Annonce
Ugeavisen Kolding

Graffiti-Rolf har sat farve på Kolding i 35 år

Med en alder på 51 år er Rolf Rejnhold, også kendt som Mester 88, nok ret langt fra den type, de fleste forbinder med graffiti. "Folk forbinder det med helt unge mennesker og ulovligheder, men os, der lever af det, er jo nogle gamle drenge efterhånden," siger han.
Man skal ikke bevæge sig ret langt rundt i Kolding, før man møder Rolf Rejnholds malerier. Graffitikunstneren med aliasset Mester 88 har om nogen sat sit farverige præg på byen.

Kolding: Året er 1984. En ung Rolf Rejnhold sidder foran fjernsynet og ser programmet "Kys Frøen", hvor musikeren Troels Trier viser en masse forskellige videoer. I dag er klippet hele vejen fra New York, og en målløs Rolf ser måbende på, mens togvogne fra storbyens undergrundsbane bumler afsted med kæmpe store, farvestrålende bogstaver og tegninger på siden.

Det er første gang, Rolf ser graffiti, og han er solgt med det samme.

- Jeg vidste, at det skal jeg bare lave, det der, husker han.

Rolf var i forvejen dybt forelsket i hip hop-kulturen, men talentet rakte ikke særligt langt, når det kom til breakdance, electric boogie eller musikken. Men han kunne tegne. Både Rolfs far, mor og søster tegnede og malede, og også Rolf selv var dygtig med en pensel eller blyant i hånden.

Men nu var det altså spraydåsen, der blev hans foretrukne maleredskab.

- Jeg var jo hip hopper, så det var bare lige mig, siger Rolf, som, når han maler, bliver til Mester 88.

Det er jo det, jeg er god til. Jeg har gjort det i 35 år, og jeg er en af de bedste, så hvorfor stoppe?

Tunnellen gjorde ham god

Graffitien tog for alvor fart for Rolf, da han i slutningen af 80'erne blev ansat som lærer på ungdomsskolen. Kolding havde lige fået sin graffititunnel ved Klostergården, og pludselig stod Rolf med et stort kuld elever, der alle ville lære at male graffiti.

- Morten Kirckhoff (blandt andet kendt fra bogserien 'Abandoned – forladte steder' og tv-programmerne 'Alt Forladt' og 'Nul Stjerner') var lærer de første år, og det var ham, der fik gennemført, at vi kunne male i tunnellen. Da han så skulle rejse fra Kolding, spurgte han mig, om jeg ville tage over. Så jeg stod pludselig med 50 elever eller sådan noget, som jeg skulle undervise, fortæller Rolf, som lærte meget af arbejdet med graffititunnellen og ungdomsskolen.

- Hvis ikke det var for tunnellen, så var jeg aldrig blevet så god. Dem der kun malede på tog, de kom aldrig videre, for de havde kun 15 minutter, og så skulle de videre.

Annonce

Mange kender Graffiti-Rolf

Som ung var Rolf både omkring det, der i dag hedder Designskolen Kolding, kunstakademiet i Odense og en pædagoguddannelse, ligesom han i flere år arbejdede med de unge i Munkebo.

I alle årene var den store fællesnævner dog, at han malede graffiti og underviste på ungdomsskolen. Også da hip hoppens første store bølge døde ud i starten af 90'erne.

- Da MC Einar og Rockers (By Choice, red.) døde ud, der var der en periode, hvor os der syntes, vi var rigtige hip hoppere, holdt ved og syntes, vi var fede, fordi det var undergrund, husker han.

I dag er der ikke mange af de gamle fra ungdomsårene i Kolding tilbage i hip hop-miljøet, men Mester 88 holder ved. De seneste ti års tid har han endda kunnet leve af graffitien og har malet et utal af gavle, mure, butikslokaler, plankeværker og meget andet - især i Kolding, hvor man i øjeblikket kan se hans kunst på det lange plankeværk ved Superbrugsen Tøndervej, i gårdhaven hos Knuds Garage, på muren foran værtshuset kapellet på Haderslevvej og hos baren The Cavern i AL Passagen.

Og mange i Kolding kender da også stadig Mester 88.

- Der er mange, der kender Graffiti-Rolf. Min kæreste gider ikke gå med mig i Kolding, fordi jeg hele tiden går og vinker og hilser og folk råber ”hej Mester” til mig, griner han.

Mester 88

51-årige Rolf Rejnhold er opvokset i Vester Nebel og dyrkede som ung sine store passioner hip hop og graffiti i Kolding.

Bor i dag med sin kæreste ved Aarhus.

Har i mange år undervist i graffiti på ungdomsskolen i Kolding sideløbende med blandt andet pædagogarbejde i Munkebo og på et børnehjem i Vejle.

