Kolding: Det er på ingen måde nemt at leve sammen med en partner eller et familiemedlem, som er dement. Det ved Ulla Sørensen af egen erfaring, og derfor har hun siden 2018 involveret sig i Ældre Sagens demensgruppe.
- Jeg har selv været pårørende til en dement, så jeg ved, hvor hårdt det kan være, når en pårørende ikke får aflastning. De frivillige i gruppen er ved den demente, så pårørende kan komme ud i byen, til fødselsdag eller til frisør, og vi oplever heldigvis, at flere og flere gerne vil have aflastning, fortæller Ulla Sørensen, der er koordinator i demensgruppen.
- Vi har syv familier, vi hjælper fast hver uge og så en del løse aftaler. Det er især blevet populært, at vi er ude og gå en tur med den demente med eller uden den pårørende, fortæller Ulla, der tilføjer, at gruppen primært hjælper i private hjem, men også kan hjælpe demente, der bor på plejehjem, hvis den pårørende efterspørger det.
Vil gerne mere
Hun understreger, at hun er stolt af det, som demensgruppen yder. Men når det er sagt, så vil hun også gerne kunne tilbyde at gøre mere. For det er efter hendes vurdering kun en brøkdel af de demente og pårørende, som Ældre Sagen har kontakt med.
- Jeg vil rigtig gerne have en café op at køre eksempelvis sammen med Demensfællesskabet (Kolding og Fredericia kommuner samarbejder omkring demens, red.). Jeg forestiller mig, at vi kunne have korte og relevante foredrag samt give pårørende mulighed for snakke med andre pårørende, så de ikke bare efterlades derhjemme, siger Ulla Sørensen, som derudover regner med at kunne få flere filmforevisninger planlagt i efteråret sammen med Nicolai Bio under titlen erindringsbio.