Annonce
Ugeavisen Kolding

Emilie, Bjørn og Marcus drømmer om at starte en gammeldags købmand

Emilie Thomsen, Bjørn Sørensen og Marcus Salmonsen står bag købmandskonceptet Nær, hvor de blandt andet sælger en række tørvarer i løs vægt. Foto: Steffen Nielsen
Tre studiekammerater på SDU har startet den lille virksomhed Nær, som er en slags emballagefri købmandsforretning. Drømmen er at kunne flytte forretningen ind i en rigtig butik.
Annonce

Kolding: Da landets første selvbetjeningsbutik åbnede i Esbjerg i 1949, blev det starten på enden for den gammeldags købmandsforretning, hvor man købte sine dagligvarer i løs vægt.

Sådan så det i hvert fald ud i mange år.

Men på det seneste er den gamle tankegang vendt tilbage i byer som København, Aarhus og Odense, hvor der er dukket små købmandsbutikker op, hvor man blandt andet kan veje sine tørvarer af og tage dem med hjem i egen emballage, så man sparer på plastikken og mindsker madspild.

Og nu har også Kolding fået sådan en butik. I sommerens løb har de tre SDU-studerende Emilie Thomsen, Bjørn Sørensen og Marcus Salmonsen nemlig startet virksomheden Nær, som man de seneste to lørdage har kunnet møde på Akseltorv, hvor de har solgt en række varer i løs vægt.

- Det er en gammel handelsmåde, som vi skal tage til os igen. Vi smider jo bunker af plastik ud derhjemme, og vi har ikke rigtigt noget valg, når vi køber ind, fordi alt er pakket ind i plastik. Så vi vil gerne give folk det valg, forklarer Emilie.

Emilie og Bjørn har kendt hinanden i mange år og har længe drømt om at starte en virksomhed. Og da de sidst på foråret fik ideen til den emballagefri købmand og samtidig fandt en samarbejdspartner i studiekammeraten Marcus, var det med at arbejde hurtigt.

- Vi synes, der kommer flere og flere butikker af den her slags, så vi fik fornemmelsen af, at nu skulle det gå stærkt, fortæller Marcus, som sammen med de to kolleger bruger dette semester af deres uddannelse på at være i praktik i deres egen virksomhed, så de på den måde kan fokusere på at få startet Nær godt op.

Annonce

Drømmer om en butik

Modtagelsen af Nær på de første to torvelørdage har været rigtig positiv, og Emilie, Bjørn og Marcus har været overrasket, over hvor mange kunder de har haft i forskellige aldersgrupper.

- Vi havde egentlig troet, at det meget ville være unge, som ville bruge os, men der er faktisk også en del ældre, som godt kan lide det her med, at de kan nøjes med at købe det, de skal bruge, siger Emilie, som også har oplevet en stor villighed til at hjælpe projektet i gang.

- Folk har tilbudt at hjælpe med at male, hvis vi skal åbne en butik og flytte for os. Det er fedt, at folk er så hjælpsomme.

Første gang Nær var med på torvelørdag var det med ni forskellige produkter i boden. Efterfølgende blev Emilie, Bjørn og Marcus kontaktet af flere lokale forhandlere, som syntes så godt om konceptet, at de gerne ville have deres varer med. Ugen efter var udvalget steget til 19 forskellige varer. "Det betyder rigtig meget med et større udvalg, for folk skal komme ind til os efter mere end bare nogle havregryn," fortæller Emilie. Privatfoto

Og netop en rigtig butik er den helt store drøm for Nær-trioen.

- Vi vil gerne have noget større, hvor vi for eksempel også kan have en melkværn. Vi har snakket med en ejendomsmægler, men vi får svært ved at finde noget under 100 kvadratmeter, og så meget plads har vi hverken brug for eller råd til. Så vi tester det af lige nu, for det ville være hovedløst at åbne en butik, hvis Kolding ikke er klar til det. Folk er ekstremt positive, men de skal også købe meget, for at det kan løbe rundt, siger Emilie.

- Der skal godt nok sælges mange havregryn for at hive huslejen hjem, så det er klart det økonomiske, der stopper os lige nu. Vi har også snakket om at åbne en pop op, hvor vi ikke binder os i lang tid, for at teste det af i en rigtig butik, tilføjer Marcus, der også nævner crowdfunding som en mulighed for at gøre drømmen om en fast butik til virkelighed.

Ind til videre er det eneste, som er sikkert, at man kan møde trekløveret bag Nær på de kommende to torvelørdage.

Nær

De tre studiekammerater Emilie Thomsen, Bjørn Sørensen og Marcus Salmonsen står sammen bag det emballagefri købmandskoncept Nær.

I øjeblikket kan man møde dem på torvelørdagene, hvor de blandt meget andet sælger tørvarer som havregryn, speltflager og perlebyg og enkelte non-food-varer som for eksempel bivoks-wraps som kan bruges til at pakke mad ind i.

Se mere på facebook.com/naerkolding og på Instagram under navnet naerkolding.


Vi får svært ved at finde noget under 100 kvadratmeter, og så meget plads har vi hverken brug for eller råd til. Så vi tester det af lige nu, for det ville være hovedløst at åbne en butik, hvis Kolding ikke er klar til det.


Bjørn Sørensen, Marcus Salmonsen og Emilie Thomsen med den lille trækvogn, som de bruger til at transportere varerne til Akseltorv, når der er torvelørdag. Foto: Steffen Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce