Annonce
Ugeavisen Kolding

Enebær: Både krydderi og prydplante

Juniperus communis i Geografisk Have. Foto: Geografisk Have
Der findes mange arter af enebær, men i Danmark vokser der kun én art vildt, nemlig Juniperus communis. Den vokser mest i det åbne, tørre landskab, på heder og overdrev.
Annonce

På denne årstid kan det nogle gange være lidt svært at finde på emner til haveklummen. Men idéen kom til mig, da jeg i weekenden skulle købe gin til en gave. Der findes mange forskellige slags gin, men fælles for alle rigtige gin er, at de indeholder enebær!

De fleste har hørt om enebærbusken i børnesangen ’Så går vi rundt om en enebærbusk’, men måske er ikke alle klar over, at der også vokser enebær vildt i den danske natur. Der findes mange arter af enebær, men i Danmark vokser der kun én art, nemlig Juniperus communis. Den vokser mest i det åbne, tørre landskab, på heder og overdrev. Den har været brugt til mange forskellige formål, såsom lægemiddel mod dårlig nyre, blærebetændelse og pest. I dag bruges enebær mest som krydderi i mad og som prydplante i haver. Vi bruger også nogle arter af enebær som pyntegrønt til jul, men sjovt nok er det man kalder ’blød enebær’ ofte slet ikke enebær, men en art af cypres, som importeres fra udlandet. De fleste ægte enebær stikker nemlig.

Annonce

Planter dør

I haverne ser man tit enebær som en prydbusk. Den er ganske vist ikke brugt helt så meget som den eksempelvis var i 70’erne, hvor de fleste haver havde enebær stående. De seneste år er mange arter af enebær desværre begyndt at få sygdomme og dø. Vi ved ikke præcist, hvad der er på spil, men nogle mener, at det er klimaforandringernes milde vintre og våde somre, som er skyld i det.

Enebær vokser over det meste af den nordlige halvkugle og kan derfor findes i både Europa, Asien og Nordamerika. Der er nogle få arter, som kommer så langt sydfra, at de ikke trives med frost. Det gælder blandt andet middelhavsenebær Juniperus oxycedrus, som man kan se over døren i Geografisk Haves bagerste Væksthus. Derudover kan man se flere forskellige arter og sorter i havens Kina-område.


De seneste år er mange arter af enebær desværre begyndt at få sygdomme og dø. Vi ved ikke præcist, hvad der er på spil, men nogle mener, at det er klimaforandringernes milde vintre og våde somre, som er skyld i det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce