Annonce
Ugeavisen Kolding

Genforenings-turisme: Nu kan du cykle eller køre langs den gamle grænse

Mod øst begynder cykelruten på havnen i Hejlsminde, hvor grænsesten nummer 127 stadig står. Gunnar Krag (til venstre) og Anker Ravn Knudsen har været dybt involveret i projekt "Her gik grænsen" som formand for lokalarkiverne i henholdsvis Hejls/Hejlsminde og Vejen. Foto: Søren Gylling
Nyt projekt vækker den gamle grænse til live. Cykel- og bilruter er lagt, så man kan opleve de mange bygninger og kulturminder, som stadig tegner grænsen fra før Genforeningen.
Annonce

Kolding: I 100 år har den dansk/tyske grænse mod Sønderjylland været nedlagt, men nu bliver den historiske grænse fra 1864-1920 vækket til live i et nyt, stort projekt, som inspirerer til enten en cykel- eller biltur ud i danmarkshistorien.

Projektet har fået navnet "Her gik grænsen", og ruterne krydser tværs over landkortet og udpeger de mange eksisterende bygninger og kulturminder, der ligger lige syd og nord for den linje, som grænsen engang trak gennem landskabet.

- Vi håber, at opmærksomheden omkring den gamle grænse vil fremme turismen - også fra tysk side. Vi har mange tyskere, som bor her i området i længere tid, og jeg er ikke sikker på, at de ved alle sammen, at grænsen engang gik her, og at der er så mange spor tilbage af den, siger Gunnar Krag.

Han er formand for Lokalhistorisk Forening og Arkiv for Hejls-Hejlsminde, hvor grænseprojektets rute tager sin begyndelse på havnen i Hejls med kurs sat mod Vejen Kommune.

Her gik grænsen

En række arkiver og museer i Kolding og Vejen kommuner har netop som led i genforeningsjubilæet lagt sidste hånd på en beskrivelse af kulturhistoriske ture omkring den gamle Kongeågrænse.

Det drejer sig om syv cykelruter på strækningen Hejlsminde til Villebøl. Hver rute er mellem 10 og 30 km og er derfor velegnet til en cykeltur for hele familien. Der er lavet foldere, som i detaljer beskriver, hvor på ruten man finder spor og levn af den gamle grænse i form af gamle grænseovergange, bygninger og monumenter.

En større brochure følger hele grænseforløbet fra Hejlsminde i øst og til Vester Vedsted i vest. Den er beregnet til bilister, og ruten har en samlet længde på 155 km. To store kort gør det let at finde vej.

Man kan se mere på www.hergikgraensen.dk

Annonce

Man tror det er løgn

Med projektet kan man praktisk talt cykle ud i historien. Der er lavet ni brochurer med cykelruter, der passerer spor efter den gamle grænse, og der er også beskrevet en rute, så man kan tage turen i bil hele vejen fra øst til vest ad grænsen, der blev nedlagt i 1920. Al materialet findes også i versioner på internettet.

- Ruterne skal gøre opmærksom på, at der er mange spor i landskabet efter grænsen. Man kan ikke se grænsen, men sporene efter den ligger der altså endnu. Der er gamle tyske toldsteder, gendarmhuse, grænsesten og meget andet. Og sporene ligger så tæt, at man tror det er løgn, siger Gunnar Krag og tilføjer:

- Bortset fra dem, som er vokset op i området langs den gamle grænse, så er der få, som tænker over de mange spor, der vidner om historien før 1920. Derfor er projektet vigtigt. Vi vil gerne fastholde, at den usynlige grænse faktisk er ret synlig, hvis man ellers har øje for det, siger han.

Annonce

Esbjerg er ikke med

Ideen om at lave cykel- og vandreruter langs den gamle grænse opstod hos Kongeaamuseet i Vamdrup, som fik flere lokalhistoriske museer og arkiver med på ideen.

Cykelruterne går gennem Kolding og Vejen Kommuner, mens Esbjerg Kommune har sit eget Grænsesti-projekt, der blev sat i gang allerede i 2016, inden arbejdet i Kolding og Vejen begyndte.

- Vi har beskrevet en bilrute hele vejen fra øst til vest, mens cykelruterne stopper, når den gamle grænse begynder at trække mod syd bagom Ribe. Men hvis man har lyst til at opleve den del af ruten, så kan man jo hægte sig på det materiale, som Esbjerg Kommune har lavet, siger Gunnar Krag.

Ruten gennem Esbjerg Kommune er etableret som en vandresti.

Etableringen af lande- og toldgrænsen med grænseovergange, grænsesten og grænsepæle, oprettelse af toldkontrolsteder og grænsegendarmerikorps ændrede livet i de områder, der lå nærmest grænsen. Der kom nye folk til området, og der blev med tiden bygget toldbygninger og gendarmhuse, som stadig ligger i landskabet og fortæller historien om grænsen. Og ruterne forbi de mange spor beskrives i projektet, som Anker Ravn Knudsen og Gunnar Krag fra Vejen og Hejls har været med til at lave. Foto: Søren Gylling
Annonce

Materiale på tysk

Mange Genforeningsprojekter er udskudt på grund af corona, og det gælder også den officielle lancering af "Her gik grænsen", som først finder sted næste år. Men allerede nu kan man benytte materialet, der også findes på tysk og bliver omdelt i blandt andet de lokale sommerhuse og på nordtyske biblioteker.

- Det er et projekt, som fejrer 100 året for Genforeningen, men vi har tænkt os at bevare sporene efter grænsen i mange år, så med tiden skal brochurerne selvfølgelig fornyes, og det skal skiltene ude i landskabet også, siger Gunnar Krag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce