Annonce
Ugeavisen Kolding

Fem kandidater kæmper om titlen som Årets Klimahelt 2018

Svetlana Tsankova Petrova er nomineret med projektet Empty Your Wardrobe. Privatfoto

Mød her de fem kandidater, der alle er indstillet til prisen for et aktuelt projekt, som er godt for klimaet.

Kolding: Under årets kulturnat 24. august uddeler Kolding Kommune for anden gang prisen som Årets Klimahelt. I år er der fem kandidater til prisen. De er alle indstillet, fordi de er i gang med projekter, som er fyldt med store og bæredygtige ambitioner.

Fælles for de fem lokale projekter er, at de reducerer CO2-udledningen fra eksempelvis fragt og produktion eller ved at produkter får forlænget deres liv og dermed ikke bidrager med forurening.

- Det er væsentligt, fordi CO2 udledningen er en betydelig faktor for ændringerne i vores klima, fortæller Stella Steen Jensen fra Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Formålet med at kåre Årets Klimahelt er at hylde de borgere, som gør en ekstraordinær indsats for klimaet og lokalsamfundet. Bag kåringen af Årets Klimahelt står et samarbejde mellem Kolding Kommune og BlueKolding. Arbejdet er desuden støttet af EU.

Årets klimahelt 2018

Den 24. august er der, i forbindelse med Kulturnatten, klimafest i Søndergade.Her bliver Årets Klimahelt 2018 kåret.

Man kan få inspiration til, hvordan man lever et mere klimavenligt liv.

Det er en fagjury, som afgør, hvem der bliver årets klimahelt.

Præmien består blandt andet af et gavekort til Dronning Dorotheas Badstue, plejeprodukter fra Ecooking, en flaske af den prisbelønnede mousserende vin fra Skærsøgaard samt en gourmetmiddag fra Nord Gourmet.

Magnus Sønderby er nomineret for sit initiativ til at skabe Akavaponisk Have. Privatfoto
Annonce

Magnus og Akvaponisk Have

Magnus Sønderby er en af kandidaterne. Han er nomineret for sit initiativ til at skabe Akavaponisk Have. En akvaponisk have er en økologisk og bæredygtig dyrkningsmetode, hvor krydderurter og grøntsager dyrkes i et lille økosystem med fiskeopdræt. Fiskenes affaldsstoffer bliver til næring for planterne, og planterne renser vandet for fiskene.

Metoden kræver mindre energi og vand end de traditionelle dyrkningsmetoder, og fordi der ikke er behov for jord, så kan dyrkningen af grøntsagerne foregå midt i byen, så der heller ikke skal udledes CO2 for at fragte afgrøderne frem til forbrugerne.

Tina Ellegaard Poulsen og Karen Tønning er nomineret for deres initiativ og engagement i Lunderskov Byhaveforening. Privatfoto
Annonce

Svetlana tømmer tøjskabet

Svetlana Tsankova Petrova, som oprindeligt er fra Bulgarien, men er flyttet til Kolding i forbindelse med sin uddannelse, er nomineret med projektet Empty Your Wardrobe.

Hun arbejder for at gøre forbrug af mode mere bæredygtigt og har fokus på at genbruge tøj. Projektet skal forlænge tøjets levetid og reducere tekstilspild ved at arbejde med principperne for cirkulær økonomi, som handler om at affald er en ressource, der kan komme tilbage i værdikæden.

Tina Klemmensen er indstillet på baggrund af projektet Repair Café Kolding. Arkivfoto
Annonce

Tina og Karens byhave

Selv om Tina Ellegaard Poulsen og Karen Tønning egentligt er to personer, er de nomineret som én kandidat på grund af deres initiativ og engagement i Lunderskov Byhaveforening.

Udover at være med til at gøre Lunderskov mere grøn, så handler det også om at skabe et fællesskab gennem det at dyrke grøntsager sammen. Alle er velkomne i haven, som drives af frivillige, og projektet har således både en social og klimamæssig fordel.

Mie Schmidt er nomineret med sit projekt ?Et år uden shopping?. Privatfoto
Annonce

Tina reparerer

Initiativtageren Tina Klemmensen er den fjerde kandidat. Hun er blevet indstillet på baggrund af projektet Repair Café Kolding, som fokuserer på at genbruge, genskabe og reparere brugte ting i stedet for blot at bruge og smide ud.

Tina Klemmensen giver inspiration til, hvordan forskellige ting kan genbruges og få nyt liv samt giver et indblik i de håndværksmæssige færdigheder, der skal til, så man selv kan gå i gang med at reparere eller skabe nyt.

Annonce

Mie må ikke shoppe

Den sidste kandidat er Mie Schmidt, som er nomineret med sit projekt "Et år uden shopping".

Med et proppet klædeskab hvor intet passede sammen og en følelse af aldrig at have noget at tage på kombineret med mere og mere viden om tøjproduktion, tog Mie en beslutning om at trykke på pauseknappen. Hun ville ikke længere være en del af 'køb-og-smid-væk' kulturen, specielt ikke, når den påvirker vores verden, som den gør. Projektet 'Et år uden shopping' blev hendes måde at gribe situationen an på samt en platform, hvor hun håber at kunne inspirere andre til at stoppe op og se, hvordan unødvendig shopping påvirker vores verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce