Annonce
Ugeavisen Kolding

Fars Legestue skal give fædre et nyt fællesskab

Johan er gået på opdagelse i de mange legeredskaber i det lille lokale i Daginstitutionen Nordstjernen, som Fars Legestue har fået lov at bruge. Foto: Steffen Nielsen
Annonce

Kolding: Lille Johan på 19 måneder er ét stort smil, mens han står overskrævs på en stor grøn pølse og rokker fra side til side.

- Hvor er du bare god til at rulle, siger hans far Mads Skytte, som sidder lidt derfra og smilende kigger på sin søn.

Mads og Johan er blandt de første til at deltage i den nye Fars Legestue, som er et tilbud til alle kommunens fædre med børn mellem 0 og 5 år. Her kan de komme hver fredag mellem kl. 11 og 14 for at lege og snakke med andre fædre - noget som man hos kommunen ser et stigende behov for.

- Vi er blevet mere og mere opmærksomme på, at fædrene har forandret sig og gerne vil have en større og større rolle i deres børns liv. Traditionelt har det været mor, der har stået for den her slags ting, men det gør man ligesom op med rundt omkring i familierne nu, forklarer leder af sundhedsplejen Louise Mønsted.

- Vi ved jo, at det er også er godt for fars sundhed at involvere sig, og faktisk er parforholdet også typisk bedre, når fædrene tager en del af barslen, supplerer sundhedsplejerske Gry Kæmsgaard, der har været med til at stable Fars Legestue på benene i Kolding.

Mads Skytte blev for en uge siden far til sit andet barn og er derfor på et par ugers barsel. Derfor var det oplagt for ham at lægge vejen forbi med storebror Johan i dag.

- Han har været til tandplejer her til formiddag, så vi kunne alligevel ikke nå i dagpleje, og så ville vi se, hvad det var for noget, forklarer Mads, som synes, den nye legestue er en god idé, selvom han nok ikke selv kommer til at bruge den igen foreløbigt.

- Det er ikke utænkeligt, at vi bruger det igen, men der kommer til at gå noget tid, for jeg stopper på barsel på mandag, forklarer han, mens Johan frygtløst kravler op og ned af de mange store og farverige skum-redskaber.

Annonce

Kan danne netværk

Den nye legestue er opstået efter, at kommunen har uddannet to såkaldte far-ambassadører - det vil sige sundhedsplejersker, som har fokus på mændenes rolle i familielivet. Det er organisationen Forum for Mænds Sundhed, der står for at uddanne far-ambassadører, og det er også Forum for Mænds Sundhed, som står bag konceptet Fars Legestue, der i forvejen findes i flere andre kommuner.

Ud over muligheden for fri leg er der mulighed for at tale med en sundhedsplejerske, der er til stede i legestuen en time hver fredag, ligesom foreningen Home Start Kolding stiller med en frivillig, der kan hygge om både fædre og børn. Men vigtigst af alt giver Fars Legestue fædrene mulighed for at møde hinanden.

- De kan danne netværk og snakke med andre fædre og dele deres oplevelser med hinanden, siger Gry Kæmsgaard, som er den ene af kommunens to far-ambassadører.

Mads Skytte (til venstre) er i øjeblikket på et par ugers barsel med Johans lillebror, der blev født for en uges tid siden. Han kunne sagtens finde på at besøge Fars Legestue igen, når han senere skal have noget mere barsel. Til højre i billedet ses Carl Christian Saaeby Nielsen fra foreningen Home Start Kolding, der har en rolle som vært i legestuen. Foto: Steffen Nielsen

I Fars Legestues første time i Kolding kom tre fædre forbi for at lege med deres børn, men Gry Kæmsgaard forventer, at det tal stille og roligt vil stige.

- Erfaringen fra de andre kommuner viser, at efterhånden som det rygtes, kommer der flere og flere, siger hun.

Annonce

En god idé

Ude på gulvet har lille Johan fundet nogle træklodser, som han møjsommeligt forsøger at få til at passe ned i den tilhørende puttekasse. Og pludselig får han selskab af Anker på 10 måneder, som gerne vil hjælpe til.

Kolding Kommune er i første omgang forpligtet til at afholde Fars Legestue i to år. Hvis interessen for at deltage bliver ved med at være der, forventer leder af sundhedsplejen Louise Mønsted dog ikke, at det bliver noget problem at finde midler til at fortsætte. Foto: Steffen Nielsen

Anker er her med sin far Daniel Løvbjerg Jørgensen, som faldt over Fars Legestue i et facebookopslag, kort efter han og familien var flyttet til Kolding.

- Jeg er på barsel, så jeg tænkte, at det kunne være en spændende måde at give mit barn nogle udfordringer på og møde nogle nye mennesker, forklarer Daniel, som synes, at en legegruppe for fædre er en rigtig god ide.

- Det synes jeg. Ikke fordi jeg ville have noget imod, hvis der også var mødre her, men jeg tror måske, at fædre og mødre tænker forskelligt i forhold til deres rolle i familien, så jeg synes, det er en god idé med et forum kun for fædrene, siger han.

Daniel Løvbjerg Jørgensen og hans søn Anker er også på besøg i legestuen. Familien er lige flyttet til Kolding, og da Daniel læste om Fars Legestue, tænkte han, at det var oplagt at være med. Foto: Steffen Nielsen

De mange strabadser på legegulvet er ved at køre Anker træt, og Daniel tager ham derfor op og begynder at pakke sammen.

- Tak for i dag, vi ses nok om en uge, siger han ud i lokalet og går afsted med Anker på armen.

Gry Kæmsgaard er sundhedsplejerske i Kolding Kommune og har som såkaldt far-ambassadør været med til at starte legestuen op. Sundhedsplejen vil hver fredag være til stede i en times tid i legestuen. Foto: Steffen Nielsen

Fars Legestue

Den 4.september blev dørene til den nye Fars Legestue i Kolding slået op.

Legestuen finder sted hver fredag klokken 11-14 på Daginstitutionen Nordstjernen, Nørremarksvej 18 i Kolding.

Fars Legestue er et sted, hvor fædre med børn i alderen 0-5 år kan komme og være aktive sammen med deres børn og møde andre fædre, der som dem selv har valgt at gå på barsel, eller blot tage en fridag sammen med deres børn.

I Fars Legestue kan fædre med børn komme og gå som det passer dem i det tidsrum, der er åbent.

Fædrene bliver mødt af en tovholder fra foreningen Home Start Kolding, der byder velkommen og sørger for, at der er kaffe på kanden. Desuden er der en sundhedsplejerske til stede i cirka en time undervejs, som kan være med til at besvare de spørgsmål, som fædrene måtte have.

Fars Legestue i Kolding Kommune åbnes af Sundhedsplejen i samarbejde med Forum for Mænds Sundhed, der har projekt Far for Livet, støttet af Nordea-Fonden. Det er Forum for Mænds Sundhed, der har sponsoreret legetøj og udstyr til legestuen.


Det kunne være en spændende måde at give mit barn nogle udfordringer på og møde nogle nye mennesker.

Daniel Løvbjerg Jørgensen, far til Anker på 10 måneder


Fars Legestue, Kolding
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce