Annonce
Ugeavisen Kolding

Guide: 10 gode råd om leg med dit barn

Helle Marie Skovbjerg er 43 år. Hun har tvillingdrenge på 18 og en datter på 14 år. Derudover har hun to bonusbørn på 9 og 4. Hun er vokset op på østfyn i en lille landsby, Marslev, men bor i dag på Nørrebro i København. Pressefoto: Katrine Worsøe
I anledning af at Helle Marie Skovbjerg, professor i leg og design på Designskolen Kolding, udgiver sin nye bog "10 tanker om leg", kommer hun her med sine bud på, hvordan man kan lege med sit barn.

Kolding: Da nutidens børns forældre selv var børn, blev der i børneprogrammet Kikkassen spurgt ”hvad skal vi lege?”. I dag vil man nok snarere spørge ”hvornår eller hvordan skal vi lege?”. I hvert fald hvis man spørger Danmarks første og eneste professor i leg, Helle Marie Skovbjerg, som her kommer med sine ti råd til at lege med sit barn.

1. Lad dit barn smage på forskellige lege

Kan dit barn bedst lide at hoppe på trampolinen, lægge puslespil, optræde med sit eget danseshow eller finde på skøre og gakkede nye lege? Der findes flere forskellige måder at lege på, og hvis dit barn oftest leger rolige lege f.eks. med Lego, kan det være en god idé at prøve at understøtte dit barn i andre lege, hvor det f.eks. bruger hele kroppen, optræder eller skejer lidt ud.

Annonce

2. Lad børnene løse deres konflikter selv

Når børn leger sammen, kan der ofte opstår konflikter, men afvent før du bryder ind og forsøger dig som mægler. Konflikter og stridigheder er også en del af legen, og børnene skal øve sig i at løse konflikterne selv. Det kommer de ikke til, hvis vi hele tiden afbryder og hjælper til. Konflikten kan i nogle tilfælde være være ødelæggende for legen, men i andre tilfælde er konflikten med til at udfolde legen. Prøv at lade der gå lidt længere tid, end der plejer, før du griber ind, og se hvad det fører til.

Annonce

3. Legetøj kan være mange ting – udeluk ikke noget på forhånd

Børn bruger mange forskellige materialer som en del af deres leg. Både dukker, klodser, malertape, stof, sten fra skoven og en æggedeler kan være vigtige materialer i børnenes leg. En æggedeler kan være en lige så vigtig del af legen som en dukke, og husk på at fx en iPad også er et stykke ”legetøj”, når børnene fortabes i et spilunivers.

Annonce

4. Skab tryghed i legen - og du kan måske gå med i starten

Det kræver mod og åbenhed at indgå i en hvilken som helst leg. Hvis dit barn er usikker på en leg f.eks. med andre børn, kan du skabe tryghed omkring legen ved at fortælle, hvad der skal ske, og hvordan dit barn kan indgå i legen.

Annonce

5. Gak ud

Børn har brug for gakkede rollemodeller. Gakker du ud sammen med dine børn, eller føler du dig forpligtet til at føle normerne for, hvordan man opfører sig som voksen? Prøv at være så skør som muligt og oplev, hvordan både børn - og voksne - reagerer.

Annonce

6. Hjælp dit barn, hvis det går i stå

Du behøver ikke altid blande dig i børnenes leg, men du kan sagtens træde til, hvis dit barn f.eks. går i stå i legen. Det kræver, at du har viden om legen – man kan ikke hjælpe til i en leg, hvis man ikke ved, hvad der foregår. Her kan du komme med nye ideer til at legens udvikling, og hjælpe børnene videre i legen.

Annonce

7. Giv dit barn tid til at lege - udstrakt tid og uden bagkanter

I dag er børns hverdag ofte fyldt med mange skemalagte aktiviteter. Legen har brug for tid til at udfolde sig, og derfor kan afbrydelser godt have konsekvenser for legen. Sørg for at dit barn har tid til at lege og fordybe sig i legen uden, at I pludselig skal til svømning, spise aftensmad eller hjem til mormor.

Annonce

8. Tag nye steder hen og leg

Forskellige steder skaber muligheder for forskellige lege. Derfor kan det være en god idé, at dit barn får lov til at udforske nye steder, og på den måde udvikler nye lege eller oplever nye sider af en leg, som I før kun har leget et bestemt sted.

Annonce

9. Bøj reglerne!

Giv dit barn lov til at udfordre de regler, som de kender til fra f.eks. skolen. Måske får dit barn i legen lov til at kaste med vand på badeværelset, bare nogle gange? Prøv at se det an, inden du griber ind – det gør en stor forskel.

10. Lad dit barn lege med børn i andre aldre

Børn udvikler deres leg, når de leger med andre børn, der er mere erfarne end dem selv. Hvis du har venner og familie med ældre børn, er det en god idé at lade børnene lege sammen, så børnene ikke kun leger med alderssvarende børn, men kan tilegne sig ny legeviden fra andre børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce