Annonce
Ugeavisen Kolding

Flere kvindenavne er på vej på Koldings vejskilte: Nej, det er ikke ligegyldigt

Stadsarkivet i Kolding har til huse i Nicolai-komplekset, og i den nederste etage af bygningen er arkivet ved at renovere et af mødelokalerne. Det har fået navnet "Sognegården", og på væggen, som Lene Wul sidder foran her, har arkivet fået et stort vægtapet op. På billedet var det oprindeligt et helt mandligt sogneråd fra 70'erne, men arkivet har valgt at photoshoppe et par markante og prominent kvinder gennem tiden i Kolding ind på billedet. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Står det til stadsarkivar Lene Wul vil der i fremtiden være flere kvindelige navne på vejskiltene i byen. Hun mener, at det har en stor betydning for identiteten i byen, og det har man taget til sig i by- og udviklingsforvaltningen, som står bag navngivning af veje i Kolding.

Kolding: Helen Clay Pedersen, Theodora Deissner, Johanne Hanskone. Muligvis ikke navne, der klinger specielt genkendeligt hos den gængse koldingenser, men ikke desto mindre kan navnene være på vej til flere vejskilte i byen. Det er i hvert fald missionen hos stadsarkivar Lene Wul.

- Vi har rigtig mange koldingensiske kvinder, som har haft stor betydning for ikke bare historien i byen, men også på landsplan. For eksempel Helen Clay Pedersen, som blandt andet var initiativtager til, at Kolding som det første sted i landet fik opført ”Kvindernes bygning” tilbage i 1922, siger Lene Wul, som er stadsarkivar på Kolding Stadsarkiv og fortsætter:

- Men kvinderne er desværre ikke specielt godt repræsenteret i vores gadebillede, siger hun.

Annonce

Kvinder ved Kolding Å

Hos by- og udviklingsforvaltningen, som står for at navngive veje i byen, har man derfor bedt Lene og kollegaerne på stadsarkivet om at udarbejde en potentiel liste over kvinder, der kunne bruges til vejnavne.

- Vi er selvfølgelig lydhøre over for, hvad Lene har fortalt, og vi kigger lige nu på, om vi skal bruge nogle af navnene i det nye kvarter, der skyder op omkring Kolding Å, siger Jakob Revsbeck, som er en del af kommunens navneudvalg og arkitekt og byplanlægger i by- og udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune og fortsætter:

- Det er vores eget lille kreative benspænd, når vi nu skal navngive, for det er naturligvis vigtigt, at alle er repræsenteret på skiltene, når de har været vigtige i byen, siger Jakob Revsbeck.

Annonce

Vigtig betydning

Lene Wul har haft fokus på Koldings historisk-kendte kvinder igennem en længere periode, men på arkivet er man udfordret af, at det generelt er sværere at grave informationen frem.

- Der er meget om mændenes virke, og hvem de var, som er skrevet ned igennem tiden, men det er desværre ikke gældende for kvinderne. Vi har diverse dagbøger og breve, hvor der er meget at hente, men ellers er det sparsomt, forklarer hun.

For Lene Wul peger navngivningen af vejene desuden ind i en større tendens, hvor der kommer mere fokus på netop repræsentationen af kvinder i det generelle samfundsbillede, og altså nu også på vores vejskilte.

- Det er ikke ligegyldigt, selvom det måske for nogen kan virke sådan, for det har en betydning, hvad man ser og oplever, når man bevæger sig rundt i byen. Det betyder også noget for identiteten, fordi det giver anledning til, at man kan spørge ind til, hvem de kvinder var, og det kan inspirere andre i både vores og kommende generationer, siger Lene Wul.


Det er ikke ligegyldigt, selvom det måske for nogen kan virke sådan, for det har en betydning, hvad man ser og oplever, når man bevæger sig rundt i byen.

Lene Wul, stadsarkivar
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Vores fremtid i fokus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Annonce