejdstiden, genbrug fylder i Elisas kalender. Også i fritiden er hun bidt af at finde genbrugsguld og skabe nyt ud af brugt. Sådan har det altid været i hendes familie, og derfor er der heller ikke noget nyt i, at Elisa ofte giver genbrugsgaver eller hjemmelavede gaver til både fødselsdag og jul.

- Der har altid været et element af genbrug og hjemmelavet i mine gaver, for der er ingen grund til at købe noget nyt, når man kan genbruge eksisterende ting.

Den første genbrugsgave, som Elisa selv modtog, husker hun stadig med stor glæde.

- Det er den bedste gave, jeg nogensinde har fået. Det var et dukkehus, som min storebror selv havde bygget til mig af genbrugsmaterialer. Al den kærlighed, han havde stoppet ind i det dukkehus. Det var tapetseret med tapetrester i bedste 70'er stil, og jeg var selv med til at bygge møbler til det efterfølgende, husker Elisa, der var 7-8 år, da hun fik dukkehuset, som ikke eksisterer mere.

Der er nogen, som vil synes, det er blevet devalueret, fordi det kommer fra genbrug. Men jeg synes jo, det er en kvalitet i sig selv, for det viser jo, at man har tænkt på folk, at man lige faldt over noget til dem.

Elisa Theil Jochumsen

Annonce

Tæppe af tørklæder

Lidt samme oplevelse har Elisas 10-årige datter haft, for den bedste gave, hun nogensinde har fået, er en trapez, som hendes morfar har lavet til hende. Sidste år fik hun også et "flyvende tæppe" som Elisa havde syet til hende af tørklæder, hun havde fundet i genbrug. I det hele taget kan Elisa godt lide at købe genbrug, og hun har en række faste butikker, hun kommer i for at finde tøj og ting.

Samtidig har hun via sit arbejde let adgang til andres aflagte ting.

- Jeg har jo rig mulighed for at gå ud og kigge, hvad folk efterlader på genbrugspladsen, fordi jeg arbejder her på Bronzevej. Det her fandt jeg i går, det tog fem minutter, siger hun og hiver en krystalskål, en glaskaraffel og en masse japansk-inspireret porcelæn op af en kurv, blandt andet et sake-sæt.

Måske bliver noget af det pakket ind og lagt under juletræet. Måske bliver det til adventsgaver.

Annonce

Køber også nyt

Hjemme er Elisa også omgivet af en masse genbrugsfund, men det er vigtigt for hende at understrege, at hun på ingen måde er hellig. Hun køber også gaver til familie og venner, men så er det oftere billetter til en oplevelse eller noget, der kan spises, end nye ting.

Når det gælder genbrugsgaver, så er Elisa på udkig efter ting året rundt.

- Hvis jeg falder over noget, som jeg tænker, det kunne lige passe hjemme hos min far, så tager jeg det med. Det er, når jeg ser tingene, jeg så kommer til at tænke på, om det var noget for den eller den. Min mor har fx en væg med gamle fine rammer med forskellige billeder. Det er rammer, jeg har fundet på genbrug.

Hvis Elisa ved, at folk sætter pris på nye ting, så køber hun nyt til dem.

- Der er nogen, som vil synes, det er blevet devalueret, fordi det kommer fra genbrug. Men jeg synes jo, det er en kvalitet i sig selv, for det viser jo, at man har tænkt på folk, at man lige faldt over noget til dem.

Sådan har vi det med brugte gaver

DBA har gennemført en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. Den viser at:

53 pct. af danskerne angiver, at de ikke ville have noget imod at få en gave, som er købt brugt. I 2018 var andelen 49 pct.

38 pct. af danskerne kunne finde på at give en gave, som er købt brug. I 2018 var andelen 33 pct.

17 pct. af danskerne har inden for de seneste 12 måneder købt en gave til en anden, som var brugt.

Kilde: DBA Genbrugsindekset 2019

Annonce

Aftal det med familien

Derfor foreslår hun også, at man aftaler det i familien, hvis man vil forsøge sig med genbrugsjulegaver, så man afstemmer forventningerne.

- Den største glæde i verden er at give, men man skal sikre sig, at det bliver modtaget med et åbent hjerte. Genbrug kan ikke byttes, men så kan man jo sende det retur til genbrugspladsen igen, hvis man ikke kan lide gaven.

Man kan fx lave en aftale om at finde en billig ting fra ønskelisten og så supplere op med genbrug.

- Du skal opveje penge med omtanke, for for 300 kr. får du altså rigtig meget i genbrug. Og den største hurdle med det her er nok, at man er bange for, at gavens værdi ikke er stor nok, hvis man har købt den i genbrug. Men hvis man har fundet en Mega Mussel sukkerskål, så ligger værdien jo ikke i papkassen uden om, påpeger Elisa.

Hun opfordrer til, at man også tænker i genbrugsgaver til pakkespil, kalendergaver og værtindegaver.

- Der kan man jo starte med at prøve det af og på den måde være med til at begrænse den forbrugsfest, som julen jo er, for det er ikke til gavn for nogen.

Hver dag smider folk ting ud, som sagtens kan bruges igen. Her er det en stor krukke, der er sat af ved containeren til porcelæn og sanitet. Foto: Louise Lauritsen
Det her aflagte fuglebur fiskede Elisa op af metal-containeren på genbrugspladsen på Bronzevej, og straks fik hun ideen om, at det kan laves om til en lampe. Foto: Louise Lauritsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Kolding med Kant-sten

Annonce