De seneste ti år har han arbejdet fuld tid med sin malekunst.

Annonce

Jo friere jo bedre

Som fuldtids-graffitimaler har Rolf Rejnhold rigtig mange meget forskellige opgaver, og i perioder maler han næsten konstant. Selv kan han bedst lide de helt klassiske graffitibogstaver som dem man ser i graffititunnellen, og inden han mødes med ugeavisen er han da også lige forbi tunnellen for at male lidt, bare for sjov.

Motivet er dog langt fra det vigtigste for Mester 88, som også har svært ved at pege på et enkelt værk, som han er ekstra stolt af.

- Min mor var da vist lidt stolt, da jeg lavede et maleri, som nu står oppe hos borgmesteren. For nylig lavede jeg også min kæreste med en hund på en kæmpe bropille ved Aarhus. Den er jeg selv rigtig glad for. Men som udgangspunkt er det sjovest, jo friere hænder jeg har, og det kan være lige så sjovt at lave en workshop med nogle unger som at lave et stort gavlmaleri, forklarer han.

Mester 88 har malet et utal af store og små værker i Graffititunnellen, og inden interviewet med ugeavisen var han da også lige et smut forbi for at male lidt. Ofte reagerer folk med ros, når de ser Rolf arbejde, og især ældre kvinder kommer med søde kommentarer, fortæller han.
Annonce

En af de bedste

Selvom han nogle gange godt kunne drømme om et lidt mere almindeligt og 8-16-agtigt arbejde, så har Rolf Rejnhold ingen planer om at lægge dåserne og Mester 88 på hylden.

- Det er jo det, jeg er god til. Jeg har gjort det i 35 år, og jeg er en af de bedste, så hvorfor stoppe? Det er stadig en udfordring for mig, og jeg bliver stadig bedre. Og jeg er stadig aldrig helt tilfreds, når jeg er færdig, siger han.

De seneste ti år har Rolf Rejnhold mere eller mindre kunnet leve af at male graffiti i hele landet. Ofte bliver han hyret til at lave store malerier, gerne med mennesker på - men når han selv maler, er det nogle helt andre motiver, han helst vil arbejde med. "Jeg er stadig helt vild med bogstaver, men det er næsten aldrig det, folk vil have."
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Fire folkeskolelærere fra Kolding hædret for unik historie-undervisning: vinder stor pris og 75.000 kroner

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

SF kæmper for kortere skoledage

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Kolding IF fyrer Rune Nautrup efter fodboldfusion: Tidligere KIF-anfører fritstilles for at spare penge

Ugeavisen Kolding

Forestil dig at gå ned langs…

Ugeavisen Kolding

Jazzen i Trekantområdet får tre millioner ekstra

Ugeavisen Kolding

Har været lukket ned i fem måneder på grund af forurening: Nu er galleri i midtbyen klar til at genåbne

Ugeavisen Kolding

Nyrenoveret hundesalon er klar til åbning

Ugeavisen Kolding

Lokal tømmerhandel har på fire måneder samlet over 50.000 kroner ind til kampen mod kræft: Det betyder noget at gøre en forskel

Ugeavisen Kolding

Kommunen har købt nedslidt butikscenter i ghettoområde for 8,1 millioner kroner: Nu skal der udvikles

Ugeavisen Kolding

Smykkeudstilling skal pirre og inspirere

Ugeavisen Kolding

Her er læsernes hyldest til dem, der tabte og dem, der stadig kæmper mod kræften

Ugeavisen Kolding

Stammefolk uden tænder og det simple liv i naturen: Læs lokal families beretning fra storslået rejse i Afrika

Ugeavisen Kolding

Ingeniøruddannelser til Kolding

Ugeavisen Kolding

Åbent svar til Mogens Andersen!

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Plantetid for hæk

Ugeavisen Kolding

Mette siger snart farvel til byrådet: Her er dilemmaet, der gjorde størst indtryk

Ugeavisen Kolding

Midt i en Coronatid

Ugeavisen Kolding

Niels Jørgen overtog forældrenes gård: Men kærligheden til kunsten gjorde ham til butiksejer

Ugeavisen Kolding

Guld på vinreolen: Se hvad 60 år gammel vin bliver vurderet til af eksperten

Ugeavisen Kolding

Camilla fortæller åbent om sin fødselsdepression: Jeg håber, at andre også får lyst til at tale om det

Ugeavisen Kolding

Fleksibel pasningsordning i hele kommunen

Ugeavisen Kolding

Tryghed til de ældste borgere

Ugeavisen Kolding

Padelbane får tilskud fra fond

Annonce