Annonce
Ugeavisen Kolding

Fra arkivet: Et livs historie i 220 arkivkasser

Aksel Olsen i Geografisk Have. I 1920’erne havde Aksel været i gang med at indsamle planter fra alle verdenshjørner i et stykke tid, og han fik idéen til at plante de nye planter i geografisk opdelte bed. Dette gentog han – i et lidt større omfang – på en del af planteskolen, der ikke egnede sig til planteskolebrug. Det hedder i dag Syvdalen og kan stadig ses i Geografisk Have. Aksel lavede flere geografiske haver rundt i landet, og da Kolding Kommune købte størstedelen af planteskolejorden af ham i 1963, var det da også Aksel, der tegnede Geografisk Have og leverede planter dertil. Foto: Kolding Stadsarkiv
Planteskoleejer Aksel Olsen var en flittig mand. Så flittig, at der i dag findes tusindvis af tegninger og breve fra Geografisk Haves grundlægger på Kolding Stadsarkiv.
Annonce

Kolding: Planteskolen Brændkjærhøj blev i 1917 startet på Christian 4 vej 13 af planteskoleejer Aksel Olsen.

Arealerne omfattede både huset og haven samt alt det, der nu er Geografisk Have. Aksel Olsen var opvokset i faget, for hans far havde selv Kolding Planteskole. Som den ældste søn havde Aksel egentlig skullet overtage planteskolen, men han ville starte noget nyt selv. Og det var en god idé – for Aksel blev berømt i de danske plantekredse.

Ud over arbejdet med planteskolen var Aksel en entusiast, der indsamlede, studerede, tegnede og beskrev planter fra hele verden. Planteskolen Brændkjærhøj var nok en af de planteskoler i Danmark, der indførte flest nye planter igennem Aksels levetid. Dette arbejde blev omhyggeligt dokumenteret i notesbøger og kartotekskort, der stadig eksisterer i dag.

I 2016 overtog Kolding Kommune ejerskabet af Brændkjærhøj, da kommunen købte huset med forkøbsret. Kolding Stadsarkiv fik til gengæld overdraget arkivalierne af arvingerne. Cirka 220 arkivkasser skal der til for at beskrive hele Aksel Olsens liv og virksomhed.

Serie

Kolding Stadsarkiv rummer et væld af spændende samlinger, der giver arkivets medarbejdere og frivillige mange forskelligartede opgaver, som afspejler, hvordan vi alle har en plads i historien.

I samarbejde med Stadsarkivet giver Ugeavisen i denne serie et indblik i nogle af de mangfoldige måder, man kan bruge historien på.

En del af samlingen består af et omfattende kartotek over planter. Kartoteket består af tusindvis af små kartotekskort – omhyggeligt forsynet med tegninger og håndskrevne noter. Aksel Olsen indførte mange nye plantearter og testede dem i haven. Kartoteket var hans metode til at holde styr på planterne. På dette kartotekskort ses en Rhododendron Arborenescens. Foto: Kolding Stadsarkiv
Huset på Christian 4 vej 13, som det så ud omkring 1918. Aksel Olsen købte 14 tønder land af Tvedgård i 1917 og fik huset bygget. Området var meget øde dengang – faktisk var det så øde, at det i Kolding kaldtes Sibirien. Byen og landet skulle dog inden for de næste årtier smelte sammen, og nu ligger Geografisk Have tæt på hjertet af Kolding by. Foto: Kolding Stadsarkiv
I oktober 2018 startede et projekt mellem Kolding Stadsarkiv og Geografisk Haves Venner. Fra oktober til marts sidder en gruppe frivillige fra Geografisk Haves Venner og registrerer Aksel Olsens arkivalier. Projektet har nu afsluttet sin anden sæson og begge parter ser frem til at fortsætte igen til efteråret. De frivillige registrerer enten Aksel Olsens omfattende brevsamling eller hans plantekartotek. Dette er et kæmpe arbejde, der ikke ville være muligt uden gode frivillige hænder. Lige nu har de frivillige registreret 8010 breve, skannet 9974 plantekartotekskort og registreret 5164 af dem. Foto: Kolding Stadsarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce