Annonce
Ugeavisen Kolding

Fire tip til en mere klimavenlig hverdag

At slå sin græsplæne ved håndkraft er en klimavenlig handling. Carsten Borch har nu brugt håndskubberen til at holde familiens græsplæne pæn i mange år. Foto: Louise Lauritsen
Annonce

Kolding: Hvordan lever man mere klimavenligt uden at blive fanatisk. Det har konsulent Carsten Borch en række bud på. Han har nemlig selv taget mange af sine vaner op til revision over de seneste par år.

- Jeg har selv klimaaktive børn, så derfor har jeg besluttet mig for at gå mere aktivt ind i det. Vi voksne skylder børn i hele verden at sige: Det her med klimaet, det skal vi nok løse.

Ligesom med den nye CO2 klubben, så gælder det for private husholdninger, at man kan nå et stykke i klimakampen ved at kopiere, hvad andre familier allerede gør.

- Jeg tror på, at det hjælper at sige det højt - at man gør sådan og sådan for at leve mere klimavenligt. På den måde kan vi inspirere hinanden til at ændre vaner lidt ad gangen.

Annonce

1. rejsevaner

På grund af coronakrisen er mange familier tvunget til at revidere deres rejseplaner i år. Carsten Borch synes, at man skal bruge lejligheden til at tage et nærmere kig på sine rejsevaner.

- Vi tog på interrail sidste sommer, og det var helt fantastisk. Interrail er også en form for dannelsesrejse, og vi oplevede at blive mere nysgerrig på dem, vi mødte undervejs.

Faktisk har to af Carstens tre børn aldrig prøvet at flyve, og det er resultatet af en bevidst beslutning i familien.

- Vi skal helt sikkert på interrail igen, og der findes jo også mange andre skønne rejsemål, som ikke kræver en flyvetur.

Annonce

2. Væk med barberskum

Carsten barberer sig hver dag, og førhen brugte han barberskum fra dåse. Men det har han lavet om i år.

- Jeg bruger i stedet en sæbebar, som er pakket ind i en papæske. Det tager lidt længere tid at skumme sæben op, men det tog mig kun cirka en uge at vænne mig til den nye vane.

Annonce

3. Køb lokalt

Som forbruger har man stor magt.

- Du stemmer hver dag med dit dankort. Jeg ser på, hvor varerne kommer fra - hvor langt har de rejst for at nå frem til butikken. Og så spiser vi langt mindre kød end tidligere.

Faktisk levede familien vegansk i en hel måned på opfordring fra børnene, men det blev for omstændigt.

- Vi lærte, at når man spiser mange grøntsager, så bliver man mæt på en lettere måde. Jeg kan sagtens undvære kød en dag om ugen, men vi har ikke sat det i system, for jeg tror ikke på fornægtelse. Det skal være sjovt at leve grønt.

Annonce

4. Grøn have

En klimavenlig vane, som ikke er ny hjemme hos Carsten Borch, er græsslåning, som foregår med en håndskubber.

- Den larmer mindre end en maskine med motor, den bruger ikke benzin og lugter ikke, og så får jeg motion. Og hvis jeg sætter farten op, så får jeg faktisk sved på panden, så det tæller også, smiler Carsten Borch.

Han bruger heller ikke gift i sin have, men luger ukrudt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce