Annonce
Ugeavisen Kolding

Fødevarer fra Lillebælt skal være et brand: Hold øje med mærket og smag på naturparken

Lillebælt-området er alle tiders sted at producere fødevarer, mener Naturpark Lillebælt. Nu skal der indføres en mærkningsordning for områdets fødevarer. Foto: Naturpark Lillebælt
Gode varer, gode miljø-prioriteringer og en god smag i munden. Det er ønsket fra folkene bag en kommende mærkningsordning under navnet "Smag på Naturpark Lillebælt".

Kolding: I løbet af næste måned eller to præsenteres de danske forbrugere for et nyt mærke.

"Smag på Naturpark Lillebælt" hedder det. Under det navn vil lokale producenter af fødevarer kunne præsentere deres varer med særlig Lillebælt-stolthed. Supermarkeder vil kunne give varerne en god præsentation, og restauranter vil kunne bruge mærket i deres menukort.

Bag mærket står Naturpark Lillebælt. Og her kan bæredygtigheds-koordinator Annemette Bargum fra Fredericia Kommune næsten ikke vente med at få præsenteret konceptet, der har været under udvikling i lang tid.

Annonce
Sådan kommer mærket til at se ud. Det vil være et tydeligt signal til forbrugeren om, at varen er produceret i henhold til naturparkens miljø-sigte. Illustration: Naturpark Lillebælt

- For Naturpark Lillebælt handler det om at give naturen optimale vilkår. Og det kan mærket og brandet hjælpe med til, siger hun.

Tanken er blandt andet, at den lange række af fødevareproducenter i Lillebæltområdet kan koble sig på ordningen og dermed skabe større interesse for både at dyrke og forbruge lokalt producerede fødevarer - med de klimafordele, der ligger deri.

En håndfuld lokale producenter er allerede involveret i projektet, som kun mangler de sidste justeringer, inden det for alvor foldes ud. Mange flere forventes at koble sig på senere.

Alle kan være med

Annemette Bargum håber at se mange lokale producenter med i ordningen. Både de professionelle, de foreningsbårne og ildsjæle, der kan leve op til betingelserne.

- Vi har folk, der høster og producerer tang. Vi har naturkvæg. Vi har lokale honningproducenter. Vi har et godt krabbefiskeri i Lillebælt, hvor der faktisk er for mange krabber. For bare at nævne nogle af tingene. Og vi har samtidig supermarkeder og restauranter, der gerne vil præsentere de lokale fødevarer. Så det hele passer sammen, siger hun.

Naturpark Lillebælt

Naturpark Lillebælt har deltagelse af Fredericia, Middelfart og Kolding kommuner.

Naturparken er på cirka 370 kvadratkilometer, hvoraf cirka 54 procent er beskyttet natur via enten EU-regler, fredninger, reservater og Naturbeskyttelsesloven.

Formålet med Naturparken er at styrke og værne om områdets natur og bidrage til, at lokalbefolkningen og områdets gæster får glæde af naturen omkring bæltet.

For at være med skal man ansøge via Naturpark Lillebælts hjemmeside. Det er gratis at være med i ordningen, og Annemette Bargum forventer en kort godkendelses-procedure, så interesserede hurtigt kan komme i gang.

- Der er ikke krav om økologi. Men producenterne skal kunne gøre rede for, at deres produktion passer sammen med Naturpark Lillebælts mål og visioner, som jo blandt andet handler om klima og miljø, siger hun.

En producent modtager retten til at bruge mærket i en periode, hvorefter det inddrages eller forlænges.


Vi har folk, der høster og producerer tang. Vi har naturkvæg. Vi har lokale honningproducenter. Vi har et godt krabbefiskeri i Lillebælt, hvor der faktisk er for mange krabber. Og vi har supermarkeder og restauranter, der gerne vil præsentere de lokale fødevarer.

Annemette Bargum


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

83-årige Birgit og oldebarnet Jonas var med, da dronningen besøgte Christiansfeld: Det er en oplevelse, vi aldrig glemmer

Ugeavisen Kolding

Nu skal eleverne til Koldings gymnasier fordeles mere ligeligt: Ny aftale om gymnasier får kæmpe betydning i Kolding

Annonce