Annonce
Ugeavisen Kolding

Erhvervsdirektørens klumme: Pendlerrekord til Kolding

Morten Bjørn Hansen er adm. direktør for Business Kolding og skriver klummer til Ugavisen Kolding. Foto: Søren Gyllling
Der er ikke noget at sige til, hvis du oplever lidt travlhed i morgentrafikken, for Kolding har netop slået sin egen pendlerrekord, skriver erhvervsdirektør Morten Bjørn Hansen i denne klumme.
Annonce

Kolding: I juni pendlede 24.033 personer på daglig basis med toget, cyklen, bussen eller bilen til Kolding for at arbejde.

Det viser en ny analyse, som vi har lavet i Business Kolding på baggrund af et særudtræk fra Danmarks Statistik.

Det er ny pendlerrekord, og rekorden er kommet i hus, efter en solid vækst på cirka 40 pct. i løbet af de seneste ti år. Der er med andre ord ikke noget at sige til, hvis du selv oplever lidt travlhed i morgentrafikken sammen med alle os andre.

Pendlerne, som bor i andre kommuner (eller ligefrem andre lande), udgør ikke mindre end 42 procent af alle de beskæftigede i Kolding Kommune.

Det er et tydeligt vidnesbyrd om, at der er interessante arbejdspladser at finde i kommunen. Faktisk er de så interessante, at mange ad pendlerne kommer særdeles langvejs fra. I juni kom der på daglig basis 589 personer til Kolding fra Hovedstadsområdet for at arbejde, 309 fra det øvrige Sjælland og 651 kom på job i Kolding med bopæl uden for landets grænser.

Annonce

Flest til og fra Vejle

Ikke overraskende kommer de fleste indpendlere dog fra nærområdet. Vejle er suverænt den kommune hvor de fleste af Koldings jobpendlere er bosiddende. 3.912 ud af de 24.033 jobpendlere kommer nemlig fra nabokommunen mod nord.

De andre nabokommuner, Haderslev (3.147 jobpendlere), Vejen (2.830), Fredericia (2.401) leverer også mange medarbejdere, der pendler til Kolding.

Pendlerne til Kolding møder på vejen de mange borgere i Kolding Kommune, som arbejder i de andre kommuner. 15.858 koldingborgerne pendlede i juni ud af kommunen for at gå på arbejde, og igen er det ikke overraskende Vejle, som er kommunen, der trækker de fleste til. 2.729 tog således på job i Vejle fra Kolding.

Men indbyggerne i Kolding tager også gerne langt for at gå på arbejde. Hovedstaden og Nordsjælland trak således 1.074 afsted, heraf de 444 til Københavns Kommune for at arbejde.

Annonce

Udbyg motorvejen

Med så massiv en jobpendling ind og ud af Kolding er det indlysende, at der er kommet et betydeligt pres på både den kollektive trafik og vejnettet. Intet tyder på, at presset vil aftage i de kommende år, hvor stærke bykommuner som Kolding vil opleve en fortsat befolkningsvækst. Selv ikke en øget klimabevidsthed vil fjerne behovet for mobilitet i arbejdsstyrken.

Derfor forberedes der også investeringer i vejnettet i Kolding, hvor planstrategien blandt andet peger på en udbygning af ringvejenes kapacitet.

Men når vi tale om pendling ind og ud af kommunen, peger pilen selvfølgelig særligt på motorvejsnettet, der i morgen- og eftermiddagstimerne ligner en lang stang jern mellem Kolding, Fredericia og Vejle. På bare et år er trafikken på motorvejen rundt om Kolding steget med mere end 3 pct., så der nu kører mere end 96.000 forbi på et hverdagsdøgn.

Et tredje spor på strækningen mellem Kolding og Fredericia er den motorvejsudbygning, som uden sammenligning vil give det samfundsøkonomiske største afkast lige nu. Derfor er der god grund til at forvente, at man på Christiansborg vil prioritere en udbygning af motorvejsstrækningen snarest.

Det er også nødvendigt, hvis Kolding fortsat skal være en stærk pendlerkommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce